Thursday, December 30, 2010

Door Gift

Dapat idea dari hosmet yg tibe-tibe tergilekan keychain comey made with kain felt. Sangat comey hokeh. So aku pun decide nak buat 500 keping utk majlis belah aku. Sapa yg lucky dapat la, itu je yg aku mampu nak buat, 500 kepin.

Eh bukan aku yg buat, tapi opismate, Cikatun. Ini adelah percubaan kali pertama dia, so kalau jadik chantek & chomey spt keinginan hati, bolehla mngembangkan lagi perniagaan, aku tukang promote nanti. Tapi harga xleh reveal la, sbb aku customer first. Kehkeh.. Lagipun bahan-bahan aku beli sendiri dulu, Cikatun tolong jahit. Nak harapkan aku jahit? Sekepin mau makan mase seminggu. Camno tuh. So better amek upah orang yg berbakat. Heeeee

Ok ini adalah sample-sample utk door gift aku. Comey x?hehehehhe

Tuesday, December 28, 2010

Yay decided ady~

Boleh tak rasa macam x percaya? Rasa macam aku mimpi je lagi ni.. Rasa macam ahh lambat lagi rilek dulu. Sekali kawan aku kate die dah book tiket flite, baru le aku sentap jap. Eh betol ke nih. Nak nebes boleh? Ok boleh. Sila salahkan orang yg pilih tarikh sentap tu. Xbernapas aku hokeh. Oksigen cukup, tapi ongkosnya cam mane? Boleh aku jual oksigen secara online x? Ada orang beli x? Kahkahkah..

I dont think money is the big problem (yes it is) tapi yg lebih menakutkan adalah masa yg bergerak pantas. & i dont even decide the theme yet. Ok Poklan, boleh marah skg. Heh! Not only that, we havent survey any butik yg avail lagi kat kelantan nun. Kad? Jauh sekali. Tempah baju? Jauh jugak. Goodies? Nochyet.

Ekceli aku dah nak tempah baju akad tu, tapi makhencik penjahit tu kate xyah lagi. Sebulan before tarikh boleh buat. Watte.. Aku nebes hokeh. Skali sebulan before xdapat buat, mcm mane gaya tuh, xkan aku nak jait sendiri. Dem

Nway minggu ni aku akan ke Tepeng utk wedding member U, so boleh teros lajak ke Kola Kangso, settle mane yg patut dlu. Walopn gap majlis kami berdua agak jauh. kofkof....

Ok-ok, mari pilih theme dulu, kate Poklan.

After a few lil fights and bertegang urat saraf, Poklan has decided to choose these theme for solemnization; nice but hardly to find. Jarang nampak kt kenduri. So ape-apehal kena survey jgk dlu, tapi my mum said boleh mix and match. SO would be ok la kot. Hopefully...heeeeee















And utk reception aku plak yg decide (aik terbalik) hehehe; this theme =)

Thursday, December 23, 2010

Aku beli rokok tak bermakna aku perokok

Pagi-pagi datang kerje aku dikejutkan ngan panggilan mak aku yg bertanya pasal rokok letrik adik jantan aku yg dia pi tinggal dalam kete haku.

Rokok tu dah selamat masuk longkang hokey. AKu ingatkan rege rokok tu dlm soploh hengget ke, doploh hengget ke, & boleh refill2.. Kena tuka bila sampai masanya. Rupanya aku silap besar di situ. Makaa pagi-pagi mak aku dahbebel² aku psal aku pi buang rokok tu yg mak aku beli ngan rege RM 150 kunun-kununnya mmg kunun la sgt nak bagi dia kurangkan isap rokok. Kununnya rokok tu lebih slamat dari tabacco cigerette tu. ah dah smoker smoker jgk. Demit

Jadahnya dapat kat aku la, pagi-pagi da kena register lelong.com sebab nak bid rokok tu. Manala aku tahu rokok tu mahal, aku semak tgk sampah dalam kete aku, so aku pi buangla rokok tu. Wakakaka Poklan ko diam. wakakakaka

So mari sini aku kenalkan e-cigerette tu kot-kot hang ingat macam iphone ke, mcm torch ke bluberi ke hape plak kan.
Yang batang putih tula aku buang. Yang kaler cakelat tu adik aku kate murah je, mcm refill perasa la.

So aku pun gigihla email sorang brader ni tanya pasal rokok tu. Rege kena rahsiakan sebab xnak bagi adik aku pilih yg mahal. Skg aku tggu dia pilih yg mane yg dia nak. Haaaa hantu² yg merokok yg luar sana, ko pun dialu-alukan utk pilih jgk. Pastu gtau aku nak yg mane, biar aku markup tinggi sikit. Meh-meh.


Kelik utk tumbesaran sihat

Pagi yg indah. Register lelong.com semate-semate nak beli rokok. Tercemar imej aku. Demit pokmang.

Wednesday, December 22, 2010

Menambah dosa mencarut aik bukan kate taknak jaat lagi ke?

