Monday, March 28, 2011

Aku yang keliru

Keliru samada nak pakai shawl ke, tudung ikin ke, tudung bawal ke, tudung wardina ke, ke tudung maria ozawa ke kalau adela kan, masa akad nanti? yela sbb semuanya sendiri time akad, baju kasut, etc2 kecuali mekap je amek mak andem.

Tapi aku lagi prefer ngan tudung bawal sebab tudung tu jela duk pakai hari². & aku ade jumpe pengantin pakai tudung bawal, tapi die punye belit tu laen sikitla, yg bunga² blakang tu tarik ke depan.
Simple tapi coman lotey (main gugel je xtau source dr mne.huhu)

Lagi satu kalau pakai tudung ni nti mase akad & pembatalan wuduk, tok laki boleh cium dahi sampai ke dahi. Haha maksudnya kalo pakai tudung ikin kan keras, nanti tok laki dpt cium tudung je xsampi molotnye ke dahi. Haa cmno? Nanti jenuh duk tukar posisi la, sbb I nak jugak cecah dahi. Selagi xcecah pandai² ko la nk mencelah kan.. Haa kesian plak kt toklaki nanti. Hehehe

Tapi masalahnya skg, pandai ke aku nak membelit tudung bawal tu jadi cenggitu?keekkeke. Dilemma,dilemma...

Hopefully mak andem nti reti nak membelit tudung bawal tu..hehehe

Thursday, March 24, 2011

The Perfect Canvas

I really want something different yet simple for my wedding. Till I found this link, I think my desire is about to come true. Yayyy.


The Perfect Canvas offers us beautiful canvas art for home decoration or whatever you like to do with that canvas. For me, surely I want to put that canvas with my face on that to show up to you guys on my wedding day. Haha you are welcome to feel envy then. Gar har har.

Well it is more yaaaayyy to find out that The Perfect Canvas is organizing special contest for the followers; can check the term and condition in their website.

They are giving away 3 canvas printing to their followers just by making special entry introducing their website and product- for feerrreeee. Very nice of them. I hope I have luck this time. Never been lucky tho-and never winning any award or prizes in any contest. T.T

Haha ok then. Have a peep to their beautiful arts :D Lets Yayyyyy to them, and to me for having free time entering this contest :P :P


Uuuuuu so suhhweet...

alololo comannya pakcik makcik ni..lebih coman bila diabdikan dlm canvas,kan?

Monday, March 21, 2011

Heavenly home

Weekend yg penat tapi syok gile. Balik kampong mmg syok. Boleh makan ape saja tanpa mempedulikan carbs dan calori yg diambil. Perlu ke peduli kalo dah mak masak sedap hingga menjilat periuk.

Dah setel perihal borang². Tapi agak aneh, aku xyah pi pejabat agama ke? Bapak said isi dulu borang nti dia anta. Kalo pape nti baru dia roger balik. So aku isi borang kat umah sambil layan cite Jumanji. Heavenly home.

Barang hantaran for Her dan for Him pun dah bertukar tangan, bakal dihantar utk gubahan nti Eh, cepat sgt ke? Tapi kek xsempat nk order ngn Kak Linda the baker, sbb syok sangat duk umah smpi lupa pasal kek.

Petang sabtu tu sesi potography ngn abg aku. X masuk list pn nak buat pre-wedd tapi dah orang offer, sape xnak kan?Kehkehkeh.. Kterng pi lepak kat Taman Tengku Anis, wani tunang abg aku pun ade jgk.

Gambar laen tunggu abg aku edit. Layan ini dulu. Mentah punya ni..hehe


Thursday, March 17, 2011

Entry Rilek² je....Xde keje katekan

Ceh, title tu xleh blah, mengantoikan diri sendiri....

Too much list need to be done this weekend. Paling aku tensen, baju xhantar p jait lagi. Kain beli kat Jln TAR ade ngn Poklan. So tggu dia datang weekend ni anta kain tu, then baru leh anta jait.

