Thursday, December 31, 2009

APa boleh buat..

Pakwe aku da ade awek baru..ape leh aku buat..blah or tuntut hak?ceh ape hak aku..
yg aku tau nme awek die bibah ke habibah ke afifah ke lebey kurang cm2 aa..
hanginnye prasaan bila dimadu..siot.

Saturday, September 12, 2009

Sape nak duit raya, datangla beraya..

Wahh lama gila asenye aku tak hapdate blog ini.. Bukannya tak ada masa atau tak ada cerite, mase aku hampir 12 jam sehari depan pc.. just malash je nak menaip, atau yg sebenarnye aku sedang gigih melakukan sesuatu sekarang?jeng,jeng,jeng.... biarlah rahsia dulu...hehehhe

Dari cerita jumpe mak & bapak mertua (eh tertinggal bakal kt depan,hihihi insyaAllah...), balik perlis, konvo yg beshh, 1st time dapat bungeee dr incik bok setelah 2 tahun (kecuali die penah bagi aku bunge kertas yg die curi2 petik kat tepi padang bola ituu..haaa!! kantoi mencurik..!! tapi rumantik ohhh terharu), jumpe mak ayah aku, balik kampung, me day out with my mother (hehehe....), bebuka kat opis selama seminggu, sempat lagi cabut gi bazar time opis hour hohoho, balik kampung agi yeayyy dapat berbuke ngn mak ayah aku walopun menu berbuka mereka semakin kebaratan ohhhh xde nasik utk akuu,, tapi sedap, hihi tq mok i lap u, balik shah alam bebuke ngn adik aku ngn incik bok kt apebugogi restaurant yg mahal nak mampos baek aku suh incik bok belikan aku baju raya ke hape ke, then planning nak belanja member aku tapi kat seksyen 2 jela...ok la tuhh fendy oii ko jangan nk demand2..

Ok ini karangan rumusan kurang 120 patah perkataan untuk sepanjang bulan ni... Walaupun dah terlambat dan masih terlalu awal, aku nak jugak mengucapkan Selamat Berpuasa dan Selamat Hari Raya buat seluruh umat Islam di mane2.. err nak kecualikn indonesia leh.. sbb aku marah (cishhh,racist...) ok2, utk semua... Maaf zahir batin...

Semoga tokwan aku cepat sembuh...

Thursday, August 6, 2009

Bermain dgn magic

Ini kisah benar. Kisah ini sudah lama berlalu, lebih kurang 15 tahun yg lalu. Eh jap kalo 23-15 berapa ek? Xtau lah 15 tahun ke, 10 tahun yg lalu ke, yg penting time tu aku umur dalam 6, 7 tahun. Ohh da kantoi umur aku di situ. Bagi setengah golongan umur adalah perkara sensitif dan rahsia, nape ek? Malu nak ngaku umur ke hape? ntah pape.

Eh siaran tergendala.

Ok sambung cerita kisah benar. Tapi ni bukan cerita kisah benar yg ade penimbang kt tv3 tu,apetah, neraca hidup kot. Xdela setragis kena tipu ngn ahlong ke, kena raba ngn bomoh ke hape ke..

Masa tu kiterang (kami adik-beradik) dijaga oleh seorang akak rock yg diberi nama Kakna. Aku ingat lagi name penuh die tapi tamaula interframe die kt cni.. Lagipun die da kawen, xbaek...

Pada suatu hari Kakna buat magic kt aku ngn abang aku. Aku yg suci dan murni time tu sangatla kagum ngn magic jalanan tu.. Dia mampu mghilangkan duit syiling or butang baju- masuk ikut mulut, kuar ikot telinga. Ok, adik-adik,, magik x?

Oleh kerana time tu aku belum trdedah ngn dunia luar, maka aku pn percaya la duit syiling tu mmg mampu mnyusur kluar ikot saraf-saraf badan kite. Maka x lama lepas tu aku pun nak tunjuk terrer kat abang aku... Jeng, jeng, jeng...

Persembahan bermula, aku pun amek butang baju yg ade 4 lubang tu, tunjuk kt abg aku, then masukkan dlm mulut.. Gulp.
Mak aihh, susah jugak telan butang nih. Pastu aku pun try la korek-korek telinga aku, smbil mmbygkan butang tu akan keluar (mngikut kate KakNa, kite kena bygkn ia akan kluar, maka ia akn kluar)..

Tapi malangnya sampai skg butang tu x keluar-keluar. Kalo dah kluar pn mgkin aku xperasan.

The End.

Saturday, August 1, 2009

One day is started with today and everyday...

Ok xde kena mengena ngan tajuk..Dalam minggu lepas aku pegi cc, nak print memacam hal konvo.. Dah lame xmasuk cc ni, smenjak unimap bagi tenet 22jam/day, tapi malangla aku bukan lagi student kt ctu... Sambung cite kat cc.. Then nampakla iklan yg tertampal kt pintu cc tu, Part-timer needed. Aku pun gatal-gatal tangan call orang tu. Alih-alih dapat, lagi besh aku leh masuk anytime aku suke..X ke besh namenye tu... Hahaha.. Obviously aku nak gtau yg skg aku nga wat part-time la ni, jaga cc... Hehehhehe

Senanye bknnye aku desperate sgt nk buat part-time ni.. tapi memandangkan khidupan aku yg dah berubah sjak mnyewa kt bandaraya anggerik ni, so aku decide nak tukar skit cara aku menikmati hidup..

Begini ceritanye.. aku balik keje or klas or wateva related [Ha.Ha] dalam kol 5, sampai umah kol 6 gitu.. Kadang lagi awal kdang lewat. Balik je umah pas mandi, buat ape yg patut sikit, kadang xmandi duk je 2,3 saat dah lelap. Pastu bangun2 dah kol 6 pagi. Xke naya aku nak bermimpi lame-lame tu.. Dari kol 8 mlm smpai 6 pagi, lame tu.. Penat la aku nak mngolah mimpi, ingat senang ke nk mimpi lame-lame. Tapi ape nk buat, dah bosan sgt, tdo jela kejenye.. Lagipun ada masa aku cuti weekdays & keje weekend. Dari aku buang mase terbongkang kt umah tu, baek aku cari duit.hehehe

Maka dgn itu, aku xlepaskn peluang keje part-time ni. Bukan susah pn so far, jaga cc, log-in customer, print, brdepan ngn customer yg xpueh hati, prngai mcm-mcm bla,bla... Die bayar aku 3 hengget sejam.. Okla dr aku tido pnat mngarah mimpi xde sape yg nk bayar aku pn utk 1 mimpi yg lagi besh citenye dr cite seram malaysia kt wayang tu.. Tapi aku jaga sampai 10 mlm je. Seram gak aku nk balik lewat-lewat, walopn cc ni kt bawah blok aku je, then jalan cross 2,3 blok..

So hari ni officially aku start keje sorang2.. b4 ni ade 2 orang yg jaga jgk, so aku lepak ngn dierang la, sorang bdak uitm sorang lepasan spm. Pagi-pagi lg die da belanja aku topup, air kotak ngn roti.. Hahaha, encik yg brkenaan, sila berasa jeles... Maybe sbb aku baru keje then aku asek buat muke blurr je kt die, lagi satu sbb die nk ngelat keje hari ni dan pegi hartamas ke ayamas ke apetah utk brjoli sakan dan mninggalkn aku d cni tnpa sokongan.

Kesimpulannya, aku amat xpecaye yg aku akn sgt rajen mtk keje pat-time ni.. Yela sblum ni sgt muka xmalu asek mngharapkn belas kasihan ibubapa je.. See, aku da dewasa skg. Kahkahkah... Rajen x anak mak ni? kekkkeke..

Agak-agak aku leh beli banglo sbijik x ngn duit part time nih? Hahahhaha berangan la kau. Sudah-sudah.

Friday, July 17, 2009

Tekanan

Waaaaaahhhhhh...esok lusa kena pi keje kelas!! abesh ranap weekend ku.....xpat nk dating, xpat nak rehat..xpat nk refill tenaga...huhuhu!!!!

Saturday, June 27, 2009

Entry Tak Tersusun

Wooo woooo windu sama blog sndri..peluk cium die.mmuah, mmuah.. Lamenye xonline. Banyak plak hupdate baru kt seblah ni, xnyempat aku nak baca. Skg kn tgh bz.. Eceh bajet keje. Xpe, yg penting dapat duit, mcm gaji la tuh.. Hahaha

Baru 2 minggu aku duk cni, tapi kdg2 rase mcm duk Indonesia pn ade, kdg2 mcm duk bangladesh, esoknye rase mcm duk Myammar pulak. Untung betol idup, tayah kuar duit gi melancong. Duk je dlm negara, tp mcm luar negara wa ckp sama lu...
Nasib baek ade rakan2 sekitar yg fasih berbahasa Melayu. Bukan mat indon atau mat bangla yg fasih brbahasa Melayu ok.. Ingat ape, dierang lg terror speaking malay than u do u know.. Harap hidung je mancung lebey sket. Hahahaa

Aku dah jd ank perantau skg. Eceh.. Xdapat kshsyg yg mncukupi da wooowoooo T___T
Tp cni rmai member, so senang la jgk aku nk paw ke, nak ajk kuar makan ke then paksa mereka yg belanja sbb mereka duk ngn family kn aku duk sndrian.

