Friday, January 28, 2011

Dont mess

Its not about the problem, its about how u deal with me. If u are clever enaf to deal with me, then no big worries on the problem. If u dont, so dont mess around.

I'm now in disappointed mood, angry, sad, piss off whatever. GO away!

Politikus

Im not into politic sgt, tapi tengok keadaan la.. Aku suka jugak baca updates pasal politic ni, baek yg membangkang atau yg menyokong. Dulu aku penah fikir, kalau aku boleh mengundi one day, aku akan pilih calon, bukan parti. That was long ago (eh aku belum tua,mengundi pon belum).

Tapi sekarang, between two not-so-good parti, aku akan pilih yg kurang jahatnya. Haha. Jahat bkn mcm jaat ko pun, jaat org politik banyak jenis dan maksud. Sukar nak elaborate, harap paham sendiri smua dah tua kannn....

Once upon a time aku leh categorized as atas pagar.. sorry to say, sapa suruh bodoh sangat buat aku marah kan. Minyak naek la, barang asas naek la. Dah naek pandai plak bagi alasan nak selaraskan ngan rega minyak dunia. Pas2 minyak dunia turun rege xreti² plak nak turun skali. Kan aku plak yg naek hangin nih.

Aku cukup heran actually ngan org yg teruja ngan politik ni. Maksud aku yg rakyat marhaen & xde kena mengena directly ngan potilit or wateva tu. To be specific, yg begitu kagum/teruja/menyanjung/menggigil² ngan apa yg kerajaan dah buat- paling obvious pembangunan. I have once met few person, punya kutuk pembangkang yg kononnya xbagi apa² pembangunan kt negeri bawah pemerintahan mereka. Ok fine, kalau ko nak cakap negeri under PR xmembangun mcm KL ke, johor ke, tapi xyahla berdegar-degar okeh. Semangat nak mampos ke hape. Rilek-rilek sudahla.. Macam masuk antu kot. Haiyo.... Xmati pon kalo xde pembangunan mcm menara 100 tingkat ke ape. Itu bkn pembangunan, itu pembaziran la mangkuk. Ape ko ingat setiap rakyat macik-pacik mak bapak ko kat kampong dapat benefits ke dr menara tu. Baekla bagi subsidi minyak ke, ade bagusnya jugak. Jauh lagi bagus dr subsidi baju dalam.

Kononnya demokrasi. Hehehe kononn jela. Aku ada pengalaman yg membuktikan kerajaan bkn stakat x demokrasi, tapi stalker jgkla kot. Masa tu program anak angkat kt area luar bandar, so anak-anak angkat ni disuruh stalk skit family angkat tu, whether putih ke hitam. hahaha korang paham-pahamla sendiri. Im not stupid, so do my friends. Tapi ada jugakla yg bodoh ada degree tapi otak tadak tu, pi report siap semangat berdegang-degang lagi kata family angkat dia tu category hitam. Ape dia dapat? Non. Ape family tu dapat? Xdapat sumbangan dr kerajaan pusat. Nice....

Ceh semangat politik ni pehal pulak aku nih. Kehkeh.. Sebabnya banyak update politik kat wall pesbuk tu, ngan aku-aku plak ase semangat nak mengundi nih.

Saturday, January 15, 2011

Weng-weng around to find the best in town

Not being fussy, but after all day out to boutiques around the town without any satisfying choices, its quite frustrating. Its not that there isn't any, but the sad news is the one that I feel will make me look fabulous a bit different (canteek??) on my special day has already been booked the same date as mine. Sigh.

Luckily I have Poklan & my mok, so that there is someone to argue with and make my day whenever I'm out of mood. Except for Poklan who is all the time making that muka-ketat-mintak-penampor when he's driving. Erhhh!

