Thursday, June 4, 2009

Amran....................='(

Bace je sini ----> sedih...

Semalaman aku duk ingat die. Sampai termimpi-mimpi. Macam xnak pecaye, tapi aku sendiri yg tengok die.

Aku baru je sampai dari kolumpo pagi semalam,sampai-sampai je aku tros cari die, main ngn die kat luar umah. Die suke main kat timbunan batu-batu yg ayah aku guna wat renovate umah tu. Die suke main dlm lubang simen yg pecah tu. Die sembunyi dlm lubang tu then goyang-goyang bontot die, nak terkam aku atau Oyeng, seekor kuceng.

Lepas adik aku bagi makan kt mereka smlm, aku masuk umah, ngantuk. Dia makan makanan die sndri, mak aku beli khas utk die sbb die kecit lg xleh makan bijian biase tu. Tapi pagi-pagi bagi die makan nasik. Die suke conquer tmpat makanan kalo pagi-pagi sebab makan nasik kena same-same. Just time lunch dinner ngn supper je asingkan dierang sbb makanan die lagi sedap, takot yg lain jeles. So time makan yg lain die dah tau da, mesti nk datang lilit-lilit kaki aku kalo time aku ade.

Tghari semalam aku ngantuk sbb baru balik. Biasanye kalo die kluar main aku temankan, tgk die main sbb die suke nak tangkap belalang kt depan umah. depan umah tu ade tanah kosong, ade semak2 skit. Xpun aku amek die kurung dlm umah, xbagi die kuar. Dlm umah die suke main kt ruang tamu, gigit bulu alas meja tu. Sampai da rabak alas meja tu die kejekan.

Die ni special. yang lain xde pun yang dapat masuk blik tidur mak aku, die ni selamba je mak aku biarkn die baring-baring ats katil lagi. Die manja,kn? Mak aku siap xbagi orang guna dah bilik air dlm bilik die sbb nak bagi amran tdo dlm tu mlm2. Malam2 mmg kiteorg akan letak die tdo dlm bekas dlm blik air tu, sbb die kn baby lg,n msih baru kt cni. Xleh bagi die tdo luar. Kena bagi die biase dulu dan besar dulu.

kalo tghari biasenya die suke tido. Kalo aku baring2 kt luar tu, die suke dtg tdow ats badan aku. Before die dtg, msti nk mnggeliat dlu, eksyen betol. Pastu baru panjat badan aku, tdow ngn aku. kalo time aku balik mne2, ade je die mncul mnggeliat dpn pintu, pastu gesel2 kat kaki, mtk dukung la tuh.. Da puas kena dukung, baru la die terjun p main ngn Oyeng atau gigit bulu alas meja kgemran die.

Aku dlm perancangan nk buat blog utk die, tp sygnye xsempat. Makanan die pun banyak lgi, tempat tdow die pn baru aku basuh mase die berak ritu. Lusa kiterang nk pg camping kt air terjun, mak aku nk bawak die skali sbb sewa chalet, so leh tinggal die dlm chalet tu. Lagipn die suke hutan2 ni, nak tgkap blalang ke, agas ke, ape2 yg terbang la..

Aku ingt mase mule2 jumpe die kt kusi batu tu, die jakun giler, nmpak burung mcm nmpk ape, tgk je xkelip2. siap melompat2 lg nk kejar burung. Dulu die takut ngn aku, aku suke usik ekor die, msti die marah.. Tapi skg die msti nk aku main ngn ekor die, suke nk dtg kt aku hulur ekor,nak suh aku usik la tuh..Kalo aku pegang ekor, msti die suke smpi trguling-guling,pastu die suke nk tdo ats badan aku smbil kenan gosok2 leher die..AAAAaaa.. amraannn.....