Weh weh mikel jeksen da mati ke?wohh aku sgt ktinggalan skg x aci ni nak kna reg broadband nih woh bajek gaji beribu-beri juta ringgit ke huhu hanya tinggal kenangan la weh.... Kat opis xleh nk online salu sbb guna linux Os satgi kang hang design aku mampuih nk kna buat balik..huhuhu..

Aku ni tiap kali datang tmpat baru ade je yg x kena. Dulu mase LI kt penang, aku jadi alergik ngan semo bende. Pantang sentuh sikit jadi merah-merah lalu marah. Skg ni aku xtau la aku buat ape smpai bibirku jadi spt angelina jolie hahahaha ok tipu. Tapi aku jadi mcm mangsa dera aa bibir aku tetibe pecah lalu bengkak mcm cite nustan kat tv salu hero kna belasah luka kt bbir je tapi orang jahat kena tmbuk skit dah mampus haaa macam tula bibir aku skg. sakit wooo

okla nk pi usha-usha entry korang lak.

Tuesday, June 9, 2009

Sirap limau ngn limau tanpa sirap, mane lebih sedap?

Nak ke tanak? Kalau nak, banyak mende yg aku akan hilang. Kalau tanak, banyak mende yang aku xkan dapat. Aik, mcm same je.. Lain lah wey. Tengok ini..
Hilang = ghaib perkara yg kita dah ada. Mcm kehilangan Amran. Hmmmm
Tak akan dapat = perkara yg belum kita ada dan xkn ada.
Ok ada faham murid-murid sekalian? Kalau paham aku tayah pikir pjg, aku apply je KPLI ngn DPLI smpai dapat, jadi cekgu je teros.

Semalam aku pi interview INSEP. Apejadah tah INSEP, kalau nak tahu sila google sndri. Jgn malas sgt. Pendekkan cerite dapat la INSEP tu. Dah dapat tetiba aku pulak rase batu belah batu betangkup, xtau nak pegi ke tak. T*ik die tanak pegi, aku dah confirm kn dah. So tgh menyedapkan hati sndri dgn mewujudkn sebab-sebab yg positif nape aku mesti pegi. Sebelum itu, mari senaraikan keburukan dan kebaikan yg aku akan dapat sekiranya aku pegi.Hoho

Keburukan:
1- Bakal kehilangan kasihsyg dan perhatian depan mata dr ibubapa
2- Bakal merindui belaian seorang ibu memandangkan xsampai sebulan duk umah..huhu ampunkan anakmu.
3- Tidak mampu utk bangun seawal 12 tgh hari lagi.
4- Tiada lagi istilah shopping sakan di hujung minggu. Girls day out no more T___T
5- Tiada lagi tayangan ulangan movie yg membosankan
6- Wang saku mingguan dihapuskn (akan ditimbangkan kemudian..kn kn? hohoho)
7- Kekurangan makanan yg mencukupi dan berkhasiat
8- Cost of living yg amat tinggi walaupun utk org yg rendah
9- Terikat utk 15 bulan. Wohhhh lama gilerr
10-Perlu menjadi lebih dewasa dan matured dan poyo. Oh yekahh??

Kebaikan:
1- Dapat elaun RM kurang seribu sbb kena tolak duit umah sewa. (kebaikan ke?)
2- Dapat menimba ilmu sebelum bergelar jurutera
3- Menjamin kerjaya, menjawin kewangan, menjamin perkahwinan lebih awal. Apakahh??
4- Leh mngurat engineer dari industry yg dtg mengajar
5- Berdekatan dgn Encik Mohd Azlan. Uii sapo tu mak aih.. Kahkahkah
6- X dapat fikir.
7- X dapat fikir.
8- X dapat fikir.
9- X dapat fikir.
10-X dapat fikir.

Maka kesimpulannya? Xyah nak simpul-simpul, nak tanak aku kena pegi jugak HUHUHU T___T.

Thursday, June 4, 2009

Amran....................='(

Bace je sini ----> sedih...

Semalaman aku duk ingat die. Sampai termimpi-mimpi. Macam xnak pecaye, tapi aku sendiri yg tengok die.

Aku baru je sampai dari kolumpo pagi semalam,sampai-sampai je aku tros cari die, main ngn die kat luar umah. Die suke main kat timbunan batu-batu yg ayah aku guna wat renovate umah tu. Die suke main dlm lubang simen yg pecah tu. Die sembunyi dlm lubang tu then goyang-goyang bontot die, nak terkam aku atau Oyeng, seekor kuceng.

Lepas adik aku bagi makan kt mereka smlm, aku masuk umah, ngantuk. Dia makan makanan die sndri, mak aku beli khas utk die sbb die kecit lg xleh makan bijian biase tu. Tapi pagi-pagi bagi die makan nasik. Die suke conquer tmpat makanan kalo pagi-pagi sebab makan nasik kena same-same. Just time lunch dinner ngn supper je asingkan dierang sbb makanan die lagi sedap, takot yg lain jeles. So time makan yg lain die dah tau da, mesti nk datang lilit-lilit kaki aku kalo time aku ade.

Tghari semalam aku ngantuk sbb baru balik. Biasanye kalo die kluar main aku temankan, tgk die main sbb die suke nak tangkap belalang kt depan umah. depan umah tu ade tanah kosong, ade semak2 skit. Xpun aku amek die kurung dlm umah, xbagi die kuar. Dlm umah die suke main kt ruang tamu, gigit bulu alas meja tu. Sampai da rabak alas meja tu die kejekan.

Die ni special. yang lain xde pun yang dapat masuk blik tidur mak aku, die ni selamba je mak aku biarkn die baring-baring ats katil lagi. Die manja,kn? Mak aku siap xbagi orang guna dah bilik air dlm bilik die sbb nak bagi amran tdo dlm tu mlm2. Malam2 mmg kiteorg akan letak die tdo dlm bekas dlm blik air tu, sbb die kn baby lg,n msih baru kt cni. Xleh bagi die tdo luar. Kena bagi die biase dulu dan besar dulu.

kalo tghari biasenya die suke tido. Kalo aku baring2 kt luar tu, die suke dtg tdow ats badan aku. Before die dtg, msti nk mnggeliat dlu, eksyen betol. Pastu baru panjat badan aku, tdow ngn aku. kalo time aku balik mne2, ade je die mncul mnggeliat dpn pintu, pastu gesel2 kat kaki, mtk dukung la tuh.. Da puas kena dukung, baru la die terjun p main ngn Oyeng atau gigit bulu alas meja kgemran die.

Aku dlm perancangan nk buat blog utk die, tp sygnye xsempat. Makanan die pun banyak lgi, tempat tdow die pn baru aku basuh mase die berak ritu. Lusa kiterang nk pg camping kt air terjun, mak aku nk bawak die skali sbb sewa chalet, so leh tinggal die dlm chalet tu. Lagipn die suke hutan2 ni, nak tgkap blalang ke, agas ke, ape2 yg terbang la..

Aku ingt mase mule2 jumpe die kt kusi batu tu, die jakun giler, nmpak burung mcm nmpk ape, tgk je xkelip2. siap melompat2 lg nk kejar burung. Dulu die takut ngn aku, aku suke usik ekor die, msti die marah.. Tapi skg die msti nk aku main ngn ekor die, suke nk dtg kt aku hulur ekor,nak suh aku usik la tuh..Kalo aku pegang ekor, msti die suke smpi trguling-guling,pastu die suke nk tdo ats badan aku smbil kenan gosok2 leher die..AAAAaaa.. amraannn.....