Oh weekend ni balik Klate. Hoyess sonok. Lagi sonok sbb balik ngan Mavi Marbara. Aku xsuke naek bas sbb xleh wat balik tilam cadar simut baju² utk dibasuh. Minggu ni syoknya angkut semua basuh kt umah. Hehehe

Lagi syok sbb Poklan yg akan drive.Keh3..

Balik ni sbb nak setel urusan di Pjabat Agama. Nebes nanti kalo die tanya doa malam pertama nanti aku nk cakap ape?Haha terlebey sudeyy.

Aku rindu sgt nk makan masakan mak aku. Never failed my temptation. So before balik aku da rekues mcm² da. Boleh mcm tu?Ala bukan salu pon, aku balik pon kadang² je tau.. Sobsob ase sedey la pulak.huhu

p/s- treasure the moment in your life. never forget while u can. it is good to have good memories to remember =)

Tuesday, March 15, 2011

...........

Some people are not yet grown up!

Sigh. Very annoying tho.

p/s Im not a kid, not yet an adult either =P

Monday, March 14, 2011

Tipah hampir tertipu di Giant Kulim. Demyu

Semalam aku gi Giant Kulim dengan harapan nak beli ayaq mineral, ayaq kotak, almari kecik utk ltak dlm bilik dan sabun basuh baju.

Oh, i done it alone. =(

tapi biasala kalo gi shopping ngan setan, mmg memboli dan membelah duit la akhirnya. benda xwajib pun terbeli jgk. Huhu

Ok nak cite pasal free gift yg budak² muda dlm Giant salu duk tahan customer yg baru kuar shopping. memang selalu sangat, instead everytime aku kuar dr Giant tu kna tahan.

tapi kali ni nak dijadikan kisah malang skit, aku tertarik la nak tengok pejadahnya yg free kan. Oh upenye dierang ni bukak satu kedai electronic kt cni. Bagi free gift sbb nak tarik pelanggan masuk kedai.

Kedai die name ape ek, da lupe plak. Tapi produck yg depa jual, mcm microwave, dapur letrik, filter, pinggan mangkuk periuk smo² kejadah itulah. Jenama plak, electrofast, AMX Italy, Rosel etc² which xpenah ku dengar. Kau penah?

Tapi disebabkan da terlajak troli masuk kedai tu, dengarla budak² ni membebel promote barang dierg. Aku plak tertanya sal dapur letrik sbb mmg tengah carik pun utk kegunaan di masa hadapan. Hehehe bebel punye bebel siap promote microwave lagi cakap microwave depa ni rare specis, blh masak kopok dlm ni. Luckily aku mmg da tau sal mmg leh masak kopok dlm microwave pun. Xkisah la microwave ko tu rare ke x. Oohhh very stupid way of convincing me there sbb aku cakap aku tau microwave mmg blh masak kopok, so xyah la exaggerate lagi kan? Agaknya dah dilatih utk cakap point tu je kot?

Tapi stuck jap otak aku kt ctu bila die cakap rege dapor tu rm 3300. mak aihhhh...blh beli sbijik DSLR ngn sekeping i-phone.

ok then die bagi 2 kupon, suh bukak. Kupon ni leh guna utk beli barang² dierang la. Then depa bagi ayat nampak sgt spastik kat aku, "ok akak sy cakap awal² la, biasanya org akn dapat kupon 50ya je, kalo lucky abes bru dapat 100 ya punye. So aku bukak la satu kupon, ok memang 50 ya. Next kupon, uhh wow 500 ya tu. Ok teruja jap.

Tapi lakonan dierang mmg obvious kot. Buat² terkejut, pas2 panggil smo member² die to say how lucky i am dapat kupon 500 tu, ade 10 keping je dlm mesia nih. tapi muke dierang spastik dan plastik abes. Tu yg tatahan tu, mcm da planning je.

mebi dierg ingat aku kaya sgt la kot sbb before tu asek duk belek troli aku aku beli ape. Pastu teruja tengok aku beli barang banyak², siap tanya lagi akak balik ngan ape beli barang banyak² ni. Nampak sgt nak tau aku ade kete ke x. Then tanya aku keje mna wape lame. Annoying gile bdak² nih.