Semalam mase aku ngn adik aku carik die, aku dlm hati dh brharap die akn muncul, aku brharap sgt die just tdow kt mne2. Time2 aku da nyesal sbb biar je die main kt luar umah. Tp aku brhrp sgt die akn mncul kt kaki aku mcm biase. Malam2 tu aku ngn adik aku suluh smpai kt belakang umah kt tepi kubur, kt umah trbiar kami cari die. Xtrlintas lgsung die ade kt laur pagar umah je, kt tepi padang yg ade semak2 tu. Mase adik aku suluh ctu, aku dah nmpak die trbaring. Nmpk je die trbaring cm2 trus aku patah balik umah, mase tu aku harapkn aku cuma brmimpi, tu bkn die, aku mimpi je ni. tapi bile aku duduk kt anjung, semua family aku dh kuar dah tgk die. Sedih gile time tu, aku tamau tgk die cmtu, so aku duduk nangis je kt anjung tu. Adik aku yg tanam die. Sapela yg trgamak nk langgar die, die da mcm nk lari dah, nyorok dlm semak tu. Cian gile die, kalo xsengaja xpela aku maafkn, tapi kalo yg jenis xkisah yg langgar die tu mmg b*t*h la..

Aku rase mcm nk putar balik mase je. Tapi mnde dh jadi, aku xleh watpe.. Aku nangis pn xguna, tapi die ni aku syg sgt. Baru aku phm prasaan org nangis kalo kucing dierg kena langgar. Dulu aku rilek je kalo kucing aku mati, sbb aku xjaga mcm aku jaga amran. Aku basuh berak die, bersihkan bontot die, bagi die makan makanan aku, tdow ngn die, main ngn die. Walopn aku kejap je ngn die, tp aku da syg die sgt. apetah lg tuan-tuan die yg trdahulu, yg dah jg die lame.

Aku xleh dgr kucing ngeow nti msti aku ingt die goyang2 bdan die pastu dtg terkam aku. Die la teman aku sejak cuti ni. Maafkn aku sbb xsempat nk jaga kau lame lagi..

17 comments:

oTomEnku$ayAng said...

sodih lak aii cite ni..cam nak nanges2 kua air mata darah jek

Eima Jer said...

sedihnya..
=(

tapi memang la,
orang tua2 kata kucing yang bijak ni memang umur tak panjang.
macam kucing saya tu, besar amran laaa..
sangat bijak sbb dia cam paham apa kita cakap ngan dia.
contoh, bila abang saya soh dia kiss pipi mak saya, seyes dia buat.
sangat2 bijak kan??

tp umur dia tak panjang.
eksiden gakkk..
tapi yang paling sedey, abang saya sendiri yang langgar dia.
sbb dia bijak sangat, dia sentiasa alert dengan enjin kereta abang saya. dia mesti dtg sambut.
tapi hari tu ntah kenapa dia masuk bawah kereta abang saya, bila abang saya nak keluaran kereta dari garage, dia telanggar kucing kami tu. nama dia awie. awie mati depan sy, abg n ibu.

tgk awie menggeletar nyawa nak keluar tu lagi buat anda sebak gila babi. saya menangis macam histeria. seharian saya nangis. dalam dia berdarah2 tu saya angkat n pelok dia. saya tak geli nak cium dia sbb dia sgt bijak n manja macam amrannn itu.
sedih.

abang saya trauma.
1 minggu dia tak kuar naik kereta.
dan sampai skrg, tiap kali nak kuarkan kereta dari garaj kete, kami semua akan check sume kucing yang ada dlu.

xnak kejadian tragis macam tu berulang lagi.

saya kembali teringat awie bila bc entry awak n memen.
dah tu,
luahan sedih sy kat komen awk, dh macam 1 entry la pulak.
maap.
sekadar berkongsi kesedihan.

awie,
i miss u
=(

takziah buat awak sekeluarga.

jalak lenteng said...

;p

amran ade record 1 lagu untuk aku,kau dan rakan2..

"meoow..miao..meowww...meawww"

itu dalam bhs kucin..

tapi aku tau ape lagu tuh..