Second day seems to be another disappointment, but thanks to the driver and my pengkritik bebas who never give up accompanied me till the end of the day. Alasttt, kedai paling dekat dengan rumah~tapi berkenan 2 lai baju je. Baju ketiga amek kat kedai laen,agak roogi di situ sbb pakej mmg utk 3 lai baju. Amek 2 lai, rega tetap same. Tapi bukan slalu aku cerewet mcm ni, mak aku pon layankan je. Poklan pun seems very satisfied ngan baju² tu (
Poklan jauuuuhhh lagi cerewet die pnye taste). Lagipun satu baju pilihan Poklan mmg sweet sgt. Walopun mule-mule aku ase a bit ackward nak pkai baju sweet2 mcm tu, yela-nganjing aku ape sweet² ayu² nih..kakakaka...

Nway pelamin idaman, lepas tung-tang-kung-kang ngan mak andem tu, die kate blh buat ikot tema ngan citerase aku. Mintak-mintak ape yg menjelma nanti same ngan ape yg aku duk imagine tu. hehehe


hehehe bagi clue sikit

A big list to do dah leh tick. Mom said goodies ribu-riban tu die nak beli, yela kan utk kawan-kawan die sape suh ajak ramai-rmai, kawan aku 200 pon xsampai kot =(
So skg nak pi survey terbaek punya goodies utk my friends. Dah ade a few dalam kepala, tapi xsurvey harga lagi. Erk,still have loads of things to do..

May everything berjalan lancar...........

Tuesday, January 11, 2011

Isteri 1

Orang kata salah satu ciri menjadi isteri perfect adelah tahu memasak. Baiklah sila berpeluh.
Ok mari listkan senarai yg aku penah or tahu masak supaya kurang sikit debaran tu.

1- Masak pedas -ini memang kacang ah. Ok dah lega.
2- Sayur campur - Aku paling hepi masak ini. Senang, xyah resepi bagai, campak je ape yg patut, sesedap rasa. Poklan pon suka. (atau sekadar bodek)
3- Masak blackpepper - Dulu agak phailed, tapi dah dapat petua rahsia dri puan emak. Ok lega.
4- Ikan singgang - Mabeles. walaupun xde orang try lagi. Puji diri sendiri ape salahnya kan.
5- Blurrr,pkir jap... Oh ok, nasik goreng. Ini budak kecit pun pandai.
6- Blurr
7- Blurrr
8- Western. Tapi western mmg senang, pejam mate pon boleh. Bukak je mane² resepi. Settle.
9- Blurr
10- Megi?

Ok dah boleh berdebar. Kahkahkah. Mana kari? Mana gulai? Mana-mana? Aku mmg phailed kalau masak guna santan ni. Satu sebab malas nak mengacau tiap masa tu dan memang xreti sbb xpenah teringin nak belajar. Tapi santan adalah asas dlm masakan org melayu, mesti tahu walaupun satu. Dem

Err, boleh x nak gunakan alasan santan xbagus utk kesihatan? Kte makan makanan yg sihat² je ek?Kehkehkeh.

Oh ini heaven

Lapar tetibe.


Nine temptations

Kenapa sembilan, kenapa tidak sepuluh? Sebab ini adelah draf dan aku xleh pikir lagi ape yg aku tempting to. Setakat sembilan jela ye. Tupun jenuh nak menaip. He-he


1. Foods
Yang ni wajib. Tolak kayu batu simen ngan benda-benda haram je. Selain itu, semuanya adalah temptation. lagi-lagi kalau tengok tv show pasal makanan. Dan-dan tu jgk rase nak makan roti canai guna sudu garpu, sambil buat muke Maria Tengku Sabri.

2. Rain

Bukan pelakon-nama-saya-Rain tu hokeh. Aku xminat mamat mata sepet berkulit gebu. Tak machos. (mentangla Poklan kelabu). I dont need an umbrella when it comes to rain. Ok tipu. Xkan la nak pi opis ke, nak pi dating ke, aku nak redah ujan plak kan.
Tapi ianya memang sangat mengujakan bila boleh jalan dalam ujan, buat-buat terpijak lopak air sampai terpecik. Lepastu ada bau rumput. Boleh bayang x temptation itu? Nice kan. kalo duk dalam kete,aku sanggup tunggu 5 minit utk menikmati ujan, baru stat enjin.