Takyah nak bet ngan aku claim ko ni baik 100% dijamin halal. Kompem la ade jugak kan sipat-sifat berlipat dalam hati ko tu. Sipat-sipat mengdengkikan orang, mengelisahkan diri tengok orang lain senang, mengekek dalam hati bila orang lain susah. Dah-dah jangan cakap ko x mcm tu. Sure ada walopun sikit.
(ceh sukati aku je nak menjaatkan orang lain bila aku yg ade feeling mcm tu..kofkofkof batuk)

Tapi aku nak cakap ni dalam jaat ada baik. Bukan dalam baik ade jaat. Dalam baik tu toksah sembang la, kompem ade jaat. Gunala kau nak guna febreeze ke, sental guna clorox ke, guna sabun pink ade oksigen sgb ejen bertindak tu kehapeHJadah namanye tu, jaat tu tetap ade, kan?kan? (ya,hati kecil aku jawab)

Kalau ada motor yg mnyelit depan aku tanpa sebarang petunjuk awal memang sah-sah la dapat sumpahan jahan dari aku. Yela aku punya berhemah xnak gesel-gesel ngan ko, ko tanpa rasa gentar sikitpn bagi isyarat muntot je nak potong line. Lagi kalau yg aku tengok wat mcm tu bdak² muda. Memang lama jugakla aku maki hamun, silap-silap sampai tujuh keturunan kena. TApi bila aku kalih tengok pacik ke yg bawak, macik ke, teros hati aku bertukar jadi sayu. Teros rase bersyukor aku xlanggor muntot die. Tros aku doakan die slamat sampi umah jumpa anak-anak die. Haa tula dlm jaat ade baek. Kofkofkof

Penah jgk aku tgk lori terbabas tau. Memang siyes lori tu bawak macam hell laju. Sekali silap percaturan, terbabas masuk longkang tepi kelapa sawit. Aku nasib baekla berada beberapa buah kereta jaraknya dari lori tu. & nasibla lori tu terbabas seko² die je. Dalam hati aku, heh, padanla bawakla mcm setan lagi. Serve u right babeh! Walaupun dalam hati dubdabdubdab terkezut jgk.

Tapi bila aku lalu tepi lori tu, aku nampak pakcik keluar ngn sorang bdak muda, kelindan die la kot.. xcedera ape pn. Dem, hati aku sayu lagi. Tros aku rasa nak benti gi kat pacik tu pegang tangan die lalu bertnye, 'r u ok unkel..' teros terbayang bapak aku kat umah, bapak kau kt umah, bapak sape-sape kt umah. Teros aku menyesal mencarut bukan-bukan tadi. Terus aku doakan die slamat so that boleh balik jumpa anak bini dia kt umah. Siyes sayu beb.

Haa tula mulut ko, jaat lagi. Tapi dugaan atas jalan raya ni memang mcm tu. Kadang-kadang bukan saje nak mencarut kat orang tu, tapi dah die beli motor tu lupa nak pasang signal mmg la blh membawak kpd kemencarutan aku sbb terkejut potong line tibe-tibe je kan. Kete pon same jgk jadahnya. Beli je kete mahal2, lampu signal xmampu beli pulak. Yg xmampu beli lampu berek tu lagila, nak sangat orang cium muntot kete die kot.

AKu doakan keluarga aku jauh dr malapetaka kat jalanraya ni. Mintak jauhla. Keluarga kau pon. Aku bawak kete laju jgk, ni tgh cube-cube bwak selow la ni. Hehehehe .. tapi aku mampu beli lampu signal tu, haa jgn maen². Korang pun buat² la mampu hokeh. Bukan susah pon. HEH

Semoga selamat dlm perjalanan everyones~

Sunday, December 19, 2010

Jangan Marah



Kalau hidup dalam kebencian, selamanya takkan bahgia.. Kemudian jangan salahkan orang lain kalau hati sentiasa begitu.

Aku pernah membenci orang. Serius tak bahagia hidup. Ada je yang tak kena. Oh marah dan benci itu dua perkara berbeza. Eceeh statement nak menghalalkan marah tapi bias terhadap benci. Heh

Sukar kan untuk memaafkan, ya aku tahu. Tapi benarkanlah hati untuk bahagia, jangan dengki dgn hati sendiri kalau kita xbahagia, hati turut kena menderita. Apa ni hati ngan diri tu dua benda yg berbeza jgk ke?

Tidak. Tapi biarkan akal yg mengawal hati. Bukan benci mengawal hati. Jangan perasaan benci itu yg menjadi seperti perdana menteri yg mampu buat keputusan apa saja walaupun rakyat tak suka seperti menaikkan harga minyak tanpa rasa ragu-ragu. Aku cakap pasal perdana menteri zimbabwe, jangan kata aku mengutuk PM kita plak. Ok boleh jugak nak beranggapan begitu. oK tak ada kaitan.

Ceh senang je kau berkata-kata. Kata pun tak, setakat menulis dan menaip shj. Ceh-ceh-ceh. Cuba kau yg kena tengok apa jadi.

Aku dalam proses peng-improve-an diri sendiri menjadi lebih baik. Terlalu banyak jahat dalam diri ni. Shuh-shuh nyah kau jaat *sembur guna febrezee kalau tak, dah jemur pun masih jaat lagi*

Thanks pada yg membantu.




Saturday, December 18, 2010

Layout Baru Yeyeh

Walaupun default setting je, tapi x kisahla.. Sebabnya aku da bosan ngan layout lama tu. Dari hari pertama aku buat blog ni kot.. Bila ye, 3 tahun lepas kot.. hohoho Aku buat ni mase tengah buat layout jugak. Layout kat opis leee.. Bosan meh keje weekend, xde sekor umat pun kat opis. Ah bosan tunggu simulation, kite godek dlu ape yg patot.. keh3....