Semalam mase aku ngn adik aku carik die, aku dlm hati dh brharap die akn muncul, aku brharap sgt die just tdow kt mne2. Time2 aku da nyesal sbb biar je die main kt luar umah. Tp aku brhrp sgt die akn mncul kt kaki aku mcm biase. Malam2 tu aku ngn adik aku suluh smpai kt belakang umah kt tepi kubur, kt umah trbiar kami cari die. Xtrlintas lgsung die ade kt laur pagar umah je, kt tepi padang yg ade semak2 tu. Mase adik aku suluh ctu, aku dah nmpak die trbaring. Nmpk je die trbaring cm2 trus aku patah balik umah, mase tu aku harapkn aku cuma brmimpi, tu bkn die, aku mimpi je ni. tapi bile aku duduk kt anjung, semua family aku dh kuar dah tgk die. Sedih gile time tu, aku tamau tgk die cmtu, so aku duduk nangis je kt anjung tu. Adik aku yg tanam die. Sapela yg trgamak nk langgar die, die da mcm nk lari dah, nyorok dlm semak tu. Cian gile die, kalo xsengaja xpela aku maafkn, tapi kalo yg jenis xkisah yg langgar die tu mmg b*t*h la..

Aku rase mcm nk putar balik mase je. Tapi mnde dh jadi, aku xleh watpe.. Aku nangis pn xguna, tapi die ni aku syg sgt. Baru aku phm prasaan org nangis kalo kucing dierg kena langgar. Dulu aku rilek je kalo kucing aku mati, sbb aku xjaga mcm aku jaga amran. Aku basuh berak die, bersihkan bontot die, bagi die makan makanan aku, tdow ngn die, main ngn die. Walopn aku kejap je ngn die, tp aku da syg die sgt. apetah lg tuan-tuan die yg trdahulu, yg dah jg die lame.

Aku xleh dgr kucing ngeow nti msti aku ingt die goyang2 bdan die pastu dtg terkam aku. Die la teman aku sejak cuti ni. Maafkn aku sbb xsempat nk jaga kau lame lagi..

Wednesday, June 3, 2009

Entry terpantas

Wah siot je rase seminggu ini, dan minggu depan. Untuk minggu lepas, tima kaseh buat montoq dan montel diana. Tanpa mereka sapelah aku di bumi shah alam dan kajang.

Sepatutnya minggu lepas, 3ohb may aku pegi Casfumal 'o9 kt Hotel Idiot?Marriot? apejadahtah. Tapi atas kesilapan teknikal yg kritikal, nama aku dan rakan-rakan tiada disenaraikan. Oleh kerana aku dah beli tiket pegi balik yg bernilai lebih dari keperluan makan aku utk seminggu ketika di Perlis, aku rase ia satu pembaziran utk dilupakan begitu shj. Maka aku dgn tekad dan nekad menghupdate Jobstreet yg dah bersarang burung tu.

Tiba hari Rabu aku dapat call. Wohwoh, unbelievable. Aku dapat interview hari Jummat. Wtf aku punye tiket pun hari jummat. So menggelabah la gi tukar tiket Kamis malam pulak. Atleast pemergian ku ke kolumpo bersebab walopun interview utk post diploma, Production Technician. Layankan aje.

Pas sehari lepak umah diana, balik ampang umah pacik aku, gi jumpe dak matrik. Siot je aku rase macam aku sorang je yg x cukup umor lagi. Sorang dah tunang, 2 orang lagi dah keje siap dah leh buat pinjaman ASB lg.. Tetibe aku rase nak jadi matured dan dewasa dgn segera. Cewahhh,ceewahhh.

Lepak-lepak umah pacik dapat msg dari jobstreet. Cek emel, eh2 dpt intrview lagi..kat shah alam jgk. 8 Jun. Hadoii termansuhla program nak pi gather kt genting ngn sepupu-sepapak ku.huhuu.. xpe-xpe, nanti kite tunda ye adik-adik..hehehhee

Tetengok result, fuh alhamdulillah. Berbaloi aku duk pulun FYP. huhu terharu plak rase. Time kaseh semua.

Yg penting, dpt jumpe budak debbok ter-rindu. Wehehehehe eh dari mne mamat ni muncul. wohohoho =p

Thursday, May 28, 2009

Kekalutan

Need-to-do list aku hari ini agak panjang dan membosankan. Tiba-tiba semua perkara nak kena settle hari ni jugak. Ada perkara yang aku miss, tapi aku dapat benda lain sebagai ganti. Alhamdulillah.

PerancanganNYA lebih baik dari apa yang kita harapkan, atau mungkin ada sesuatu yang bukan milik kita maka DIA hold dulu permintaan kita dan menggantikannya dengan sesuatu yang terbaik untuk kita. Wallahualam.

Friday, May 22, 2009

Selsema ***i

Ingatkan duduk umah dah selamat dari sebarang penyakit luar dan dalam. Rupanya tidak. Rugi tak bawa balik face mask dari lab cleanroom banyak-banyak. So tayah membazir beli mask baru. Haishh...

Ini semua gara-gara kecuaian manusia sendiri. Terleka dan alpha (alfa?alfard?alpa?alfa romea?aston martin? oh,bahasa melayu ku semakin merudum..) sehingga mengabaikan ciri-ciri keselamatan dan kebersihan yg dapat mengelakkan penyakit seperti ini.

Kejadian berlaku dua (2) hari lepas ketika aku sedang asyik menjadi surirumah di dapur. Sebagai surirumah yg berjaya, mestilah berada di dapur. Untuk menampakkan lagi keserian surirumah, watak sayur,periuk belanga, daging, pisau, rempah-ratus dan cili-cilian menyumbang peranan sampingan yang penting.

Scene kedua mengambil tempat.

Si surirumah memotong cili api, cili padi dan cili-cilian sebagai tugasan terakhir. Selesai. basuh tangan ala kadar sebab dah xsabar nak melepak depan tv.

Korek hidung. Asyik. (Korang xpenah korek idung dpn tv kah? Tipulah..Lagi kalo tgk cite bosan yg dah seminggu berulang-ulang sampai kau dah boleh hafal skrip cite kt channel 411,12,13 watsoeva namanya itu. Maka korek hidung lebih asyik bukan?)

Tiba-tiba rasa panas.. Wah, ini bukan panas main-main. Panas yang merebak sampai ke bibir. Uhh, tidak seksi pun. Panas, panas. Hot, hot. Tak macam panas kat Perlis. Ini panas luar biasa. Pegang pipi sambil jerit, 'panas-panas'...!! Dan pipi juga menjadi panas. Ini penyakit berjangkit. Hidung juga sudah menangis.. ='(

Belek cermin, muka aku dah merah. Specifik, bukan muka. Tapi hidung dan sekitar bibir, dah macam badut kena H1N1, tapi ini version lain. Ini selsema CILI. Woh, korang fikir ape tadi? Cishh..

Pakaian saranan utk mengelakkan serangan H1N1 yg betul. Sila abaikan gaya.

Monday, May 18, 2009

Saturday, May 9, 2009

For my very special silent reader, cik mak- Selamat Hari Ibu

Selamat Hari Ibu
buat..
Puan Marsita Omar Fauzee
:clap:clap:clap:
Happy Mother's Day, e-mak..
Kakak sayang mak dunia akhirat..
You're the greatest mother in the universe..
my greatest friend to share everythings

May Allah bless you
Kakak xmampu nak ubati tiap sakit yg mak alami utk lahirkan kak..
Kakak xdapat nak balas setiap titik susu yg mak berikan..
Kakak xpat nak ganti setiap minit yg mak bersekang mata utk jaga kami..
Kakak jgk xsehebat & setabah mak utk berikan kasihsyg buat kami tanpa balasan & batasan..

Kakak hanya mampu mendoakan kesejahteraan mak dunia akhirat..
Kesenangan mak di dunia, dan kebahagiaan mak di akhirat..
Kak mintak ampun dan maaf atas segala salah ngn silap selama ni.
Terkasar bahasa ngn mak, termalas nak tolong mak kemas umah or jaga adik2..huhu...


Semoga Allah merahmati hidup kita sekeluarga.. Love u..♪♥♥♥♪☻


“No gift to your mother can ever equal her gift to you - life”

Monday, May 4, 2009

Buah Oren Tidak Selalu Manis

Memandangkan masih ada 7 hari sebelum aku bebas terbang ke udara dengan memegang pangkat penganggur terhormat selama beberapa minggu, atau bulan mungkin (tahun harapnya tidak) maka kebosanan adalah di tahap kritikal. Sumpah kritikal sampai tangan menggigil-gigil, hati berdebar-debar macam kali pertama keluar dating kat airport pastu kena tinggal balik naik taxi sorang-sorang (wah, padan muka!!), otak berpusing-pusing, mata melilau-lilau dan peluh berpeluh-peluh sebab tak tahu nak buat apa.

Kalau ada news update kat berita hairan atau hari-hari metro, agaknya akulah orang pertama yang baca berita tu, dan berita yg lepas-lepas secara berulang-ulang tanpa bosan. Sebab berdiam diri sambil memandang sekerin LCD tanpa berbuat apa-apa lebih membosankan dari baca berita. Kuiz-kuiz kat fesbuk pun dah abis aku layan, sampai ada yang aku gigih jawab 2,3 kali.

