Sunday, February 27, 2011

102 days and 101 lists to do

First of all, my big bro are getting engaged~ congratulation to him. Akhirnya jumpa jugak si jantung hati =)

Misi seterusnya, nak decor goodies bag. Ok berangan. Goodies bag pon xbeli lagi. Well ekceli da booked ngan ex-b2b Eyanne sbb ngan dia ada byk lagi stok lebih. Why not aku beli ja ngn dia kan. Not a proper paper bags, it is brown mekdonald punya paper bad. Plain and brown. Xdak bunga-bunga which i loved it so much. So utk tidak menampakkan ke-plain-an goodies bag tu, aku gogel skit cmne nak decor ia.

And found one simple yet interesting decoration by http://oleolemanis.blogspot.com.

Tapi masalahnya skg, sapekah yg super duper rajin nak buat reben tuh. TQ tags da boleh tarik napas lega, da confirmed and deposited kat kedai kad kawen. RM150 for 1000 keping stickers, quite reasonable. HUhu yeke? Tupun lepas aku paksa-kerah-pujuk Poklan supaya bargain orang tu. Harga awal dia letak RM 250 utk sticker shj. CIttt..mahal kot.

Ok utk reben ni macammano gaya? Aku on the way nak boook muffin utk letak dlm goodies bag tu, which mean kna last minute punya balutla xkan nak balut awal² basi kang muffin tu..

Final decision, reben tu xyah ikat tapi gam je.. That brown paper bags tu akan distapler je di akhir nanti. Bulih?

Kaler reben plak aku assorted ikot jenis; rombongan, members, sedara mara and others.. Oh ade 4 kaler ke nanti.. Pengsann nokkkk~!!!

Monday, February 21, 2011

The mistake, the forgiveness.....

"We are over..!!"

That was once said by him, & that was becoz of me, my own huge big mistake ever made. My heart stopped pumping. No tears, no plead at all.

But then I realized, that angry face, that angry voice, there's something deep inside his heart. Sorrow, sad, betrayed, disappointed, love, bitter but no hate at all.

My world goes empty, but what can I do.. It was my mistake after all, & I deserved that. I deserved even the worst.

It's hard to full stop something u've started once. It took time for me to really realized what I need, and it took longer for me to put an end to it. Its hard, and its hurt.

To those who might knew the stories, I am truly sorry. To those who effected, I am truly deeply sorry. Dear Al-Mighty, please forgive me & make things easier for me.

To him, thank you very much for giving this second chance that no one would ever give. Thanks so much for the endless love & the forgiveness & this happiness. Thank you, Lan.

Thursday, February 17, 2011

Bunting...bukan pregnant

Bunting ke banting tah ejaan die?lantak la, yg penting bukan pregnant.. huhuhu jauh tu maksud die tuh...

Aku mmg minat sangat nak wat bunting kawen yg katun comey² tu, tak nak letak muke aku sendiri. Yela nanti da abes majlis nak wat pe ngan bunting tu. Xkan nak buang ade muke aku tuu... Kalau kena pijak lagila, cmno? So aku pn decide nak wat bunting katun² je. Simple, nice, art, comey, kiyut dan yang sama waktu dengannya.

At first aku ingat nak cari designer kat intenet ni tolong designkan. tapi tengok harga design campor printing mau makan rat-rat jugak duit, why not aku try design sendiri, & hantar utk printing je. Dah boleh save budget, nanti bolehla beli kasut idaman. hehehehe

Yolaa tu aku design sendiri.. Nehi mungkin, aku mane reti melukis. Aku lukis umah petak-petak aku champion la, ni nak lukis katun² kompem la phailed. Aku ade sorang member ni, mase U dulu, die mmg pandai sangat² melukis. Aku salu kagum ngan lukisan die yg bersahaja & paling impress, die guna Paint je kot.. Haa ko bayang kalo die guna software ke hape ke.. Software ape aku xtau la, aku reti design keje aku je, design mende alah laen aku xtau..huhu

So roughly idea aku nak ade beskal. Beskal tu simbolik Poklan ngan aku. Poklan dulu ngorat MekTi ni guna beskal jee nak oi.. So inilah lukisan kasarnya menggunakan paint... Sila abaikan tulisan tu.. Tapi aku da jatuh chenta ngn lukisan ni, walaupon belom edit pape lagi. Kate pn secara kasar. Hehehe.. My designer (cewahh) cakap ni roughly idea je, nnti die lukis balik kat umah sbb skg die kat opis.