Thursday, December 16, 2010

I cant believe it either

Ok tarik nafassss...Hehehe sekarang dah boleh listkan checklist utk our love reunion plisss save the date sorry no actual date to give yet.. Wah wah sungguh maju kechek skg. Never cross my mind akan ohh-xleh-sebut-rase-nebes secepat ini. Dulu bukan main kunun nak tunggu 28, 29 tahun baru fikir pasal ohh-xleh-sebut-rase-nebes. Tapi xpelah, dah gatal sampai seru, kena prepare jelah. Tapi dalam hati ada Taman Awam KLCC. Kofkofkof batuk.

Ok cepat tu bukan bermaksud bulan depan,atau 2 bulan lagi. Wahh itu boleh membawa sakit jantung dan sakit poket jugak. Insyaallah tahun depan, bulan berapa, bilalah rahsia dulu. Aku boleh cakap yang memang dah harus sipi-sipi nak wajib dah untuk aku cari caterer ngan outfits utk hari itu nanti. Puh berpeluh.

Maka gigihla aku ngan Poklan buat planning. Confirm, memang kami punya plan nak wat seabis simple tapi comey mata memandang. Bukan shj sebab bertemakan SEHABIS JIMAT, tapi aku memang x suke kerawang-kerawang padat likat penuh sirat mampat semua ni. Poklan lagila, harusla dia mmg paling tak suka menda yang menyerabutkan kepala hotak dia.

Tapi kena la consider ohh-xleh-sebut-rase-nebes planner tak rasmi aku jgk a.k.a ibunda & ayahanda. Aku punya engagement pn hampir buat Poklan pengsan. Kehkeh.. Tapi itu bukan aku yg plan la..hehehe nway tQ so much momi & ayoh. So nice walopun kelam-kelibut punya preparation. also utk burnju areda aman & adik & macik-macik sekalian...hehehe cayalah i love u so guys so much *love-icon-3-bijik--malas-nak-copy-dr-gogel*

Ok first thing of all, tema. Ok xkan la melampau sgt aku nak pulun ikut tema SEHABIS JIMAT tu. T___T
Waaaahhh ape??? Tema??? Ok xpikir lagi. Baiklah-baiklah. mahu hubungi Poklan skg. tata~

kalau ada cadangan tema yg menarik tertarik kecheq memang kebomm, lehla share ngn haku takkan nak simpan sorang-sorang plak. Heh

I like this color, tapi Poklan menentang abis-abisan..Sungguh tak patut. T_T
merah pinky (ahh sejak bila??) plus orange n white. Wohhhooo~




Ok joking. Gile ke hape ni boleh berpinau-pinau mata ku.. Walaupun agak fall in love jgk tapi macam berat sgt. No thanks. =D

Thursday, December 9, 2010

You know what is pathetic?

Sakit gigi.

Kau tak boleh makan, tak leh menelan even nak meneguk plain water pun boleh meleleh² air mata. Walhal perut kau lapar gila macam *mencarut**mencarut*.

Ini semua gara-gara wisdom teeth atau nama melayu-sebelum-murtad-nya adalah geraham bongsu. Luckily right side aku punya wisdom teeth telah tumbuh tanpa aku sedar pun. Tapi yang belah kiri ni memang saja nak cari pasal ngan aku. Kalau both side buat hal, boleh kurus aku macam ni.

The dentist said I have to wait until my swollen gum is relief, baru boleh further treatment. Dah lebih seminggu ok gusi tu bengkak. Seminggu jugakla tidur malam aku terganggu. Kalau sakit tu datang tgh² malam, memang azab. Mudahnya Tuhan nak tarik nikmat tidur ngan makan,kn? Bersyukurla kamu yg tidur lena semalam, pastu leh makan nasik tengahari ni. heh~

Aku pun rasa berat badan aku dah turun. A few weeks before my engagement ceremony, I do plan for diet. Makan Herbalife yg supersedap itu, memang berat aku turun about 3 kilo. Nice,kn?In just a month tu..wow..

Lepas majlis, aku ingat nak maintain je, sbb aku memang nak kekal chubby² skit,barula comey.kahkahkah... Tapi malangnya, aku diserang demam plak. Seminggu demam, selera pun kurang. Abis je demam, gigi ni plak sakit. Haa tak ke dah 2 minggu aku kehilangan sumber kekenyangan perut. Mudah-mudah je dapat diet. Kehkehkeh

Anyway, proses menjadi dewasa ni memang menyakitkan. jadi budak lebih best. Stay kid, stay safe. Sigh.

Monday, December 6, 2010

Perjalanan 3 unta

Bangun seawal 4.30 pagi semata-mata nak bergerak gi Kolumpo adalah macam mustahil. Lagi-lagi kalau unta yg berjanji. Walaupun masa berlepas delay sejam, tapi unta-unta sekalian berjaya sampai shah alam tepat pada masanya. Well done, untas.