Dengan rela hati aku mengaplikasikan perkataan 'melayari internet' sebaik mungkin dengan belayar sejauh mungkin. Tiba la aku di satu blog yg cantik berpink merah kuning bunga rama-rma semua ada. Yang lebih mengghairahkan, semut hitam pun ada. Rama-rama pink si cursor juga galak menari-nari dlm blog tersebut, tapi gelagat semut tadi lebih menarik perhatian aku.

Aku pun cubala nak click kat semut besar tu, nak tau jadi apa.. Tapi punya liat semut ni. Licik sungguh beliau melarikan diri dari cursor aku yg mengalami revolusi dari ulat jadi kepompong, ia hidup dalam gelongsor, cukup masa, ok cukup masa dah. Aku pulak with full concentration duk mengejar kelibat encik semut itu. Gigihla aku ngan sang semut main polis entry sekali eh,eh! semut nape kau leh kelaur dari sekerin. Nanti-nanti............. ehh,eh... oh....


Inila akibat apabila membiarkan meja anda bersepah-sepah dgn susunan roti dan mayonis yg enak tapi dah tak enak sebab kena kongsi ngan encik semut.


Aku rindu rumah dan manusia-manusia di dalamnya... counting down to go back home (=

Wednesday, April 29, 2009

B.O.S.A.N

Esok paper last aku. Hip-hippp... Hurayyyyh~!! Buat ombak, buat ombak.

Tapi sekarang aku dah tak mampu nak mentelaah segala dah. Minda asyik fikir bila la akan berakhir semua nih, kadang-kadang terbayang buku ini bertukar jadi bigmac. Ohh, sedapnya mekdonal. Syuh,syuh.. Imaginasi, pergi kau!

Esok adalah hari terakhir, tapi malangnya malam ni aku boleh pulak rasa bosan gila. Rasa nak masuk poket cik doremon nak gi hari esok, tros amek paper MEMS tu.. Dah malas nak study. Dah malas nak menanti. Bajek dah cukup preparation lah ni. Mestilah tidak..

Sebenarnya ada faktor lain mengapa aku bosan.
Tapi ia agak peribadi untuk ditulis di sini. Haha. Lagipun ia bukanlah faktor penting.. Nahhh, seriously bukan.. Tidak! Tidak!

Tuesday, April 14, 2009

Kisah Kelabu yg xpatut dialami sape2.

Lagi sebulan maka tamatla gelaran seorang pelajar bg kau dan aku. InsyaAllah jgn ada ape-ape halangan.. Semua orang dalam pada sibuk ngn FYP, masing-masing duk bersedih nak berpisah ngn memember. Tapi aku rasa, akula orang yg paling xsabar nak abiskan semua ni.

Pasti ada orang ingat aku nak blah cepat sal xpuas hati sal jamban. Wakakaka.. Ok, sebenarnya aku sgt rindukan suasana idup kat matrik, kat sekolah. Aku rasa aku lagi iklas berkawan time 2. Ko buat salah, aku tegur, ko terima. Aku buat salah, ko leh sound n aku x terasa hati.

Aku pelik, mane peginye orang-orang cm ni kat universiti aku ni. Adekah semakin dewasa sesorang, semakin tinggi ego dan semakin pendek akalnya?

Seriusly, its not just about jamban ok. Mende ni berlaku sem lepas lg. Kawan-kawan Orang sekeliling aku ni bukan yg mcm korang fikirkan. Bkn cam kwn² korang yang bermulut laser. Bukan cam2 je.. Mereka adelah orang yg sanggup mengaibkan orang lain demi ape pun aku xpasti. Orang yg sanggup selak masuk kain orang. Bila aku kate mngaibkan, bkn maksud aku mencanang cerita sana-sini. Tapi mngaibkan yg sebenar-benar aib. Ya, tayahla pk yg aib kena sound dpn orng ramai ke.. Bukan2.. (Perenggan terpaksa dihapuskan atas nasihat Penasihat Kanan) HAHA.

Memang ramai yg tak setuju dgn tindakan segelintir manusia xpunya akal ni, tp mcm biase dlm ramai2 aku le yg berani sket bersuara, & akibatnya oleh kerana majoriti dalang dlm penyebaran ni adelah dak paling dekat ngn aku, maka aku la orng yg paling terasa ngn kebaghalan mereka. Aku bkn cam orang lain yg masih blh trsenyum ngn dierang sbb takut ilang kawan. Hello, dierg da buat kawan ko cm2 ko leh sengeh lg? Ok,tu bukan aku. Aku xhormat orang cm mereka ni. Biar aku ilang kawan jangan aku ilang pendirian diri.

Diam je kes SENSOR ni, mereka mula buat perangai mnyakitkan hati. balik umah kol 2,3 pagi pastu melalak2 terjerit2, gelak plak yg dibuat2 dan ditarik. Memang selalu sgt, bukan sekali dua je. Orang tgh stdy ke, tido ke, dierng peduli ape. Satu semester lps aku diamkan diri je ngn prangai dirang ni. Dlm hati tuhan je yg tahu. Aku xtau la dierang nak tunjuk ape kat aku. Nak tunjuk dierang leh hidup happy lps aniaya orang? tnjuk dierang xkisah aku nk boikot dierng? tunjuk dierang leh buat ape saje?

Ya, mereka2 ni adelah orang yg kau selalu lihat ayu dan sopan mereka. Mereka inilah. Orang yg gelaknya sgt sopan aku tgk bile dpn jantan. Tp kalo kt umah, mahu pecah umah ni, percayalah. Ini lah yg aku sabarkan dr sem lps lg. Inilah yg aku benci sgt. Sanggup kan mengaibkan orang demi alasan; kesiankan si jantan tu maka bersekongkol la mereka brsama-sama mengaibkan orang. Pastu skg makin galak buat perkara mnyakitkan hati orang.

Dah nak akhir2 sem ni, aku rase sabar aku pn dah xde agaknye.. Sbb tula aku main sound je depan muke salah sorang dr mereka. 2pun sbb jamban je. Hahaha..Pastu mencicit mnjawab,'sukati akulah,sukati akulah', dah mcm budak tadika la plak aku tgk..

Apepn aku xdoakan mereka dibalas dgn ape yg mereka da buat kt mangsa atau kat aku sndri. Sbb aku percaya Allah tu sgt adil. Aku juga percaya tuhan melihat dan menilai setiap ape yg kau lakukan. AKu doakan semoga sem aku berakhir dgn baek, perjalanan sem trakhir aku ni adelah prjalanan yg terbaek penah aku alami selama d cni. Aku juga berharap kesabaran aku msih ade utk lg sebulan aku idup dlm umah ni...

Kesian diri ku yg trpaksa mnggadai kesabarannya dlm mase 2 semester ni.. Harap2 ia blh tumbuh dan bercambah semula...huhu

Eh, before balik jum kte open table ramai-ramai kat kuala.. (eh,ade ke yg nak?kekeke)

Tag yang bertarikh March 4, 2009

Sebenarnya tag ni dah lame,tp baru skg smpai seru nak mnjawab... biasala,bajek sibuk.. terima kaseh pada en.kimie yg susah-susah nak mengetag aku..hehehe


1. What is your name : Atiqah

2. A four Letter Word : antu

3. A boy's Name : az...emm taleh sebut name penuh (malu)

4. A girl's Name : aleeya (oh,sapekah..)

5. An occupation : antuk pale kat dinding

6. A colour : aaa..aaa aaaoren

7. Something you wear : anak baju (mak baju pun pakai jugak-sila jgn berfikiran sempit)

9. A food : ayam masak pedas

10. Something found in the bathroom: air

11. A place : aweera eh eh xde kaitan.

12. A reason for being late: aaa..aaa tiada alasan munasabah.

13. Something you'd shout : aaaaaa!! %^&(&*^)*!# (siaran tergendala)

14. A movie title : A memory to Remember (cite sedih,huhu)

15. Something you drink : air

16. A musical group : a to z (wakakaka geli²)

17. An animal : anak kpd segala animal..anak kucing, anak harimau, anak katak, anak ular etc,etc..

18. A street name : alor setar

19. A type of car : alfa romeo (wow,wow!!)

20. The title of a song : A.I.A (anak ibu ayah)

aku nak tag kau yg dah siap report FYP.

Sunday, April 5, 2009

Tidak Beretika Tapi Mahu Bersosial

Apalah guna mandi sampai berjam-jam, mekap sampai 10 inci kalau tidak ada rasa jijik dgn daki² yg kekuningan atau berkeinginan utk menyental jamban barang seminit dua.