Aku xkisah, tapi beskal tu comey sangatttt...i loike!



Monday, February 14, 2011

3 months 3 weeks and 3 days

Wah cepatnya masa. & still not much to update. Baru booked KakLinda for cakes & KakYah utk decor hantaran.

Bukannya taknak DIY hantaran tu, tapi aku mane ade mase (xpandai cari mase?) and hasil tangan KakYah pun gojes jugak. Oh Kak Yah ni sedara & dia buat bisnes kecil-kecilan suka-sukaan isi-isian mase kosong. Sape yg bekenan ngan hasil tangan dia nanti, boleh gtau aku & aku akan bagi contact dia.

KakLinda ni pemes baker kat area Kota Bharu. Sape-sape yg berada di area sana nak order cakes or cupcakes comel² blhla contact kakLinda. Untuk design cake, aku suh Poklan pilih, n his choice sgt memberangsangkan.


tapi malangnya design ni x bagi lagi KakLinda tengok, so harap² dia blh buat mcm ni. Ala-ala je, xdela sjibik macam tu, & bukan 4-tier la. Mati ler nak membayor kalo 4 tingkat. hehehe...

Aku ada blogwalking and terjumpa satu blogshop kasut ni. kasut² die sangat simple yet still gojes pada pndangan mata aku la.. Nak order online xberani nanti xpuas hati, so aku decide nak cari cuti & berlari gi Kolumpo utk usha² kedai tu. Boleh cari kain lace utk baju akad & veil jgk. Boleh lajak ke Nilai 3 cari ape² yg patut. Eh, macam perlu cuti lama je, sempat ke weekend je nak buat smo tu. Hadoiii.. & perlu buat semua tu dalam bulan 3 ni jgk, sbb mase da makin suntuk & aku belom tempah baju akad lagi. Dengggg..!


Siyesly sangat jatuh chenta. Harap Poklan xkeberatan. ngehehehe

Sunday, February 13, 2011

If I Dayang

Mula-mula aku dengar satu lagu ni, mati-mati aku ingat dia cakap If I Dayang.. Mak aih, Glemernyee Dayang Nurfaizah tu, ado orang puteh admire nak jadi macam die plak. Tapi macam xlogik kn..?

So at the second thought, maybe dia nak jadi dayang kat istana. Boleh layan-layan raja gitu. Hebat jugak. Tapi macam ada missing grammar plak kat ctu.

Bila google search, ghopenye 'If I DIe Young'..ohhooo....Layan jela.best lagu ni..hehe (xreti nak upload video directly, boleh youtube sndri,aku malas nak donlod)

If I die young bury me in satin
Lay me down on a bed of roses
Sink me in the river at dawn
Send me away with the words of a love song
oh oh oh oh
Lord make me a rainbow, I’ll shine down on my mother
She'll know I’m safe with you when she stands under my colors, oh and
Life ain't always what you think it ought to be, no
ain't even grey, but she buries her baby
The sharp knife of a short life, well
I’ve had just enough time
If I die young bury me in satin
Lay me down on a bed of roses
Sink me in the river at dawn
Send me away with the words of a love song
The sharp knife of a short life, well
I’ve had just enough time
And I’ll be wearing white when I come into your kingdom
I’m as green as the ring on my little cold finger
I’ve never known the lovin' of a man
But it sure felt nice when he was holding my hand
There’s a boy here in town says he’ll love me forever
Who would have thought forever could be severed by
The sharp knife of a short life, well
I’ve had just enough time
So put on your best boys and I’ll wear my pearls
What I never did is done
A penny for my thoughts, oh no I’ll sell them for a dollar
They're worth so much more after I’m a goner
And maybe then you’ll hear the words I been singin’
Funny when you're dead how people start listenin’
The ballad of a dove
Go with peace and love
Gather up your tears, keep ‘em in your pocket
Save them for a time when your really gonna need 'em oh
So put on your best boys and I’ll wear my pearls

Thursday, February 10, 2011

RIP Ebok the Legend

Aku ni bukanla pencinta kucing yg overdose sampai sanggup berhabisan utk kucing, tapi kat umah aku di kampung ade banyak kucing & aku sangat sukeeeeee dierang, even nak tido same-same pn no hal lah. Sampaikan aku penah cakap kat Poklan, kalo kucing aku yg name Oyeng tu blh jadi orang, aku pilih Oyeng instead of him. Hahaha tacing x Poklan? Tapi malangnya Oyeng da arwah lama da.
nila Oyeng, taff kan?Dahla taff, manja & mendengar kate.. sape xjatuh cinta. Poklan tak mendengar kate.