Tujuan perjalanan adalah menghadirkan diri ke majlis kawen Azri,seorang unta yg dah berjaya membuktikan kejantanannya. Tapi alang-alang dah turun ke Shah Alam ni,ape barang kalo x mendatingkan diri.Kohkohkoh

Ini adalah kali pertama date lepas bergelar fiance & fiancee wiwittt. Ini adalah kali pertama post pasal dating. Ini adalah kali pertama dapat bunga rose mase date Wiwittwiwittt. Kali pertama masa konvo dah xleh kira. Kehkehkeh... Ini adalah kali pertama sakit gigi macam gampang memang sakit hokeh macam nak lempang diri sendiri laju-laju. Ape barang nanges sebab sakit gigi, baek aku nanges sebab kena lempang.Heh~

Walaupon sakit gigi & gusi yg xde batas-batas mercy, kugagah jugak berdating dengan fiance tergemok di perot, the Poklan. Paling gagah bila aku iyakan aja bila Poklan ajak cycling kat Bukit Cerakah. Die cakap xde alasan hokeh,yg sakit adelah gigi bukan kaki. Baeklah² T.T

Skali beskal plak abes, jadilah aku ngan Poklan ironman berjalan kaki panjat Bukit Cerakah tu. Not bad, xdelah penat sangat pon. Lagi-lagi ditemani oleh unggas-unggas dan kera-kera serta pokok-pokok yg menghijau. Begitu semulajadi dating ini.

Kembali kpd misi sebanar, gi kenduri kawen si Azri ni. Aku bajet xdelah jauh sangat, sekali die punye journey tu macam nak balik Kulim pn ade. 2 jam hokeh. Poklan dah meronta-ronta mengantuk sedangkan aku boleh lena diulit mimpi kt sebelah setelah penat membebel-bebel tapi xdilayan.. 2 lagi unta naek kereta berasingan. Sesampainya kat sana, berjejak kasih plak ngan budak-budak ex-Insep yg laen. Abes pelok cium laga-laga pipi, barulah makan diselangselikan ngan aktiviti bergambar. Wajib. Thanks to unta utk camera yg canggih itu. Gambar nanti ku upload kat pesbuk.Hehehe

Perjalanan balik aku dihiasi oleh unta-unta yg merapu-meraban mcm kuda. Tapi aku mengambil langkah bijak dgn berdiam diri sbb gigi & gusi yg xde belas kasihan kt tuan dia. Singgah jap kat Manjung umah unta untuk mengisi perot. Terima kasih macik. Xsemacam anak die yg macam-macam.

Ok hari ni ade misi laen plak. Misi berjumpe dokter gigi. Dem!

Pagi-pagi lagi dah teguk air susu dengan harapan gigi-gigi lain nampak gagah depan doktor. Dont let me down, gigis. Jangan kalah ngan graham bongsu yg baru nak tumboh tu. Buat malu aku jek nanti.okeh!okeh!

Thursday, November 18, 2010

The boy who lived.

Aku dah kembali ke habit lame, gila menhapdate.. takde readers tu bukan masalah, yang penting ape dalam tengah berkecamuk dalam hotak ni leh aku adaptasikan dalam bentuk tulisan. hah hamek kau ayat.

Ok biasanya orang review lepas tengok cerita, ni aku nk review before aku tengok cerita tu. ape lagi,the boy who lived - harry potter yg makin x comey dan ron yg selekeh plus hermione yg maintain cun. kehkeh

My guess, part 1 would be kinda boring. Sebab banyak kisar pengembaraan 3 sekawan nak cari hocrux tu. Pegi menceroboh opis Ministry of Magic, balik ke tempat Harry kena serang aku dah lupe name die, then jumpa Nagini, ular Lord Voldemort.. Oh ya dalam trailer kalo xsilap aku yg bunuh Nagini tu Ron, tapi senanye Encik Longbottom yg bunuh.

Ada certain part awal-awal yg agak susah nak paham kalau x baca sampai ending, so part 1 akan jadi mcm hanging skit.. & surely aku tak sabar nak tunggu part 2, where everything become more clear. Ok xleh cite panjang-panjang nanti x suspen.

Aku pon suspen jgk nak gi tengok cite tu malam ni. Try to seduce my opismate tengok same, sbb rini ramai yg masih bercuti. Tapi xpe, kalo g sorang pn aku xkesah. nak tengok punya pasal. Kehkehkeh, sorry Poklan, i cant wait until this weekend to see the movie. Xpe, nanti aku teman hang tengok plak. Kikikikiki

Wednesday, November 17, 2010

Beautiful peoples + beautiful places

is equal to almost perfect.

Surely there is nothing that perfect in this world, so let just considered it as almost perfect. Fair n square =)

Last week runway ke Pantai Monyet (MonkeyBeach), bersama rakan-rakan sekerja yg lain. Perfect runaway. Tempat tu memang tiptop ke tiptok ke tiktok ke xkesahla tapi memang mabeles la cantiknya. Tak sangka gue kt penang tu ade pantai yg sangat cantek macam tu.
Boleh shortlist sebagai tempat hanimun x?wakakaka berangan kau yek.

OK cakap banyak tak guna. lets jom enjoyce the piccas.







sorry kualiti gambar cam harem. Tak pandai pon nak guna editor, main taram je. Heh~

Monday, November 15, 2010

..........

..and never regret....

i just complete the incomplete sentence...

thanx...