Apalah guna basuh baju sampai abes sebotol softener kalau x reti-reti nak tengok jamban tu dah menjerit-jerit mintak disental, jamban pn dah jijik ngn diri sendiri.

Kalaula jamban tu x disental oleh aku atau sang rumet, agaknya takde orang nak basuh baju dlm jamban tu kot. Mentangla jamban da shining² star, sampai 2-3 round basuh baju. Sampai x reti-reti tengok jam orang nak gi kelas. Pastu reti lak marah bila kena sound. Ewah², macam aku dah tunggu 2 jam kot.

Maka gagal lah ceramah 1 Etika Sosial semalam yg meminta supaya considering orang lain, jgn mementingkan diri dan jgn rase diri tu je yg betol.

Baek jadi macam gambar di bawah ni je... Biar kontrovesi jgn menyakitkan hati.
Mohahahaha..!!

Tiada kaitan dgn kehidupan sosial harian..


Friday, April 3, 2009

Pagi yg Gelap, kini makin malap......

Minggu yg sangat busy lah kononnya..Bukan konon pun, tapi memang amat busy mengalahkan Pak Perdana Menteri Malaysia yg baru dilantik pagi tadi. Eceh..

Hari Isnin ni orang EAC (Engineering Accreditation Council) akan dtg melawat utk membuat penilaian akhir bg 7 lagi kursus kt cni yg masih lom dpt MQA atau LAN (aku pernah bercerita sal LAN ni dlm posting awal dulu..) Malasla nak link²..

Maka kelam-kabut dan berdebar-debarla para pelajar kecuali aku dan rakan² yg dah berstatus LAN ni (riak). Mana taknya, kali ni orang dr EAC tu akan pick sendiri students utk diinterview. Wohahaha habeslah korang. Marilah sama² kita mendoakan insan yg terpilih adalah insan bersifat kamil dan berdedikasi, bkn spt korang yg masih ada mase baca entry ini dan aku yg sentiasa berlagak diva. Di saat-saat akhir draf FYP kena hantar masih mampu bermain hujan sampai pening-pening, dahla x mandi, pastu teros tuka baju dan melakukan rutin harian spt biasa kemudian boleh gigih post entry baru..

Tapi kesian la ngn budak Meki sbb mereka masih x layak utk apply pun MQA ni.. Sebabnya course Meki masih muda dan junior, belom ade yg bergraduasi lagi. Eh, asal lak aku nak menyibuk. Ok², aku sekadar mengambil berat akan rakan² seuniversiti ku.. Jangan salah anggap, tiada udang di sebalik batu.

Yang ada di sebalik batu hanyalah kepasrahanku yg trpaksa bertungkus-lumus siapkan report FYP dgn characterization pun belom buat lagi. Ditambah pula dgn mini project MEMS yg ntah pape, semuanya memerlukan kegigihan utk siap sebelum end of next week. (macamla aku sorang yg buat final project).

Ok,kawan² setahun akhir.. esok jangan lupa bangun awal gi dewan 2020 utk kursus 7 Tiang kita yg terakhir. Dah macam orientasi pulak. Cuma xde abang² & kakak² fasi yg perasan aku-sgt-senior-dan-tahu-segala²nya-maka-kagumlah-dgn-aku-yg-senior-ini-wahai-junior²-sekalian itu. Ohh, mcm mane aku leh tahu perasaan itu? Ha.Ha.

Monday, March 23, 2009

Alien vs Predator

Petang tadi sewaktu aku nak gi makan kat cafe macik tengah, (ex-cafe baen), aku memutuskan utk melintas padang bola shj. Malas nk jalan jauh, lalu la jln 'potong-pendek'. Aku tengok padang bola xmacam padang bola sgt pun. Adela mcm padang pasir separuh, padang rumput setengah paruh, dan selebihnya padang jarak padang tekukur.

Setiap kali aku berada di tengah² padang bola, ade semacam perasaan aneh dlm diri aku. Dari dulu perasaan aku ni. Adakah sebenarnye aku dilahirkan sbg pemain bola sepak handalan dunia? Adakah sepatutnya aku mnghabiskan waktu muda aku sbg pemain yg digilai ramai? Ok, tidak. Aku perempuan sebenarnya. Itu cuma angan-angan yg x ade kaitan ngn cita-cita aku.

Berbalik pada padang pasir td, kali ini perasaan aneh itu lebih aneh bila melihatkn tapak-tapak peninggalan yg berbekas di atas pasir-pasir itu. Tapak kaki yg tidak dikenali, berbintik empat!! Nak kate kaki kambing, seingat aku kambing ada tiga je.. Eh yeke? Akupun dah lupa. Lagipun x penah aku tengok kambing-kembing berkeliaran di atas padang tu. Petang-petang ade, tapi itu bukan specis kambing, aku yakin itu. Aku juga amat yakin tu bukan tapak kaki kambing, ayam jauh sekali. Besar jgkla... banyak pulak tu.. Penuh kat tempat pasir tu..

Aku teruja nak mengkaji, tapi disebabkn perut dah lapar terpaksa aku batalkan saje niat ingin tahu tu.. Aku syak tapak itu ditinggalkan oleh makhluk yg ingin menakluki bumi ini, sbg satu amaran. Sampaila skg aku masih x dapat reveal jenis makhluk yg meninggalkan tapak itu. Aku rase mcm Ejen Mulder dlm cite X-file plak.

Adakah kampus aku akan diserang nanti? Oleh alien? Beberapa hari lagi akan ada IMT-GT kat sini. Seluruh pelajar dari seluruh negara termasuk Thailand dan Indon-nesia akan berkumpul. Mungkinkah alien memilih tarikh itu supaya lebih ramai mahasiswa dpt diserang sekaligus?

Tolonglah alien, tunggu sampai aku siapkan report FYP aku dulu, submit & dapat markah utk itu. Seranglah sehari sebelum tarikh final exam kami, iaitu 20 April 2009. Aku harap dgn capaian internet yg agak lembab ini, En. Alien masih dapat membaca msg penting dr aku, wakil bumi.


Alien vs Predator (boleh juga dibaca sebagai: FYP Vs Pelajar Tahun 4 atau bacela sbg mane yg korang suke.. aku xkesah pun..)

Tuesday, March 17, 2009

Cool.............bukan sejuk.

Aku suka orang yang cool. Apakah ciri-ciri cool yang ada pada kau? Di bawah adalah ciri-ciri orang cool dan tidak cool di mata aku, bukan ciri-ciri aku. Aku tidak cool.. Tapi perlukah kau cool di mata aku? Ikut sukahati kau lah, aku cuma menyatakan sebab aku ni aku punye blog, xkan aku nak gi listkan ciri cool yg aku suka kt blog kau.

1- Kalau bercakap, badannya bergoyang-goyang siap ngan tangan ke kiri ke kanan beserta bahu yg bergerak-gerak sambil melibas-libas rambut (tergedik-gedik). Tidak cool.

2- Bercakap ngan suara yg sebenar dan bukan dibuat-buat sehingga kedengaran sengau dan sarcastic. Jadilah diri anda yg sebenarnya. Cool. Kadang-kadang, is ok. Biasa dibuat ketika nak memerli balik orang yg sengau.

3- Memakai selipar jepun cap malaysia dan berlegar-legar di bandar alor setar. Cool

4- Memakai mekap setebal yg mungkin dan lipstic setenyeh yg termampu untuk makan di cafe sebelah pakgad yg mahal nak mampus. Malah bau semerbak bedak powder jenama baby tu leh dihidu sampai tiga batu. Sangat tidak cool.

5- Kalau di depan lelaki, tetiba suara menjadi sgt ayu dan penuh kesopanan dan ketatasusilaan. Tapi kalau belakang , masyaAllah.. Bukankah suara wanita itu aurat? oh,ok.... Err,kurang cool. Silalah jaga suara anda di depan, belakang kiri kanan atas bawah sapa-sapa pun.

6- Membiarkan awek menunggu lama utk pergi makan. Cool. Ingat org perempuan je siap lame? Biar adil.

7- Memandu kereta besar dan makan di kedai mamak dan memakai t-shirt pagoda serta berkain pelekat. Cool. Tapi kalau bunyi ekzos tu mcm haramjadah sgt tidak cool. Menyakitkan telinga aku shj.

8- Merempit. Tidak cool

9- Minah rempit. Low class punya tidak cool.

10- Tidak menggelabah dan tidak mengontrol macho di depan perempuan. Typical cool.

11- Menyanyikan lagu jiwang slow sentimental jiwa kacau punya lagu di khalayak ramai seperti dalam bas, tempat makan, dalam kelas tetapi pakaian bergaya ala-ala hebat-nya-aku-silalah-jatuh-cinta-dgn-aku. So not cool people.