3. Father to a daughter
Sangat terujakan bila tengok bapak tengah dukung anak dia. Lagi-lagi kalau anak pompuan. Siyes boleh mendarahkan idung haku. Ok isteri-isteri kpd fathers' dotter, anda boleh risau skg. Ngahahaha. Tak ah,abang-abang pon mengujakan jugak. Tapi Poklan takut ngan budak kecit. Jgn kate dukung, nak pegang cuit-cuit pon penuh hati-hati. Wadde......

4. Lelaki berkuJis

Bkn berkudis ok. Kan berkumis tu bermisai nipis, which aku xsuke sangat sbb teringat arwah atok aku suka geli-gelikan aku ngan misai die sampai separuh nyawa. So kite tuka kuMIS tu kpd janggut, maka jadila berkuJIS. Kalo ade janggut sikit-sikit tu kan comey. Seksi gitu. Ah Poklan xde janggut. Dem

5. Bayi-bayi
Bayi ok, bukan budak kecit. Bayi yang xreti nak memprotes apabila dperlakukan mcm mane skalipon. Bayi yg menurut perintah apabila didukung, diterbangkan, dipusing². Kalo budak kecit kita dukung die pon die merengek. Lagi kalo budak nakal, mmg aku cubet je. Paling tidak, aku jegil je mate sampai die nanges. Pelok baby paling syiok. What a small hands they have, what a small creature they are. Mcm satu benda yg fragile tapi enak dipelok. Kalah mane-mane bantal pelok.

6. Tidor
Aku rasa semua orang pon suka tidor. Lagi-lagi bila ada keadaan no. 2 tu. Memang tarik selimut xhengat dunia la.

7. Bergossip a.k.a termengumpat
Ok ini tidak baek. Mari kita kurangkan.

8. Bilik yg bersih
Tiap kali operasi membersih bilik selesai, mesti rasa semangat semacam. Nak tidur pon rase nak sapu-sapu lotion bagai. Padahal bila bersepah tidur pon mnyepah jugak. Ikot muat je. Time bilik or umah kemas, mulala berangan nak ada umah sendiri, boleh hias-hias sendiri. Ah tapi aku malas nak kemas bilik tiap-tiap hari. Janji selagi xkotor dan menjijikkan, sepah tu dimaafkan. Ha-Ha.

9. Poklan.
Specis rare mmg kena disayangi selalu supaya tidak pupus.

Monday, January 10, 2011

Macam bagus

Macam bagus kan? Bila orang kata ko macam bagus jangan la kembung kencut idung tu. Macam bagus bukan bermakna ko bagus, tapi macam je. Ade paham?

Bagi aku bila orang me-macam-bagus-kan orang lain, die pn macam bagus jgkla. Secara otometik, aku pon macam bagus jugakla sbb da me-macam-bagus-kan orang yg me-macam-baguskan orang pertama tadi. Ade paham?

Nampak x kitaran tu? Semua orang nak tunjuk dia la yg paling perfectodeamore dalam dunia ni. Dia la yg paling besh skali, paling hebat, paling betol, paling-paling lah. Termasuk aku sbb aku cuba nak mengutuk orang yg me-macam-baguskan orang laen. adekah kite sudah cukup bagus utk memacam-baguskan orang yg me-macam-baguskan orang itu?

Kesimpulan yg tersimpul, berpada-padalah nak me-macam-baguskan orang pon. ya aku tau mmg sukar utk berhenti menunjukkan kehebatan kite dlm mase yg same menkondem keupayaan org laen, so teruskanla slagi bahagia, tapi beragak-agakla sikit. Ok, tersimpul ke tidak?