Tuesday, November 9, 2010

Lol~not so funny ok,its annoys me

Its been disturbing my mind for a while tho actually, but i tried not to write this on publish hell dear i cant! LOL

Seems facebookers well girls mostly love to posted their syiok-amek-gambar-sendiri-dengan-camera-tinggi-sikit-so-that-mata-nampak-lagi-besar. OWell, thats still fine with me. Go ahead you big-eyes, i dont give a demn.

But when it comes to the caption like this, "ahh namapak sgt muke aku yg kebudak2an bila baru bgun tdo, xsukenyeeee..." or like this, "comotnya muke xmandi,eee xsukeee..."
wtf girls!

The worst when she began to tag others with the pictures..wadehel??? Sungguh nak menarik perhatian org ke ape orang macam ini. I pity them. LOL~

Friday, November 5, 2010

Penggodam Hati


The heart hacker,

Thank you.


Yours Sincerely,
~the heart breaker Me~

Sunday, October 24, 2010

My First Time...

............alone at opis.

Siyesly, sunyi dan menyeramkan..keh3...

Hanya ditemani errors yg berjuta-juta need to be fixed. Sumpah tekanan. Lagi tertekan error tu datang dari insan laen, tapi kita pulak yg kena jadi kuli fix-kan. wadehel..

Hell nye nila jadah bila jadi kuli. Cissss.... Wahhh, rasa nak nanges.. Sungguh banyak. Aku jarang komplen pasal keje tapi kali ni siyesnye rase nak menanges.. Sob,sob.. Dahla duk sorang-sorang, pathetic betol. Kalo siang hari leh jugak jerit sikit sebanyak, release la jugak. Ni malam-malam nak mnjerit kang ada pulak yg menyahut. HUhu jangan.

Baeklah, nak nanges jap ...............................................................

Ok, dah. Comfirm tak lega. Bila laaaa nak abis ni... Keje senang yang leceh adelah tidak menyenangkan. Lagi-lagi kalau banyak. Jiwa sudah kacau. Adekah sebab ada faktor laen? Jeng-jeng-jeng.

Tidak.

Penat. T_____________________T

Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Thursday, October 21, 2010

20.10.2010

Walaupun dah terlambat satu hari, aku nak post jugak.

Kalau ikot 3 tahun lepas, 2010.2010 ni aku dah sah jadi binik orang, walaupun time tu, xde calon rasmi lagi. Ngehehehe..

Tapi ni dah 21.10.2010 ni, tak sah-sah pun lagi. maka terbuktila 3 tahun lepas punye angan-angan x menjadi kenyataan lagi.

Ceh, ingat senang ke nak kawen. Xpe, kite tggu lagi 3 tahun. Wohoooooo~

How to...?

How to handle mulut orang yg berbau longkang dan macam cibai?cabai?cili?coli?charlie?

Just ignore them.. Live your live as usual, impress your boss, work hard (eh asal impress bos dulu baru keje kuat? -ini teknik), earns monthly salary, go shopping, love your family, love what u love, buy new shirts, enaf sleeps etc,etc, etc..

Some ppl though they are way too perfect from others. U kenot give them mirror to cermin diri mereka sendiri, so why dont u just cermin diri u dulu. Ok, keyword penting adalah, ignore =P

Sekian.

Monday, August 9, 2010

Jalan Ke Kulim

Unpredictable...

Kadang-kadang kita xleh memilih, tapi kita ikut saja rentaknya...
Tapi mampukah..?

I've choose my way.. Panjangnya perjalanan, harap aku x tersalah masuk simpang nanti..
Kalau ada trafic lite, aku akan berhenti, selamat..

Tapi ke mana destinasi... itu yg xpasti...

Ya Allah, permudahkanlah perjalanan ini.. Andai ini jalan utkku, permudahkanla ia.. Andai ini bukan jalanku, tunjukkanla aku simpangnya utk aku keluar... Jangan ada hati yg terluka lagi.

Wednesday, July 14, 2010

Entry Kuang Ajar..ke?

Siyesly, kalau tak tahu hujung pangkal, isi dalam deep-deep sesuatu cerita, tak perlulah bereaksi seperti tahu.

Bukan nak berlagak xnak dengar nasihat, tapi nasihat you tu x kena tempatlah. You just tahu luaran cerita je, tapi you punya ulas, makaih kalah si pengarah drama. Ke you nak buat cerita ikot skrip you plak? Semua benda mesti ikot jalan cerita yg you rasa sedap dan betol.. Adoi, like that, cannot la kawan...

People appreciated nasihat you, tapi berpada-padalah.. Nasihat pada cerita yg you assume je,cerita yg you xtau pun mane start mane hujung.. nasihat tu bukan tiket utk mengutuk secara halus & buktikan you sgt betol dan hebat. Thanks ya kawan.

Eh ape entry nih. Ahh aku punya rasa marah dan mnyampah juge. Kau peduli hape.

Friday, June 25, 2010

Akhirnya aku dah dewasa...

Tetibe hati terasa tua sebab dah kerja.

Ahh xdapat nak pi kelas melenggang-lenggang kangkung lagi. Berebut naek bas nak gi otomart ke, lab kat kubang gajah ke....

Hari-hari ngadap pc sampai nak terbeliak anak mata buat kerja.