12- Tetiba buat-buat menggelabah, jalan ke hulu hilir, jalan pun nak seret-seret lantai, nak nampak busy lah kot. Tidak cool.

13- Berbasikal?? Ok, cool....

15- Mengalahkan kawan lelaki/pakwe anda dlm game lumba kereta dan Street Fighter tetapi dia yg bayar utk setiap coin yg diperlukan. Anda adalah cool.

16- Penggemar kaler pink yg melampau...Tidak cool.
Tapi sutun is cool. ha-ha. Fullstop.

17- Merokok? Cara cool utk membunuh diri.


COol..

Sunday, March 15, 2009

Friendster vs Facebook

Mana yang kau lebih gemar? Aku bukanlah penggemar facebook. Sekarang aku mula tidak menyukai friendster. Aku tidak suka bila apa saja yang kau buat, kawan-kawan kau akan dapat notification utk itu.Apekah??

Kalau kau mengomen si A, tentu saja si B, si C, si D, si E sampai la si Y akan tahu. Si Z tidak tahu kerana si Z bukan kawan kau. Kalau kau dapat markah tercorot dalam Who Has The Bigger Brain juga akan dihebohkan, band kau telah dikalahkan oleh band si anu itu juga akan diketahui ramai. Kau tengah bosan-bosan dan mahu menjawab quiz juga notification akan muncul notifiation dalam 'Home' kawan-kawan kau. Friendster juga nampaknya sedang meplagiat kemudahan menghebohkan aktiviti ini.

Tapi bukankah memang begitu? Kalau kau tak suka, tak perlulah register. Kenapa kau nak sibuk-sibuk? Silalah delete akaun kau kat fb itu. Tapi aku suka application Boling Buddies dan segala macam games yg ada.


Satu hari nanti bila aku sudah jatuh cinta ngan fb, aku akan delete entry ini. Jangan tuduh aku hipokrit.

Sunday, March 8, 2009

Cinta Pertama

Ooohh... Macam sensitive je tajuk ini. Ok, bukan cinta pertama saya, tapi cinta pertama dia. Mengapa saya? Kerana saya sgt berlembut dgn dia.. Saya tamau mengasari dia. Dia baik, dan comel sekali. Tapi sayangnya, dia begitu tegar meninggalkan saya. Tapi saya redha. Walaupun saya merindui dia, tapi saya tahu, pemergian dia adalah utk kebaikan. Tak apelah, saya doakan dia berjaya dalam misi hidup dia.

Teringat kali pertama kami berjumpa, dia begitu pemalu. Mungkin x pernah melihat seorang gadis. Apetah lagi dipegang dan dibelai utk kali pertama, begitu kaku sekali saya melihat dia. Kehadirannya mengubat duka di hati saya. Pada hari itu, ada sesuatu yg berlaku pada saya. Ohh, ia bukan salah saya.. Di dalam kelas JDM, saya begitu kusyuk sekali mendengar syarahan EN. Irwan Jasbir.. Sumpah, saya sangat kusyuk. Saya boleh bagi lecture semula ttg tajuk itu kalau anda mahu.

Masa tu, kertas saya jatuh. Ya, hanya sehelai kertas. Agak jauh. Maka saya pun turun la dari kerusi dan melutut di atas lantai utk mengambil kertas itu. Beberapa perpuluhan saat selepas itu, "gedeganggg!!!" Kuat sekali bunyinya. Saya berpaling.. 'Ahh, kerusi aku..' Camne buleh jatuh. Suasana menjadi sepi ketika. Dan suara garau En. Irwan memecah kebuntuan, "Hahh, tido sampai tergolek dari kerusi!!" begitulah kate-kate beliau yg menyebabkn satu kelas gelak. Dan ya, ketika itu semua mata tertumpu pada saya. Yaa juga, kelas JDM di mana anda boleh melihat ratusan pelajar di dalamnya. Mereka tidak tahu kejadian sebenar, saya tidak jatuh ok... Saya mmg tersedia melutut atas lantai tu. Ni salah kerusi. Saya menjadi public figure utk seketika. Masing-masing sibuk bertanya 'adakah saya ok, camne saya leh tertido sampai terjatuh.' Malas lah nak layan.

Oleh kerana kecewa, saya ponteng kelas JDM. Melepak kat kerusi batu. Di saat itulah, dia muncul dpn mata. Sungguh dia menarik perhatian saya. Saya jatuh cinta pandang pertama. Tapi saya melihat dia dalam kepayahan. Lalu dengan senang hati saya memimpin dia, membelai dgn kata-kata semangat.

Saya bawa dia berjalan-jalan. Sepatutnya saya ponteng JDM utk ke lab cleanroom, tapi saya batalkn saja niat tu. Untuk dia, saya sanggup buat ape saja. Apa saja, just say it, my love. Ah, dalamnya cinta saya. Nila dia kesayangan saya.... Saya akn kenang dia sepanjang hidup saya walaupun die sudah pergi meninggalkan saya yg kerinduan.


ok, yg biru melekat kt tgn itu adalah sticker kat pen. Saya bosan selepas kejadian memalukan itu. Lupa nak tanggal.

Comel kan dia.

Si manja..Uwww

Saya namekan die Cici.. Tapi die lelaki ok?

Terbangla sayangku.. Slamat tinggal.... ;(

Saya terasa geli anak tekak sedikit, napa ye?

Saturday, March 7, 2009

Memori Daun Pisang

Mbek,mbek Kambing
Baa baa black sheep, have you any wool
Yes sir, yes sir, three bags full
1 for the master, 1 for the dame,
and one for the little boy who lives down the lane.
versi BM
Mbek mbek kambing hitam, kau ada bulukah?
Ye tuan, ye tuan, 3 guni penohh..
1 untuk tuan, 1 utk puan..
1 utk budak kecil tinggal tepi jalan..

Nenek aku
nenek-nenek si bongkok tiga,
Siang malam asek berjaga,
mencari cucu di mana ada..
nenek aku kawen ngan anak raja..

cucu-cucu xdapat lari,
nenek tua banyak sakti,
sekarang nenek nak cari ganti,
sape yg kena die yg jadi...

Nyonya
sep sep sep
mi mi mi
air pasang dalam surut pkul lima
nyonya bangun pagi siram pkok bunge
pokok bunge melor tanam tepi bats
itik betelor ayam menetas

cik ali baba jatuh lam parit
cik minah ketawa jerit-jerit
.............
................ (xingat)

Tok Wi
anak itik tok wi mandi dlm kolam
sakit ape tokwi sakit sendi tulang
ubat ape tokwi
ubat ............lang..
belang..belang..belang..(xingat jugak)

Bomba
umah tebakar panggil bomba
bomba dtg belumbe2..
(ni main lompat tali..)

Pok amai²
Pok amai-amai, belalang kupu²
teppuk bia pandai malam nti upah susu
susu lemak manis
santan kelape mudee
adik jgn nangis,
nanti akak cubit tinge (versi sndiri)

Sesape yg tengah kebosanan, ketertekanan, ketidaksiapan report FYP, kekelamkabutan membuat FYP, kekusutan, kelaparan, marilah kite same² mengenang nostalgia menyanyi lagu di atas..Sape yg xpnh tahu lagu2 nie adalah sgt kerugian zaman kanak-kanak beliau. Ahh,indahnye kenangan ituuu.....tayah buat FYP pun...

Thursday, March 5, 2009

FYPing

Forming Nanostructure by Using Trimming Process. Ok, it is nano.. 100nm bersamaan dgn 0.1micron. Itulah structure yang aku sedang cipta utk FYP aku. nano adalah mende yg kau xdapat lihat dengan mata kasar, dan aku adalah rabun (xde kaitan, microscope kn ada..)

Ok, nanostructures mempunyai banyak application dlm industri spt automotive, telecomunication, aerospace, computers, biomedical, even militiray systems (buat weapons pun guna teknologi nano utk bunuh lebih ramai orang..

Aku bagi contoh mudah, aerospace. Kau nak cipta kapal angkasa kena guna structure yg kukuh spt diamond.. Tp for god sake diamond adalah sangat mahal, baek kau hadiahkan kat bini kau je buat pakai. Utk menggantikan structure yg lebih kukuh tapi murah, kau ciptala nanostructure. Stucture atom dalam dinding kapal angkasa kau adalah nanosrtucture, maka ia juga sgt kukuh.

Contoh kedua, dalam medical uses seperti drug delivery. Bukan pengedar dadah ok? Ubat ini biasanya adalah untuk cancer. Kau nak cucuk pasakit kau kalau guna ubat yg berstructure atomnye sebesar lubang cacing, kau rasa ubat tu akan sampai tak ke dalam sistem badan pesakit kau dan menyerang cancer itu? (ok, aku xtau term² dlm medic, sila paham ayat ini).