Ok sebenarnya nak cerita pasal kucing housemate aku yg mati; Ebok the lagend. Elok je timing die nak mati pun, time Poklan ade kat Kulim ni.

Tapi aku nak cerita ni mcm aneh² jugakla aku rase. Macam deejavu gitu. Few days sebelum kejadian, aku ngan hosmate unexpectedly membersihkan laman umah kami yg macam hutan khatulistiwa tu. Abis rumput² kami tebas, mmg mabeles kami 2 ekor kerjakan, sampaikn jiran kami pn ase tak pecaye. Rupanya sebab laman tu nak dijadikan kubur persemadian Ebok...

Ok lepas tu nak cite, ebok ni da banyak hari xpanjat² tingkap bilik aku. Kalau tak, tiap-tiap kol 2,3 pagi ade je nak suh aku terkejut, sbb die panjat tingkap tu pas2 wat bising.

pada hari kejadian plak, aku tertinggal sabun nak bagi Poklan pinjam, die datang sbb kununnya ade tebiu. masa tu nak turun pg keje dah pagi², patah balikla kejap amek sabun. masa patah balik tu, Ebok ngan Uteh (kucing lagi sekor) boleh main-main kejar² romen² lagi, tapi aku wat xlayan pon, xheran dah ngn kerenah dierg.

Alih-alih da nak sampai opis tu, baru aku pasan aku trtinggal henpon plak. Kenala patah balik lagi, sib baek mood Poklan bagus, kalo tak, menahanla dengar orang tua membebel. Tapi bebel die xleh kalah ngan aku punye bebel pon lagi.Hahaha..

Masa patah balik tula, Poklan yg nampak, die cakap; Eh asal Ebok baring tengah² jalan tu, pastu kami saling berpandangan jeling menjeling dari mata turun ke hati. Aku nak sedapkan ati cakap die tdow tuh. Pastu poklan bentikan kete kat tepi jalan pastu gi tengok die, pastu nampak darah mengalir dr mulut die. Mula² aku ingat muke die yg hancur tapi senanye x, darah je yg kuar. Time tu aku da speechless dah. Lagi sadis tengok Uteh tu la, die duk maen2 lagi ngan mayat Ebok. Siap goyang² bontot nak terkam. Sedih gile.

Tapi time tu Ebok panas2 lagi badan die, aku cube kejutkan die, kotla idup lagi. Poklan angkat masuk laman umah aku, mata die da berair2 hahaha Poklan x taff. Aku diam je, aku panggil2 goyang2 badan Ebok, tapi xde respon. Sbb badan die elok lagi, just leher die lembik sgt ngan mata die terbukak xkatup. Pastu darah mngalir dr mulut ngan idung die, tuje...

Poklan pon rembat (aku yg rembat) cangkul mamat ensem jiran sebelah gali kubur ebok. Dahla tanah keras nak mampus, sampai melecet tangan bdak tua tak taff tu,sian plak aku tengok. Aku tlg jugak sikit2, sambil goyang2 ebok suh die bangun. Tapi xbangun pun. Agak2 sejam menggali, ebok pun da mcm keras skit, tp darah die still mngalir dr idung. Macam mayat kucing² yg beriman kan? darah mengalir, badan panas. Kami pun kebumikan Ebok. Aku letak dlm kotak kasut Ecah tuan dia, so adela skit memory ecah dlm kubur ebok tu.. pas2 aku suh Poklan cek nadi Ebok utk kesekian kalinya. Mcm xcaye je tgk keadaan die, mcm xmati. Tapi lalat2 smo da hurung da mata die,aku cube tutup matte ebok, sparuh la trtutup.

Balik opis Ecah duk nanges². Heh

Semoga ebok ditempatkan di kalangan kucing² yg beriman.