Bos plak perangai semacam. Ade time datang bulan die abesla aku. Sepatah haram xbercakap, nah amek ko, miscommunication akan berlaku.

Miscommunication dlm kerja adalah disaster, nite mare. Maka akan berlakula redesign, rework, rerouting dan semua re-re tu.... Terima kaseh bos.

Tapi aku suke kerja aku ni. Never cross my mind aku akan buwat design ni.. Dulu mase belajar abes sumpah seranah dan caci-maki aku bagi kat design. HaramJ ape mende la design nih, macam main game yg complicated dan leceh dan cerewet dan menyampah.

Memandangkan ni kerja aku skg,terpaksala suka. haha. Ok bukan terpaksa, tapi memang suka. Walaupun leceh, tapi nikmat die laen macam.

Once kau run ape-ape validation, tgk result clean je, perghhhh.. Mabelesnye perasaan. Tapi biasenye dalam dunia rekacipta electronic ni perasaan mabeles tu xyahla simpan lame2, sbb nanti adelah Design Engineer xpuas hati ngan design kau, then sesedap rase kau kena tukar jugak. Heh!

Whatever lah. Aku bersyukur aku dapat kerja ni. At least dapat kerja. Tiap-tiap malam leh makan free,muahahaha

Ok, nak balik umah dah. Bye-bye kerja. Jumpa ko esok. Eh esok kan weekend. Oh demmm

Thursday, May 13, 2010

Ugut Diri Sendiri Tentang Mati

'Dey Atiqah, kau rasa esok kau boleh hidup lagi ke?'

Kau tak sure kan? Maka dgn itu, sudah-sudahla buat dosa. Ingatla mati itu pasti. Insafilah setiap dosa-dosa kau ngan Tuhan, ngan makbapak, ngan kawan-kawan, ngan adik-beradik, ngan diri sendiri...

Aku mengugut diri ku tentang mati. Semoga aku tidak lalai. Jangan aniaya diri sendiri.

Thursday, May 6, 2010

Teori Berkawan Versi Makan Kawan

Dalam sesuatu hubungan apa yang penting bukan kerjasama tapi toleransi atau bahasa mudahnya tolak ansur.

Eh ape mukadimah nih?

Bagi aku, kalau kau ade tak puas hati ngan kawan kau, kawan kau pasti pernah touching jugak ngan kau. So takyahla kau nak besar-besarkan cite sampai tak bertegur-sapa berpuluh-puluh minit lamanye.. Lama tuu..

Tapi teori ni aku apply kat kawan-kawan yg aku betul-betul kawan je.. Eh ada yg kawan tak betul ke? Itu yang kite tak tahu..

Maksudnya, kawan yang kau senang bersama. Kawan yang pernah susah bersama. Kawan yang menadah telinga dengar cerita-cerita kite. Kawan yang btol-btol ikhlas kawan ngan kau. Yg xikhlas, kau boleh terjun bangunan sekarang.

Alah, mende kecikla kalau nak touching-touching ngan member sendiri. Lepas hilang touching, dah boleh berkasih-sayang pelok ciyom gurau-gurau manja balik. Tak ke romantik tu.. Ni asek nak BEROMENtik ngan pakwe kau je. Meh romentik ngan kengkawan plak.

Jom pergi makan.

Monday, April 19, 2010

Rindu

Bila ko rindu pakwe/laki ko yg berjauhan, ko boleh amek tiket flite or drive je gi jumpe.. Bila ko rindu makbapak, ko leh call and balik kampung.. Bila ko rindu member², ko gi lepak kat mapley or kedai mamak.. Tapi kalau aku rindu tokwan aku macam mane...?

Mase kecik-kecik aku suke lawan cakap tokwan. Tokwan suruh aku mengaji aku lari, tokwan suruh aku solat aku ngelat, tokwan mintak tolong aku cabut kemuncup depan umah die aku demand 5sen selai kemuncup.. Tokwan suruh aku cabut uban die aku up lagi-seposen selai.

Lepas SPM, makayah aku gi haji, aku menumpang kasih-sayang kat umah tokwan. Tapi aku banyak lari balik umah sbb aku rindu makayah aku. Aku tinggal adik-adik kat tokwan. Teruknya aku..

Tokwan suruh aku amek lesen kereta. Senang die nk mintak tolong hantarkan gi pasar. Tokwan aku suke bejalan-jalan. Semo orang die nak melawat. Tiap-tiap hari mase aku mnumpang kasih kt umah die, die akn kuar gi jalan-jalan. Tapi aku xnak amek lesen. Tokwan kate nk bayarkan pun aku xmo. Bukan aku xnak tolong tokwan, tapi aku segan nak amek duit die time tu. Lagipun aku fobia bawak kereta.. Huhu..

Tokwan aku mmg suke bejalan.. Aku masuk matrix, tokwan ikot hantarkan. Aku abes matrix, tokwan pun datang amek. Aku masuk Universiti, tokwan aku bangga datang hantar. Tiap kali cuti sem, mesti ade tokwan ikot sekali. Seronok betol tgk tokwan.

Tokwan suka tanya soklan cepu cemas ni kat aku..
'Bila nk kawen, tie..?'