Contoh yg paling mudah, ipod nano. nanti komputer kau pun akan sebesar tapak tangan adik kau je. Tapi harganya tidakla ridiculous sangat kan?

Nak form nano kau leh guna macam kaedah. Kaedah yg aku nga guna sekarang adalah kaedah yg lambat gila nak mampos tapi lagi murah; trimming process brbanding kau guna e-beam. E-beam ni dah lama wujud, tapi disebabkan ia mahal, maka orang pun ciptala satu kaedah alternatif utk dapatkan nanostructures.

Tapi agak mustahil utk aku dapatkan kurang dari 100 nm itu. Kalau aku dapat 1000 nm sekalipun aku boleh claim sijil master kot. Tujuan FYP aku ini adalah utk mendapatkan secret recipe utk trimming structure silicon itu menjadi nano shj. Structure aku skg baru mencecah 23, 000 nm. Haishh... Tapi ia menunjukkan perubahan, dari 100, 000nm kepada 20, 000nm.

Entry ini adalah utk memanaskan badan sebelum aku mula sambung buat report, tapi terlebih panas maka aku rasa nak tido pulak.

Doakan aku tabah dan rajin berusaha utk menyiapkan report yg tertunggak ini.

Ahh, bosannya entry ni. Aku perlu tido utk mendapatkan ilham. Tata

Friday, February 27, 2009

Ditag oleh cik Dd

1. Tangkap @ sertakan 3 gambar anda yang anda rasakan paling seksi
2. Tak semestinya tak berpakaian atau mendedahkan.Mungkin anda rasa senyuman anda masa itu seksi. Sertakan!!
3. Nyatakan kenapa gambar itu begitu seksi bagi anda.
4. Tag 5 rakan-rakan anda yang seksi.
5. Selamat berseksi
seksi x mate i? kate kure-kure pd kau..

kenyit mate dlu bru dpt mkn..seksi la tu

gigi kapak sapo yg seksi neh? ade taring siap..!hahaha

Aku mahu tag...........
1- Jessica Alba
2- Angelina Jolie
3- George Clooney
4- mat rempit
5- orang yg baca tag neh..

Sunday, February 22, 2009

Saya marah......!!

Kenapala umat peniaga di perlis ni pakat-pakat menutup kedai di hari ahad... Abes semo kedai komputer, telepon, farmasi, klinik, kedai letrik semo nak tutup. X paham betol aku ngan mentaliti orang meniaga kat sini, orang cuti mereka pun nak cuti jgk. Tamau carik rezeki lebih kot.... Haishh... Ingat komputer aku ni ade hari cuti jugak ke nak rosak? Yg pc aku ni pun satu hal. time aku rajen nila die nak rosak.. nasib baek pakcik pembaiki kasut dan selipar yg kat tepi kwsp tu bukak.. semoga pakcik dimurahkan rezeki sbb rajin bukak kedai hari ini... Yeayyyy, selipar aku da dibaiki..

Saturday, February 21, 2009

Penantian Berakhir

Alhamdulillah.... Akhirnya turun jugak hujan kt bumi Perlis ni.. Mau 2 bulan jugak aku rasa Perlis ni membahang je. Panas xhengat².. Yg beshnye mase ujan nak turun tu, aku dalam perjalanan mengayuh beskal ke kola perlis.. Dah lama x maen ujan. Memang besh gile maen ujan ni.. Tp masalah betol bila ade sorang mamt ni yg asek bising je bile aku maen ujan. Kambing betol, kena ujan sket pun taleh. Ehh,hujan ni..Ehh, hujan tu... Ehhh,demam nanti..pot pet pot pet...

Teringat masa aku kecik² dulu masa kat Pasir Mas.. Time hujan camni kami adik beradik (aku ngn abg aku je kot time tu..yg laen x terjadi lg..kalo ade pun kecit lg bersama² ngn jiran tetangga akan main lopak ujan kat depan umah aku.. laman umah aku ade rumput² tebal yg menghijau ala-ala rumput karpet tu.. so bila air bertakung, beshla kami pijak² guling².. siap buat aksi somersault lg atas lopak air tu.. meluncur air pun boleh.

Aku suka bau lepas ujan. mmg nostalgia gila bau die. AKu juga suka cium bau asap yg keluar dr freezer, peti ais yg tempat beku tuu. Tapi mak aku marah, dia kate bahaya, nanti paru-paru aku keras x pat pam darah, so skg aku hanya suka cium bau ujan jela. (n bau tiak sndri, wangi.. bukan busuk pun..) Mcm² kenangan aku masa hujan ni.. (ceewahh, mcm dlm drama korea pulak)..

Tapi tadi walopun syok² kayuh beskal dlm suasana ujan, aku skali lagi ditimpa naseb x baek. Slipar aku utk kali yg ke-3 dalam mase seminggu telah putus lagi. Hangin jugak aku. Ape lagi yg xkena ngn kaki aku neh.. Bukannye aku berlari pun. Peot sket-sket je.. Tapi bukan aku pakai hi-heel pon. aisshhhh.... Yg murah pun putus, yg mahal pun putus, yg tebal pun putus, petah lagi yg nipis seriat tu. Mase aku L.I ritu aku xtaula berapa keping selipar dah aku beli. Aku gi keje je pun, sumpah aku xberlari. Pasni aku kena blajar kucing berjalan (catwalk) la pulak.

Maka sekarang aku ngn seriusnye xde selipar. Sape-sape yg ade selipar fx terpakai, terpakai, silala jual kt aku ni. Aku da fed-up nak beli selipar baru. Nanti mak aku marah lagi. Ritu die bagi aku crocodile ngn polo, 2-2 da putus. Slipar 10hengget aku pun da berapu ratus keping yg dah putus da.. Kalo aku kumpul smo slipar² aku, leh isi satu guni besar kot. Tolonglaa aku, aku ketidakseliparan utk berjalan nanti... Selipur jepun ke korea ke, aku xkisah.. Janji kuat, Stabil, berdaya saing, gagah perkasa dan mampu menampung aku berjalan.


Tuesday, February 17, 2009

My Precious.. My Love

There's no best words to describe she. She is the very best buddy of mine. She is a good adviser, a good counselor, a finest companion, a severest critic, a great image consultant (unfortunately i am not an up-to-date type of person. Then, there goes, my sisters take the advantages to buy lots of new dress and clothes every shopping time.. Well i dont really care... bla,bla,bla and all good things bout her. She is my mother, yeayyhh (big applause for Marsita Omar Fauzee..) There, it should be me who should appreciate, feel grateful that I am her daughter.. Yes, i am.. Very proud of it.

Just now she gave me a call. Its a routine for her to always counsel me about everythings. I can talk to her about everythings, seriuosly everythings. Why seriously? bcoz i can't put myself together for just a second to let her know if i get high marks in my test(seldomly), someone is bullying me(Azlan is the main play), my FYP progress run well today, berat saya dah turun, saya baek² hari ini, i miss u, selipar saya putus LAGI or ...(emm,ok..Its only a good-things-to-hear-and-aahhh-ohhh-im-proud-of-u-kakak-or-its-not-that-bad things..)

Plus,.. Mak.................nak wit.......... (muka bersinar² + suara kesian nak mampos)

Its a bad feeling to ask her money at this age. 23years old niiee (belom lg,22++ br,ok?).. Orang lain dah bagi duit kt mak bapak, aku still lg menagih kt mereka. But what can i do.. PTPTN ckup² bayar yuran yg maha mahal tu je.

Yet all that, im still a 'doog' (instead of good) daughter. huhu.. Sometimes when she ask for help or tolong lipat baju jap, tolong ajar adik buat math, TOLONG ttup tv n G MANDI (jam mnunjukkn pkul 12tghri-biasenye trtangkap pada weekend sbb mak aku keje.haha), tolong jgn kaco adik n buat die nangis, im sure sometimes i do make a face (muncung pjg sedepa).. Kadang² tu boleh kuar 'aaaa', jap, 'kejap je lg', 'ok2,siket lg nie'.. thats aaa-uuu-ooo are sort of 'anak derhaka' aite?Even when she awoke me to solat subuh, punyala liat nak bangun. Haihh........... Oh, i really didnt mean that. Im so sorry, mak. huhu

My mom sangat pentabah orangnye, yes dia mmg garang n quite sencitip(hehehe.....) tp garang dia brtempat. sape suh malas², sepah² mmgla kena marah. She know how to advise me on love, study, friendships, life, dunia dan akhirat, attitude, hate, future, past, finance, berjoli so on... She's the best at everythings. Haa, she's a best cooker ever. Yeah of coz, she'a a mum, n she's my mum.