Aku dah terpikir, mebi depa ingat aku prospek bagus pnya, duit banyak kete ade, so blh beli barang depa. Tu yg bagi kupon 500 tu nak bagi aku teruja ke ape ke. Siap boleh tambah SEHINNGIT je utk dapatkan satu microwave. Means 3300 tu tolak 500, tambah seinggit aku leh dapat 2 barang.

Mula² mcm nak terkandas jgk..Tapi lagi satu aku rasa nak marah sbb dierg ni push aku siap xbagi kuar kedai. Dah tu aku pun kureng jgk, bagi atm kad sbb depa kate nk cek which bank yg aku blh guna kalo aku nak beli. lagi satu buat aku mnyirap depa leh intai2 bag aku ade wape keping kad ada.

Nampak x mcmne depa trick citu. Depa mtk kad sbb nak tgk kad mne avail, aku pun lembu la ikot jgk. Pas2 dah tung ketang tuketang aku decide aku xnak beli. pastu blh depa kate da swap kad, means aku da bayar wateva i have in my ATM kad for that. Merah menyala beb muka aku time tuh. Wahahaha.. Siap kate xleh wat apa la, sbb aku yg bagi kad, aku yg masukkn pin, so aku yg setuju la kiranya.

Aku punye berasap cakap nak aku report kat Tribunal pengguna ka. Dah aku cakap cm tu barula,'' ok akak ilek²..xkan la sy orang melayu ni nak mkn duit akak plak. Sy gempak je tu. Blh void sale kalo akak nak. hehehe"

Nak je aku tampo budak tu, sib baek aku menten akak yg cute. What if aku mnggelabah pas2 cakap, oh yeke aaa mcm ne ek kna amek la barang ni..huhuhu"...
Haa amek ko xpsal2 rugi je.

So lpas void sale tu aku g cek kad atm. Fuhh lege mmg ade lagi baki tu. Demit pnye olang. Guna cara kasar tau nak jual barang. Cish... Rugi mase aku sejam kat ctu tau.

P/s- Nak masuk jamban pun bayorrr cik kiahhhhh....tu pun blh tertipu lagi. Demyu kiah.

Saturday, March 12, 2011

Kad jemputan

Boleh tak nak rase terharu bila tengok template kad jemputan?hehehe
Macam xcaye kat ctu ade name aku. Erk, makkkkkkkk betol ke ni anak mak nak kawen ni.. Tibe² ase sayu campor exsaited. =P

But then still ade renovation (mahahaha mcm besar je) perlu dilakukan ke atas kad, spt add no. tepon bapak aku which means Poklan kau xtau ke no. tpon bakal bapak mertua ko ni. Grrrrr.. Kad ni 100% Poklan yg handle, design pun die yg pilih. Mula-mula nak asingkan kad, tapi kalau design laen² harga pun dah jadi laen. Oh whateva la nanti kad da siap nanti korang tengokla ye aku edarkan nanti. Hehe

Suka header nama kterg yg Poklan tulis tu, Alan & Atie.. mahaha tibe² ase suhwettt plak. Aummm...

Harga kad ni quite reasonable. Aku suh Poklan amek skali ngan TQ tags kat ctu. Tapi harga reasonable tu pun lepas aku bertekak suh Poklan nego. Nak harapkan die nego, negro dulu la jawabnya.

kad dibuat di Kanda & Dinda Wedding Cards Puchong. Boleh usha web dierang, kad comei² je

Tengs ALAN =P

Friday, March 11, 2011

Tsunami Hits Japan

Tengahari tadi dikejutkan berita tsunami landa Japan. Aku xtau pun sal earthquake kat China which happen the other nite.

Watch live tsunami in Japan, from Aljazeera live-streaming.





Warning for tsunami issues to all asian countries & pacific regions as far as Peru.
Hope everything is fine. Pray for all.


Wednesday, March 9, 2011

Jauh

Illustration idea from vclip lagu Long Distance by Bruno Mars

Boleh cari malaysia skg. Ok jangan. Sbb ni peta Pluto, bukan Bumi.

Aku suka carik pasal sbb aku rasa bila jauh, perhatian dia kat aku kurang. Sebenarnya xkurang pun, aku je attention-whore demand tinggi bajet diva.