Aku leh jawab ngan sengeh-sengeh jela.. Xmo ulas panjang, satgi tokwan aku kata nak sponsor plak,hah nak ke..? Cewah.. Sori tokwan, cucumu xbersedia lgi..hehe

Tokwan sentiasa nasihat aku kawan lelok, kawan biar sejuta, tapi kawan ehem-ehem biar satu, jangan menggatal.. itu pesan tokwan aku.. Tokwan salu tanya, ensem x kawan aku yg sorang tuh, baik x, solat tinggal x, hormat orang tua x..

Bila dah jumpa baru tokwan tahu kawan aku orangnya itam manis, giginya capang tokwan... ahahaha ok off topic.

Kalau dulu tiap kali exam, aku roger tokwan.
'Tokwan, nak exam, tolong wak solat hajat ek..'
Tiap kali interview, aku roger tokwan. Nak test pun roger tokwan. Sendiri pn malas buat, harapkan makayah aku ngan tokwan je..

Kali terakhir aku bukak puasa ngn tokwan tahun lepas. Aku balik tokwan masak macam-macam feveret kami adik-beradik. Tapi aku perasan tokwan makan sikit. Biasanye tokwan makan banyak. Tokwan kate sakit perut. Tapi aku buat xtahu je.

Seminggu lepas aku balik Shah Alam mak aku call, cakap tokwan masuk ward. Aku dah panic. Tapi mak aku xyah balik, tokwan ok.

3 hari nak raya aku balik. Tokwan still dalam ward. Mase aku jaga tokwan tu, aku tengok tokwan yg dah sedia kurus tu makin mengurus. Berat da cecah 35kg. Aku rase nak nanges, tapi aku tahan je.. Tokwan asek pegang tangan aku. Kalau aku nak gi toilet, tokwan tanye, 'Tie nak gi mano tu..'

Raya tahun tu xmeriah. Aku ingat raya before tu. Kami sempat snap gambar family banyak-banyak. Rupanya tu gambar last tokwan di hari raya. Sbb raya kali ni tokwan raya kat hospital. Aku ingat pagi raya tu, tokwan pegang pipi aku. Die usap-usap pipi aku, tangan tokwan cucuk masuk air.. tok wan cakap,
'Cucu tokwan ni....' Penuh dada aku tahan sebak...

Lepas tu tokwan asek keluar masuk hospital. Operate perut. Cucuk sana cucuk sini..

29hb Januari. Aku kat Shah Alam. Minggu lepas mak aku dah call, suruh aku balik. Malam ni aku naik bas. Tapi hati aku xtenang. Aku pujuk Alan balik ngan aku, aku takut. Aku xkuat nak naik bas sorang-sorang. Kebetulan ayah aku ade kt KL, berkursus. Kami gi KL amek ayah aku terus balik ke Kelantan.

Aku sampai KB sebelum azan Subuh. Ayah aku kate kite balik mandi, subuh dulu, then kita gerak gi hospital. Masa kat umah, abang ngan mak aku call suruh datang cepat. Kami cepat-cepat naek kereta. Aku rasa otak aku blur time tu. Tokwan, kaktie datang ni..

Before sampai hospital mak aku cal lagi..'Kak, tokwan dah xde....'

Aku terdiam..Innalillah.. Aku ingat aku akan tenang, aku boleh terima berita ni.. Tapi tidak. Aku menangis teresak-esak dalam kereta tu.. Ya Allah, aku terlambat 5 minit... 5 minit.. Aku xsempat jumpa tokwan, mintak maaf ngan tokwan, kucup tokwan utk kali terakhir. Aku jaga tokwan pun sehari je..


Sekarang tokwan dah xde.. Tokwan, aku rindu..
Semoga roh tokwan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Al fatihah..




Monday, April 12, 2010

e-bOok percuma: Soalan SPA kebocoran

Beberapa hari yang lalu, seperti yang diketahui umum telah berlangsungnya peperiksaan Sijil Pengesahan Akal (SPA) di seluruh negara, yang dihadiri oleh segenap masyarakat untuk pelbagai jawatan.

Eceh, pengaruh jawab esei BM la ni.. Ok pada sapa-sapa yang dah jawab tu, smoga berjaya. Yang lepas jangan dikenang-kenang. Sila tumpukan perhatian pada kerja skg, jangan berangan-angan dah kerja kerajaan dah.

Ok mari kite review pengalaman seorang perjawab soalan SPA untuk tatapan bakal penjawab tahun depan. Jangan risau, e-book ini diterbitkan secara percuma. Nak bayar pun xpa.

Bahagian 1, Kertas Soklan A (Pengetahuan Am la sangat)
- Soalan die sangat bias. Eh tibe-tibe. Ok, kepada pengamal undan-undan dan dasar-dasar sosial negara, anda digalakkan skor bahagian ni. Tapi minah-minah sosial tak perlu ambil pusing, xde ketan ngan hang pon.

Bahagia 1, Kertas Soklan B (Matematik)
- Ini soklan memang banyak punya senang. Very small to the pieces, like eating a piece of cheese cake. Tapi apekan daya, masa mencemburui aku. Oleh yang demikian, jangan berangan nak makan ape lepas exam, nak dating kat mana, nak tengok cite ape lps ni ketika menjawab soklan ini. 5/40 soklan telah dijawab secara random. Tahniah.