Tuesday, January 4, 2011

Typical Meleis

Meleis tu word pinjam. Pandai-pandaila korang search pe maksudnye. Kahkahkah. Ni aku ada 2 cerita pasal typical meleis yg baru je berlaku minggu ni. Satu cerita yg maybe korang smo tahu dan satu cerite yg korang mmg xtau tapi akan tau sbb aku nak cite la nih. Heh

Pagi tadi masuk opis aku dapat satu link ni. Pasal pemberita yg glemer ngan aksi tangan terangkat² ngan peribahasa² yg aku pon xpenah dengar kadang tu.

Katenye reporter ni dah menghina Melayu, so dipaksa or terpaksa or dengan rela nak mintak maaf. Yg aku tatahan tu, meleis² kat blakang depan tepi kiri kanan yg kecoh² tu pasal. Siot memang kuang ajar bhai. Yg si reporter tu nak kuang ajar ke hape ke, lantak die la dah ko pun kate die mabuk kan.. Yg korang ikot skali naik antu tu pehal, korang mabuk jgk ke? Idi...ot..

Kat luar tu ramai lagi yg menghina agama Islam, xmau pi serang ka? Yang melayu perangai menghancurkan bangsa sendiri, xnak kecoh ka? Seriously memalukan tgk video tu. Malas nak ngulas panjang ah, nanti ade yg hangin, terutamanya yg angkat diri sbg meleis tegar tu. Heh pehlisss laaa.. nah layasnzzz je link nih.


Ok kes kedua. Semalam aku ngan Poklan (kini dah jadi Paksu,kahkahkah) pergi tengok rumah sewa bapak dieu kat SP. Sebabnya penyewa ni macam² die punye hal. Aku rase sejak aku blajar lagi Poklan penah cite yg penyewa ni putar alam.

So masa aku balik kampung Poklan this weekend, adelah aku terdengar Poklan bergosip ngan macik ngan opah die, aku kan punya telinge sakti. Ade ke patot penyewa tu kurangkan sewa sbb nak cat umah. Suka-suki maktok dia je. Xde sape pon yg suruh die cat, dahla cat sndri, kaler pilih sndiri, pastu rege kos semua tolak sewa rumah. Ape punya turrrr..

Lagi yg tatahan, potong rumput pun die tolak duit sewa. Bodo, sape yg duk umah tu. Gilekehape. Kalo kena kat aku, mmg dah lame merempat ko. Sib baek le bapak Poklan tu lembut hati. Aku ngan macik² die yg dengar tu plak naek hangin. Hahaha

Heh, ade lagi. jamban tersumbat, kipas xberpusing pon nak ditukarnye baru. Tu semua tolak duit sewa. Memandangkan xde sape yg boleh gi tengok betol ke x keadaan spt yg didakwa, seronok la mamat tu sekeluarga auta family Poklan.

Terbaru, die nak tolak duit sewa 300 sebab nak repair paip pecah. Watde.. sampai 300. Kebetulan Poklan ade kat cni, die kunun ngan gagahnya nak pi usha la umah tu. Wat suprise. Skali orang tu xde kat umah, pi amek anak skolah. So Poklan (aku geram betol tengok Poklan cakap lembut² ngan orang tu. Kalo ngan aku xde plak nak ckap lembut², heh nyampah gile.) kate nak datang lagi kol 4, memule tu die kate ok, no hal. Cewah sembang lebat. Bila kiterg datang balik kol 4, die still xde. Pastu cakap ade hal la itu la inila, nak beli barang anak sekolah la apela. Kejadahnya skolah da bukak bru nak beli. Suh datang lenkali la pulak. Takke jelas dan nyata tu temberang nak mamp.

Tapi dah bukan urusan kuarga aku, aku leh diam pas2 membebel2 kat Poklan jela. Pastu mcm biase, Poklan kalo ngan aku, xde segan silu nak marah aku. Heh pegila marah penyewa tuh, marah aku buat ape. Grrrrrrrr

Sekian cite typical meleis. Kahkahkah oh Poklan bukan meleis, die spesis rare.