I hope someday I'll be able to pay her jasa by being a good daughter, have a good life, be happy all the time, be a solehah (insyaallah), n of coz, i'm so intend to make her happy, to make her proud of me, so delightful to have me as a daughter. My ayoh, too. N ayah saya sgt penyabar orangnye..hihi..

My always song for them
"saya lah permata, anak kesayangan,
kebanggaan ayah dan ibu,

Saya dibesarkan dgn kasih sayang,

hanya yg terbaik untukku..

Menjadi harapan

di masa hadapan,

sayalah anak yg cemerlang"

[clap..clap..]


I'm pray longevity & happiness for both of them. May Allah bless our life here and after.Love u lots..

'asam garam gula cengkih halia kehidupan'..my mother lesson

Pemandu berhemah.

Sunday, February 15, 2009

Pengotor dan Pemalas

Akhirnya sekali lagi aku yg 'pengotor' dan 'pemalas' ini jugakla dengan malas dan kotornya merajinkan diri menyental jamban. Hampeh.

Macam tiap² bulan aku je yg duk sental jamban tuh (berkira lah 'aku' nih...)

Mane x berkira... Aku kan pengotor, sbb korek idung time wat esement(kantoi).. Aku kan suke campak² buku atas meja. Aku kan suka recycle baju aku sampai seminggu, bukan aku g main lumpur pn. Aku juge malas nak menyapu sbb aku ni alah gile ngn habuk(bkn alasan ok?).. Aku juga x suka pakai deodorant kalau takat nak kuar gi makan je pun... (ade orang leh detect x kalo aku xpakai deodorant.. aku xde masalah bau badan,ok??haha) Lgpun, pmakaian deodorant yang kerap buleh mnyebabkan kanser ok? Petah lagi nak iron baju, tudung smpai berjam². Tudung aku mmg jarang bertemu ngn iron,, sebulan sekali pun belum tentu. (nasibla kau mr.laki-aku to-be).

Mana dia manusia² yg selalu declare 'akulah yg paling pembersih'? Yang salu mengeji perbuatan normal aku. Sampai buleh pejam mata tgk jamban da bertukar warna. eiii..................... Siyes! X selera aku. Mandi mau sejam dua.. xkan nak sental 5 minit pun taleh. aiiiii.... Nak gi kelas pun buleh bermekap stengah jam. AIshh..........

Aku berkira sbb aku saje je biarkan lame sket jamban x bersental. Nak tgk sape yg akan tersedar, eh,jamban dah kuning... Akhirnye aku jugak yg kena sental. AKu berkire sbb aku sakit pinggang hari ini! Jemm!! Jembannn betol.

Memang aku malas (siket je,ok?), tapi kalo bab² hygiene ni tulunlaa ade kesedaran sivik sket wahai manusia² di luar sana. xkan nak nampak cantek di luar aje,kn?


toilet idamanku... Leh baring²..Tapi toilet idamanku akan ada paip ok?bukan cam kat atas ni,main sapu ngn tisu je..yakkkkk!!!

Wednesday, February 11, 2009

Berlakon

Berkat kesabaran, ketenangan, kejujuran dan kasih sayang yang ada dalam diri aku ini, aku dengan penuh bergaya dan berjayanya dapat melepaskan diri dari sehelai kertas (atau dua mungkin) bewarna putih kekuningan a.k.a kertas saman, semalam.

Memang benar. Semua ini adalah kerana aku dianugerahkan sedikit bakat lakonan ditambah pula kejujuran yg lahir dari sudut hari (jujur utk menipu?).

Ketukan pintu oleh 2 orang cik KKB kusambut dgn salam. Pabila mereka menyatakan ingin membuat spot check, maka aku dgn 'jujurnya' buat muka sedikit terkejut..(sedikit shj,ok?nti obvious lak).

Oh ya, sebelum itu sbg persediaan, aku telah membuat beberapa perkara. Aku membiarkan buku dan note² di atas mejaku dan paparan di skrin lcd ku adalah student portal (Lecturer Notes dsb...). Maka aku pun menanti kedatangan spot checker td sambil mengadap komputer (dgn berdebarnya....). Utk menampakkn lagi ke'real'an lakonan, kuselitkan pen di celah telinga.

Umah aku tinggal aku sorang shj, malah umah depan pun sunyi sepi dilanda garuda. Semua lari menyelamatkan diri bersama harta benda haram.

Sambung sesi lakonan aku tadi.. Cik nan sorang pun melilau²la matanye melihat keadaan umah setelah dipelawa masuk oleh aku. Aku kembali di meja ku, meletakkan pen yg terselit di celah telinga ke atas meja dan mengalih pndangan ke arah cik nan berdua. Cik nan sorang memerhati sudut meja ku lalu,"Study ke?" Skrip aku plak,"aah, cik..esok malam ada test, ni pun sambil kena siapkan report fyp, tu yang sepah sikit" kataku ramah....

Cik nan sorang meneruskan soal siasat,"Ni barang² dalam umah ni ade sticker x?" mungkin sbb aku nga duduk kat meja aku, dia pun xjenguh² komputerku. Detik inilah puncak kejayaan lakonan ku...Aku buat melilau ke kiri dan kanan dgn gerak daya yg paling perlahan, seolah² mencari barangan mane yg xde sticker (padahal satu haram pun xde sticker. Komputer aku dah 4 tahun x penah bersticker. apetah lg printer, keetle, dll.... Sticker yg sedia adapun (kat katil, kerusi, meja) aku da kutis² cabut. Geram tgk die tertampal cantik di situ.

Aku pun xpaham mengapa cik nan sorang tidak menanti jwpan aku sebaliknye tros bertanyakn soalan laen.. Adakah muka aku terlalu jujur? terlalu tidak bersalah (innocent: foolishly simple) maka, sudah selamatlah aku dari disaman..
Mungkinkah aku patut apply jadi pelakon? ade casting utk mane² filem x sekarang?

Nasihat aku, bermuka jujurlah walaupun ketika menipu (anda pasti berjaya tapi jangan amalkn selalu). Yang penting, hormatilah oinsan yg lebih tua dari anda.

Monday, February 9, 2009

Dengki, Marah, Benci, Iri Hati, Jealous, Busuk Hati, Dsb.............

Pilih salah satu di atas yg tidak ada pada diri anda...............

Aku cuba untuk tidak emo dan pilih kasih.

Tapi aku tahu kau ada salah satu perangai buruk di atas. (mungkin semua)

Ya, aku juga.

Tapi perangai kau buruk. Suka dengki ngan orang. Kau suka mengaibkan orang tahap aku-nak-kau-mati-kerana-malu-sebab-aku-benci-kau-padahal-aku-nak-amek-jantan-itu-ha-ha-ha.. (aku sedang mengaibkan kau. tapi aku x dedahkan nama kau. Sialan)

Dan aku sedang dapat saham dosa mengutuk orang. Mohd Azlan sedang buat muka, mencebik aku yang 2 kali 5 dengan mereka.

Aku x dengki kau, tapi aku menyampah, nak termuntah, nak gelak macam Dato' K (VC kita) buat terapi gelak bila tengok perangai kau.

Kalau nak buat hal sendiri, sila pergi jauh².. Jangan hidup dalam masyarakat. Balik indon pun xpe. Aku boleh belikan tiket.

----------------------------------
Aku kembali normal. Dah tidak emo..
Tapi kenapa yaa... Ada orang perangai cam syial je, annoying giler.. 4 tahun aku hidup kat sini dah macam-macam kerenah aku jumpe.. Pelik tapi benar. Sanggup berkomplot utk menjatuhkan seseorang. Kalau setakat jatuh tangga, aku pun boleh tolong tolakkan.. Ini sehingga jatuh tersungkur mencium bumi dan rasa malu utk menghadapi dunia (emmm?). Tuhankah kamu nak menghukum orang?


Tapi aku cukup dengki bila Mohd Azlan bermuka manis ngan awek cun. Adakah aku cemburu buta? Tidak, dia memang gatal. Ni salah dia. Tapi aku sayang dia. hahahaha (smirking)

Riadah

Mengisi saat² terakhir di cni ngan berfaedah.
There will be more to come..TQ all.

1- Menjogging
Tadah mentari petang

Dengan jari ini, saya dapat menahannya dari terbenam (tipu giler!!)

2- Melongkang
Membowling

Sesuaikan bola ngn baju

Balingan hampa

Paling bergaya melongkang

3- Menyenam?Menyerobik...?
Merenung masa depan

Hidup umpama bayang-bayang... (maksudnye....)

Cik Cupin dan Cik Cipin


untuk gambar yg lebih menarik, leh lawati blog cik cupin a.k.a yanie.
Aku xsempat nak amek gambar dari die.huhu