Bahagian 1 Kertas C
- Sindrom lupa sejenak telah berlaku. Nanti aku update balik. Takpun mintak tolong encik G0ogle sendrik. Jangan malas-malas.

Bahagian 1 Kertas D&E (Esei BM dan BI)
- Part ni aku suka. Tapi kena banyak membaca sebagai persediaan untuk mengarut. Malangnya aku dah malas utk membaca. Skg aku banyak masak je. Dah bukak kedai makan dah sekarang. Sape-sape nak jadi jiran sekedai aku anda sgt dialu-alukan. Mari kite bekerjasama dalam era perniagaan makanan. Jangan dengki-dengki, jangan bomoh-moboh kedai orang k?

Bahagia 2 (Sahsiah dan Minat)
- Ini ada 415 soklan. Satu je pesanan iklas dari penaja, pastikan anda mempunyai pencil 2b yang tajam dan mencukupi. Pengetahuan mmg xperlu. Kalau hang ketidaktahuan pn gerenti leh jawab. Yang penting, cekap. Jangan menipu.

Sekian.

Wednesday, March 31, 2010

Ceritera Cerita Cinta Ciput

Minggu kedua di opis baru tidak menunjukkan sebarang peningkatan kecuali peningkatan nilai mata wang dalam akaun. Eh ape ni baru kerja seminggu da dapat gaji? WAHAHA bahik hatinye majikan ini aku goyang kaki je pun selama lima hari lepas dah dapat gaji HAHAHA hati sangat riangnya.

Minggu ni kawan paling baik yg disayangi dan dicintai (ok boleh blah kawan) nak datang melawat. Bawak komputer peribadi tilam cik selimut dan cik bantal utk aku. JENG JENG JENG memang patut disayangi dan dicintai sanggup meredah Lebuhraya yang panjang dan tol yang mahal macam HARRR tu.. Terima kaeyh ehh.. uuu tak sabar nak blind date ngan kawan tersebut.

Okeh minggu kedua ni sepatutnya, ulang suara SEPATUTNYA kami pekerja-pekerja baru ni dihidangkan dengan makanan yang sedap dan mahal training akan tetapi atas sebab² teknikal dan taktikal, kami hanya mampu mengadap pc tanpa berbuat apa-apa design pun. Ok yalah sangat tanpa berbuat apa-apa. Dah ada pc depan mata, internet lak buleh surf selaju 250km/h takkan kau nak mengadap pc tanpa berbuat apa-apa pulak kan..

Maka terhasillah karya nih yang mengambil masa dr pagi sampai petang baru leh post sebab bajek busy jugakla. Takkan bos datang ngendap kau pn nak ngadap pesbuk blog etc etc semua ni. HE HE HE Tapi agak-agak die heran tak tengok asal tiap kali die jenguk slide yang tu jugak aku bukak. Gila slow aku baca, satu slide satu hari. Mesti kena cop lembb. HAHA

Ok slide tu datangnya dari bos yang iri hati tengok aku goyang-goyang kaki dari depan ke belakang jalan-jalan makan angin dalam opis ni. Wateva~

Friday, March 26, 2010

Kerja Barukah Kerja

Hahaha apa nih gelak-gelak sebagai pembuka bicara. Dah lama tidak menulis maka terasa agak kekok untuk mengeja. Baiklah azam tahun baru ini mahu menggunakan ejaan penuh no more short form. Eh ini sudah bulan Tiga masih consider tahun baru ke?

Ok dah dapat kerja baru. Memang sangat baru- baru 5 hari. Ya hari ini baru hari ke-lima tapi sudah kembali aktif membelog. Apekah?

Bukan niat aku nak mebutakan gaji tapi memang project tak ada lagi so takkan nak buat-buat rajin plak. Lagipun bukan senang-senang boleh access design tools pastu main lukis-lukis supaya nampak busy. Tidak boleh sama sekali.

Oklah nak buat ucapan untuk diri sendiri plak.

"Semoga berjaya,titik"

Monday, January 4, 2010

Selamat pagi,pagi,pagi...Zzzzzzzz

Eh, dah tahun baru.. Bermakna dah lama gile aku tidak menghupdate belog ini.. Sian die, shuu3, meh kite sapu dulu sawang-sawang ni.. Bagi kilat-kilat sket, baru leh duduk..

Hari ni pagi-pagi lagi aku dah terpacak kat depan opis yg x bukak lagi. Pahal awal sgt datang opis nih.. Saje, aku nk tolong aci bukak pintu opis.. Patutla P.Ramli wat lagu aci-aci bukak pintu, mmg betol aci yg bukak pintu opis aku pagi²..

Senanye aku datang awal nih, sbb nak jadi istri mithali pakwe aku dah keje kt shah alam, maka leh la aku mnumpang kaseh syg die utk hantar aku gi keje.. tapi malangnye die stat keje lebih awal dr aku. Die dah penat suh aku yg drive tapi sorry to say to pakcik JPJ kt kangaq tu, anda da silap bagi lesen kt aku.. Smpai skg kaki masih terketar3 nk tekan minyak. Jgn kate nk tekan myk, pedal minyak ngn brek pn aku konpius lagi.. X ke bahaya tu...

Oh ya.. Sila abaikan sal entry before ni.. Asal aku tetap bini no. 1, aku xkesah.. Ko kesah ke?