Sila salahkan jauh.

Bila dah depan mata, haa berani carik pasal. Nak marah pun xnak tengok muka dia dah sbb takut. Sebab tu kalo dlm tepon gaduh berdegang², sbb xyah tengok muka kau. Haha

Sila salahkan jauh.

All things I have to do by myself, haruslah rasa sunyi dan kurang kasih sayang.

Sila salahkan jauh.

Tapi kalau hari² nak mtk perhatian mcm tu tanpa rasa timbang rasa dan timbang tara....

Sila salahkan aku. Sobssobs T__T

p/s - Bila nak tukar keje! GRRRRR

Tuesday, March 8, 2011

Terima Kasih Cinta

Lelaki dan wanita adalah dua makhluk ciptaan tuhan yg berbeza.

Wanita adalah complex creatures kepada seorang lelaki. Lelaki adalah way-too-simple-sampaikan-benda-besar-seriyes-pun-nak-dikecilkan. hahah gila bias, asal xnak tulis je wanita tu way-too-complicated-sampaikan-benda-kecil-pun-nak-dibesarkan. We see each other the other way round. Sebab itulah lelaki dan wanita ditakdirkan hidup bersama melainkan kau gay kau ok.

Maka wujudlah konsep give and take.

Untuk menyeimbangkan kehidupan antara dua makhluk complicated ini.

Tapi itu semua atas kertas kerja je. The reality is, sapa yg lebih banyak mengalah lah yg akan banyak mengalah nanti. Eh ayat ape ini. Ini bukan aku kata, tapi member aku yg kata. She's married tho. She's a women, mestilah dia bias jgk. Ku peduli hape. Hahaha

Ok abes mukkadimah. Lets gone to the story.

Aku dah beli kasut ngan bunga telur! Good achievement. With poor budget =()= Seharian kat Jalan TAR dari pagi aku just beli kain lace tapi xbeli kain chiffonnya. Camno tuh. Sbb lace aje dah harga membunuh, nak beli chiffon dah ase bersalah pada duit. Huhu

Lepas tu hujan gila lebat. Mula-mula gagah lagi berteduh kt kedai, tapi lama hokey hujan tu. Disebabkan dah kol5.30 dan dua² eko tidak menunaikan tanggungjawab sgb org Islam lagi, terpaksala beli payung utk balik. yet still lencun jgk. Trpaksala balik umah dan dah xlarat nak kluar lagi. Kepala ase berat gile mcm nak demam. Tapi sempat jugak Poklan bawak gi dinner tepi laut then maen bunga api. Waha soronot.

Esoknya pegi Mid carik kasut. Semalam punya ronda seluruh alam xjumpa², but this time aku berjaya buat lagi. 1st kedai dah berkenan ngan kasut sindelela, kate Poklan. Tapi sbb takut kecewa, rondala satu Mid tu, kot² la ade yg bekenan lagi ke. Tapi dlm pale otak aku mmg xnak pndang dah kasut² laen. So lepas sejam konon²nya nak carik kasut laen jgk, patah balik gi kedai tadi sambar je. hehehe puas hatiku.

Then rushing gi Nilai3 plak cari bunga telor. Ingat nak beli goodies bag utk rombongan Lan skali, but non-ada yg berkenan. Sambar bunga teloq jela. Cish mahal jugak xde maknanya murah. Pastu terpaksa amek 2 jenis yg berbeza sbb aku berkenan ngan yg A, Poklan berkenan yg B, nak puas hati punya pasal ha hamek ko. Beli je dua-dua.

Minggu ni setel la 2,3 perkara..

Sekian.

Friday, March 4, 2011

HIV Test dan Harimau jadian

Done for free at Kinik Kerajaan Kulim! Hoyesh jimat singgit boleh wat beli eskrim kon kat mekDer.

Well aku ade bace review b2b mase tuggu test tu. Most of them somehow macam berdebar tunggu result SPM la, berpeluh dingin la. Aku heran perlu ke ase mcm tu.. Huhu... Aku nak tengok aku ade x prasaan mcm tu.

