Monday, March 14, 2011

Tipah hampir tertipu di Giant Kulim. Demyu

Semalam aku gi Giant Kulim dengan harapan nak beli ayaq mineral, ayaq kotak, almari kecik utk ltak dlm bilik dan sabun basuh baju.

Oh, i done it alone. =(

tapi biasala kalo gi shopping ngan setan, mmg memboli dan membelah duit la akhirnya. benda xwajib pun terbeli jgk. Huhu

Ok nak cite pasal free gift yg budak² muda dlm Giant salu duk tahan customer yg baru kuar shopping. memang selalu sangat, instead everytime aku kuar dr Giant tu kna tahan.

tapi kali ni nak dijadikan kisah malang skit, aku tertarik la nak tengok pejadahnya yg free kan. Oh upenye dierang ni bukak satu kedai electronic kt cni. Bagi free gift sbb nak tarik pelanggan masuk kedai.

Kedai die name ape ek, da lupe plak. Tapi produck yg depa jual, mcm microwave, dapur letrik, filter, pinggan mangkuk periuk smo² kejadah itulah. Jenama plak, electrofast, AMX Italy, Rosel etc² which xpenah ku dengar. Kau penah?

Tapi disebabkan da terlajak troli masuk kedai tu, dengarla budak² ni membebel promote barang dierg. Aku plak tertanya sal dapur letrik sbb mmg tengah carik pun utk kegunaan di masa hadapan. Hehehe bebel punye bebel siap promote microwave lagi cakap microwave depa ni rare specis, blh masak kopok dlm ni. Luckily aku mmg da tau sal mmg leh masak kopok dlm microwave pun. Xkisah la microwave ko tu rare ke x. Oohhh very stupid way of convincing me there sbb aku cakap aku tau microwave mmg blh masak kopok, so xyah la exaggerate lagi kan? Agaknya dah dilatih utk cakap point tu je kot?

Tapi stuck jap otak aku kt ctu bila die cakap rege dapor tu rm 3300. mak aihhhh...blh beli sbijik DSLR ngn sekeping i-phone.

ok then die bagi 2 kupon, suh bukak. Kupon ni leh guna utk beli barang² dierang la. Then depa bagi ayat nampak sgt spastik kat aku, "ok akak sy cakap awal² la, biasanya org akn dapat kupon 50ya je, kalo lucky abes bru dapat 100 ya punye. So aku bukak la satu kupon, ok memang 50 ya. Next kupon, uhh wow 500 ya tu. Ok teruja jap.

Tapi lakonan dierang mmg obvious kot. Buat² terkejut, pas2 panggil smo member² die to say how lucky i am dapat kupon 500 tu, ade 10 keping je dlm mesia nih. tapi muke dierang spastik dan plastik abes. Tu yg tatahan tu, mcm da planning je.

mebi dierg ingat aku kaya sgt la kot sbb before tu asek duk belek troli aku aku beli ape. Pastu teruja tengok aku beli barang banyak², siap tanya lagi akak balik ngan ape beli barang banyak² ni. Nampak sgt nak tau aku ade kete ke x. Then tanya aku keje mna wape lame. Annoying gile bdak² nih.

Aku dah terpikir, mebi depa ingat aku prospek bagus pnya, duit banyak kete ade, so blh beli barang depa. Tu yg bagi kupon 500 tu nak bagi aku teruja ke ape ke. Siap boleh tambah SEHINNGIT je utk dapatkan satu microwave. Means 3300 tu tolak 500, tambah seinggit aku leh dapat 2 barang.

Mula² mcm nak terkandas jgk..Tapi lagi satu aku rasa nak marah sbb dierg ni push aku siap xbagi kuar kedai. Dah tu aku pun kureng jgk, bagi atm kad sbb depa kate nk cek which bank yg aku blh guna kalo aku nak beli. lagi satu buat aku mnyirap depa leh intai2 bag aku ade wape keping kad ada.

Nampak x mcmne depa trick citu. Depa mtk kad sbb nak tgk kad mne avail, aku pun lembu la ikot jgk. Pas2 dah tung ketang tuketang aku decide aku xnak beli. pastu blh depa kate da swap kad, means aku da bayar wateva i have in my ATM kad for that. Merah menyala beb muka aku time tuh. Wahahaha.. Siap kate xleh wat apa la, sbb aku yg bagi kad, aku yg masukkn pin, so aku yg setuju la kiranya.

Aku punye berasap cakap nak aku report kat Tribunal pengguna ka. Dah aku cakap cm tu barula,'' ok akak ilek²..xkan la sy orang melayu ni nak mkn duit akak plak. Sy gempak je tu. Blh void sale kalo akak nak. hehehe"

Nak je aku tampo budak tu, sib baek aku menten akak yg cute. What if aku mnggelabah pas2 cakap, oh yeke aaa mcm ne ek kna amek la barang ni..huhuhu"...
Haa amek ko xpsal2 rugi je.

So lpas void sale tu aku g cek kad atm. Fuhh lege mmg ade lagi baki tu. Demit pnye olang. Guna cara kasar tau nak jual barang. Cish... Rugi mase aku sejam kat ctu tau.

P/s- Nak masuk jamban pun bayorrr cik kiahhhhh....tu pun blh tertipu lagi. Demyu kiah.

7 comments:

june said...

modus operandi yg sama kat mana2. macamana la boleh termakan ckp diorg. lain kali klu shopping sorang2 jgn ckp ngan org yg xkenal ye. eheheh

myatiqah said...

hehehe baek k.june...lenkali ajk kakjune teman la....=D

eyanne said...

gilo ko siap bg kad...brani mati kot...baik ko kua tranfer duit tu mn2 dulu ke...tah2 bila2 je diorg leh kuakn blk...

PurPLe LaDy AiFA said...

gilerrr gak modus operandi zaman skrg ni ek.. men paksa2

noraiswani said...

akak pun senasib dgn atiqah jugak... tp tak ambik pun brg2 depa, meluat tgk org melayu jd kuli kat cina dok tipu bangsa melayu sendiri... duit akak pun dah transfer, tp akak marah sebab dia tak bgtau nak transfer pun, kata nak cek saja.... bila akak marah, merah padam muka cina tu.... so cancel jd Void sale, nasib baik ada duit tu... so sapa2 p giant kulim jgn masuk kedai ni "BEST POINT LIVING ENTERPRISE".... penipu besar....jgn pecaya brg2 elektrik tu, ntah2 brg dari negara china, kejap je boleh pakai... nak beli, baik beli brand yg boleh dipercayai...

Anonymous said...

ops, tipu kat shopping mall, crazy...aku pun kena tertarik oleh depa, nasib tak beli brg die, mahal betul...

Anonymous said...

bubuh je..... mrh dye owg xdak guna...
cuba cari kayu ke.. besi ke... sure dye owg xkan brani nk swap... siap minta maaf lg....
cam2 baru best.....