Nila Ebook, seksi kan? Rindu plak..huhuhu

Dlu ade jugak kisah kucing mati. Yang tu aku sayang giler, lagipun mati tragis, kena gilis sampai hancur muka. Meraung2 aku tengok, tepon Poklan ngan Jalak Lenteng sampi dierang kabut dengar aku nanges. Hehehehe

Tuesday, February 1, 2011

Nice & short not-so-weekend

Weekend yg pendek tapi menghabiskan banyak duit. Weekend ke? A quater day of Sunday ngan half day of Monday tu kalau ikot consideration aku, mmg weekend la. Apetah lagi kalo Poklan ada skali, terbaek punye weekeng.

Tak plan pun Poklan nak datang cni, smonya gara-gara aku yg haramjeddai buat perangai. Perangai ape, mari kita tolak tepi cerita tragis dan sadis itu. Hamek ko dia datang teros rase bersalah, malu, segan, happy, excited, melompat² cecah siling, geram, nanges. Kah3 bercampur-baur.

Let just say apa yg belaku (kecuali keharamankejeddaian aku tu) adelah ketentuan. Sesampainye Poklan kat Kulim, dan² tu jgk kete die rosak. Rosak time nak masuk parking giant plak tu. Pandai Bibah pilih spot, sayang ko Bib. Sib baek la rosak kt Kulim, kalo kt tgh² hiway tu cmne gayanya. Aku jugak yg risau nanti. Siyes risau ok.

Dahtu aku pun tryla kol member² kot² la ade yg terer bab² kete ni. Hampeh sorang pn xangkat phone, tgk wayang la, merendek ngan bini la. So kami pun buat keptusan drastik utk pegi karoke seround dua sementara Pak Guard tu memikirkan jalan penyelesaian utk Bibah. Dah karok 2,3 round, aku msg la ecah a.k.a housemateku & gtau masalah. Penyelesaian dia; datang sambung berkarok 2 round lagi ngan aku. Dah abis suara barula teringat ade kereta perlu diusahakan kelancaran perjalanannya. Tapi sebabkan da malam, mane la nak ade mekanik buat overtime kan. Call hotline Produa pun macam call adik aku je tanya pasal kereta. Apepon xtau. So balik umah tdo jela. Eh, Poklan mestila tdo umah si scandalous Ecah, bukan tdow umah kami.Hahaha

Esoknya, aku amek halfday pegi Giant tu balik tengok condition Bibah. Before that, Poklan da pegi Perodua center sbb kete dia ade warranty lagi. Tapi mcm biase punye servis yg mintak carutan la, ade die kate skg xde mekanik & die suh Poklan mtk tolong member tolak dulu kete tu dtg ctu or call mne2 kedai suh towing. Wadehel xsekolah ke pemberi cadangan xbernas tu...

Poklan bengang² datang amek aku, pi cari bengkel. Xyah cakap banyak, tokei tu suh sorang pekerja dia ikot kami pi jumpstart Bibah. Tapi bateri Bibah mmg dah kong, agak sukar jgk nk jumpstart dia. Main² ye Bibah. tapi da name pn mekanik mstila dia tau kn, bkn mcm mekanik Perod tu yg repair kete pun nak pakai kemeja, tupun reti tukar minyak itam touch cikit2 kot. Haha terkutuk plak. Bulan Jun ni major service kete aku, jgn macam² hokeh.

So melayang la RM250 beli bateri baru utk Bibah. Mahai betol bateri ko ni Bibahhhh oiiii... Org kate utk mereleasekan tension adelah bershopping. Maka aku ngan Poklan pun menuju la ke syugra shooping kt Penang. Setel hal hantaran, tinggal satu je lagi barang utk Poklan. Poklan beli kasut je utk aku (je?) yg mane aku rase aku da cipta rekod dunia sbb pilih kasut less than 5 minutes aku masuk mall tu. See, 5 minit masuk mall, bkn masuk kdai kasut. Sape suh kedai kasut yg diidam²kan duk depan entrance kan.. kehkehkeh... Tapi apesal kasut laki lagi mahal dr kasut aku. GRRR xpuas hati. Tapi betol² da jatuh cinta ngan kasut dia. Rare. Pejam mate je mase bayar,tahan napas skit, ok dah settel.

next destination, next month punye checklist, cari goodies plak.