Hell no. Aku just ase geram marah sedih nak mengamoks nak telan abang kaunter yg marah aku sbb aku x bawak pen tuh. Wadde aku gi cek darah kot bukan nak pi tebiu what do he expect me to bring a pen? Derrrrrrr...!

Aik mcm xde ketan. Mahahaha ekceli hari tu terbegaduh ngan tunang. Aku kan, keras kepala tahap harimau jadian. Skali semalam die btol² bengang kot ngan aku, hah hamek kau menangis tersedu-sedan mcm kucing berhingus pn die xlayan. Cish.


Ok rahsia no.9 kt dalam list bawah tui ni lah..aku nak bersabar n banyak mengalah. Aku ni memang jenis keras kepala mcm batu konkrit. Hanya Poklan je kot dlm dunia ni leh tahan ngan perangai harimau jadian aku. Tapi mak aku salu pesan, orang laki ni nanti lame² kalo die fedap ngn kite die akn belah cm2 je.. Haaa menangisla air mate darah cmno pn, sape suh jadik harimau jadian. Pesan mak aku, belajar bertolak ansur & realistik. Jgn demand bukan² sgt. Wuhuuuu

So Poklan. Aku malu ekceli nk mitak maaf kt ko ni..kte kawtim blakang tabir yek..huhu... Im trying to improve myself here.

Wednesday, March 2, 2011

Hundred days

100 hari lagi dan aku masih xdak progress yg memterangsangkan.

Mari buat checklist.

Ah malas.

Mari menghitung hari.

Ok berdebar.

Mari buat kerja.

Ni lunch hour. Eh, lagi 20 min to lunch hour is considered as lunch hour. Mahaaaaha.

Mari........

Okla let see the self-planning or whatsoever supaya hati xtenteram. Padan muka hati.


100 days hilited
  1. No more seafoods (kecuali ikan matila kalo ikan pun xleh makan) especially Paksu Mee Ketam. Wohoo smlm adelah last menggaru-garu hidung dan mata.
  2. Diet 100 hari 100 menu bermula. Mahaha xleh percaya. Jangan percaya.
  3. Setiap hari dgn Pati Inner shine dgn harapan agar blh bersinar² di hari kejadian....☻ <---asl tidak brsinar smiley nih?Grrr
  4. Spa body treatment (no facial plis...aku dah serik..)
  5. Teeth scaling (no need whitening as Poklan do like it natural (kuninnn?)) ohhhh
  6. Ganti puasa. Kena habiskan before akad. Nape ek? No solid reason, just rase nak settle je. ada 100 hari lagi kot, jgn beralasan dan berlengahkan. Erghhhh...Tihii
  7. Muhasabah diri. Muhasarawak diri.
  8. Learn ilmu rumahtangga. Woho jgn salah paham.
  9. Biarlah rahsia
  10. Padicure manicure sendiri² punya. Xyah pi kedai, nak petua klik sini or tnya sama itu hud-hud (gugel)

100 things to do in March
  1. Tempah baju akad. Erhhh tensen memikirkan ini
  2. Cari lace & shiffon?chiffon?sifon?simpson? utk baju akad & veil.
  3. Kasut akad & sanding (dah jumpa yg bekenan tp kena kompemkn kt kedai dlu)
  4. Goodies bag dan segala mak nenek nak isi (some deposited. some pending quotation)
  5. Goodies bag utk rombongan
  6. Pilih & beli jangan pilih saje cincin for him.
  7. Order cake hantaran dan cake sesi pedang memedang, bagi design kat Kak Linda the baker
  8. To confirmed some issues with butik (inai, backdrop thingy, fitting, MUA, bunga tangan utk akad)
  9. Pos baju pengapit ke Johor. jauh aku import pengapit.
  10. Oh ini kena buat esok, ok esok. HIV and Talasemia test
  11. Confirmed konsep hantaran ngan Kak Yah
  12. To confirmed konsep ngan orang khemah & catering
  13. Confirmed design kad kawen & TQ tags yeay akhirnya dapat gak kad ade beskal.
  14. Bunting design and print

thats it kot utk bulan march ni. Fuhhhhhh..........