Thursday, February 10, 2011

RIP Ebok the Legend

Aku ni bukanla pencinta kucing yg overdose sampai sanggup berhabisan utk kucing, tapi kat umah aku di kampung ade banyak kucing & aku sangat sukeeeeee dierang, even nak tido same-same pn no hal lah. Sampaikan aku penah cakap kat Poklan, kalo kucing aku yg name Oyeng tu blh jadi orang, aku pilih Oyeng instead of him. Hahaha tacing x Poklan? Tapi malangnya Oyeng da arwah lama da.
nila Oyeng, taff kan?Dahla taff, manja & mendengar kate.. sape xjatuh cinta. Poklan tak mendengar kate.

Ok sebenarnya nak cerita pasal kucing housemate aku yg mati; Ebok the lagend. Elok je timing die nak mati pun, time Poklan ade kat Kulim ni.

Tapi aku nak cerita ni mcm aneh² jugakla aku rase. Macam deejavu gitu. Few days sebelum kejadian, aku ngan hosmate unexpectedly membersihkan laman umah kami yg macam hutan khatulistiwa tu. Abis rumput² kami tebas, mmg mabeles kami 2 ekor kerjakan, sampaikn jiran kami pn ase tak pecaye. Rupanya sebab laman tu nak dijadikan kubur persemadian Ebok...

Ok lepas tu nak cite, ebok ni da banyak hari xpanjat² tingkap bilik aku. Kalau tak, tiap-tiap kol 2,3 pagi ade je nak suh aku terkejut, sbb die panjat tingkap tu pas2 wat bising.

pada hari kejadian plak, aku tertinggal sabun nak bagi Poklan pinjam, die datang sbb kununnya ade tebiu. masa tu nak turun pg keje dah pagi², patah balikla kejap amek sabun. masa patah balik tu, Ebok ngan Uteh (kucing lagi sekor) boleh main-main kejar² romen² lagi, tapi aku wat xlayan pon, xheran dah ngn kerenah dierg.

Alih-alih da nak sampai opis tu, baru aku pasan aku trtinggal henpon plak. Kenala patah balik lagi, sib baek mood Poklan bagus, kalo tak, menahanla dengar orang tua membebel. Tapi bebel die xleh kalah ngan aku punye bebel pon lagi.Hahaha..

Masa patah balik tula, Poklan yg nampak, die cakap; Eh asal Ebok baring tengah² jalan tu, pastu kami saling berpandangan jeling menjeling dari mata turun ke hati. Aku nak sedapkan ati cakap die tdow tuh. Pastu poklan bentikan kete kat tepi jalan pastu gi tengok die, pastu nampak darah mengalir dr mulut die. Mula² aku ingat muke die yg hancur tapi senanye x, darah je yg kuar. Time tu aku da speechless dah. Lagi sadis tengok Uteh tu la, die duk maen2 lagi ngan mayat Ebok. Siap goyang² bontot nak terkam. Sedih gile.

Tapi time tu Ebok panas2 lagi badan die, aku cube kejutkan die, kotla idup lagi. Poklan angkat masuk laman umah aku, mata die da berair2 hahaha Poklan x taff. Aku diam je, aku panggil2 goyang2 badan Ebok, tapi xde respon. Sbb badan die elok lagi, just leher die lembik sgt ngan mata die terbukak xkatup. Pastu darah mngalir dr mulut ngan idung die, tuje...

Poklan pon rembat (aku yg rembat) cangkul mamat ensem jiran sebelah gali kubur ebok. Dahla tanah keras nak mampus, sampai melecet tangan bdak tua tak taff tu,sian plak aku tengok. Aku tlg jugak sikit2, sambil goyang2 ebok suh die bangun. Tapi xbangun pun. Agak2 sejam menggali, ebok pun da mcm keras skit, tp darah die still mngalir dr idung. Macam mayat kucing² yg beriman kan? darah mengalir, badan panas. Kami pun kebumikan Ebok. Aku letak dlm kotak kasut Ecah tuan dia, so adela skit memory ecah dlm kubur ebok tu.. pas2 aku suh Poklan cek nadi Ebok utk kesekian kalinya. Mcm xcaye je tgk keadaan die, mcm xmati. Tapi lalat2 smo da hurung da mata die,aku cube tutup matte ebok, sparuh la trtutup.

Balik opis Ecah duk nanges². Heh

Semoga ebok ditempatkan di kalangan kucing² yg beriman.


Nila Ebook, seksi kan? Rindu plak..huhuhu

Dlu ade jugak kisah kucing mati. Yang tu aku sayang giler, lagipun mati tragis, kena gilis sampai hancur muka. Meraung2 aku tengok, tepon Poklan ngan Jalak Lenteng sampi dierang kabut dengar aku nanges. Hehehehe

4 comments:

Fndy said...

perenggan yang awal-awal tu aku rasa dah macam aku baca Metro

ila ni said...

kuikui tiqah gom. ada ka mati gaya kucing beriman. hahah

suko, suko jugok. takziah, takziah jugok. takziah tiqah.

volume said...

haha...camtu la kalo suruh org keje opis g mencangkul..ksian poklan..kekeke

myatiqah said...

ok la metro dr kosmo.

tenkiu ila..dlm proses bkabung..huhu

cane nk wat kebun sndri nih kalo cangkul skit pon da mlecet2 =P