"Andai nya aku pergi dulu ,sebelum mu..jangan lah kau bersedih hati..bayangkan lah masa2 bahagia..semasa engkau dan aku..bemesra di langit biru.."

deeya nadiya said...

huhu~ sedehnye aku dgr cite ko.tringat plk kat kucin aku..momo..1st time aku tgk ayah aku bwk die balek dgn darah2 mngalir air mate aku.ms 2 aku pon cm ko gak.ks die maen sndiri kat luaa umh..tau2 die da tbaring atas jln.2 pon nsb baek ayah aku jmp time balek dr sursu.huhu.aku jg die sminggu.smpai xtdo aku jd die cz die asyik meracau je..skt sgt kot bdn die kena langgar ngn kete.huhu.aku bwk die jmpe veterinar gak..pas 1 month die ok.lincah cm biase tp tb2 die ilg....smpai skrg aku xtau mn momo p..hhuhhu..=(

~miE_kEr~ said...

hah..amran dh tak de..huhuhu..
walopun ak tak jage die sgt..tp die sgt manje..huhuh..dtg umh ak time merajuk dgn ell ari tu..

tak pe la..sabo la ek..kte dh wat yg tbaek utk die..

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

Aku ada kucing gak.Tapi pemalas nak mampus...mcm Garfield.Panas aku~

myatiqah said...

otomen: nangis air mate drah xkn kmbalikn amran ku.... =(

eima jer: amran xbijak pn, tp die manje... ='(

jalak: huhuhuuuu aaaaaa ='( ='(

deeya: aah aku ingat cite momo ko..skg baru aku rase... :'( :'(

mie: :'(

razi: xsame ngn amran aku.

Mon said...

Kalo tido,ak slalu jage awal dari tuan bela die kat umah dl.So..ak amik aa an..ak amik kertas..ak dok goyang2kan kertas tu kat badan tuan die ni kasi aa an terkam.Ko tau la pangai si an ni,gomar nerkam2..hasilnyer..dier berjaye cakor tuan die byk kali hasil pertolongan ak.Ak terhibur sgt ngan die...
Ak slalu slimutkan aa an..die sejuk..

Tapi skang..Mmg btol sejuk lagi die da kat dalam tanah tu.Takpe la tikah..redha jer..

jalak lenteng said...

to mon - itu naseb bek amran dikire tadika tau..kalu die kecik lagi..mmg mati ko jage die..dulu jage anak kucing 2 hari pn mmpos..

Mon said...

To memen -Ahahaha..Ak de pengalaman 3 kali gali kubur tuk anak kucing..sekali gali kubur tuk kucing tadika..Mantap ak men kan.EH..koman2 ati aku punyer baek,aku susukan anak2 kucing tu tau.Aku amik seko2 sumbat botol susu dalam mulut memasing..Pukol 2 pagi mengiow,ak g bancuh susu,sumbat botol susu tu..apekan daye..dorg sejukk..ak takde ilmu nak panaskan anak kucing ni cmne.Ak da selimutkan da..tapi tah la..takkan nak gune perot aku panaskan dorg kot~~

tikah said...

mon: smpi 3x,ko mmbunuh kucen ke ape..
weh an tu amran kah?aku rindu nk pgg2 die..='(

jalak: kucing msuk skolah gk ke?huhu

jije said...

tika
lepas ko call emir
dia trus bgtau fiza pasal amran mati
menangis2 mase call fizah
dh cam sial aku tgk dia
cam haram

tiqah said...

alaa yeke die nangis..
huhu
walopn cam sial tp xpelah, die berhak utk mnangis...
hhahahuhu

jalak lenteng said...

ko jgn percaya la tikah..kote betol la dak2 nih.

myatiqah said...

hahaha aku pecaye je..

Mon said...

Bodo la kawan aku ni.Xyah la nak wat ko ni laki hati nurani bangsat tepon awek nak nanges2.Hak ala..Meluat aku..
Hai Abee mi..

tiqah said...

oit mon..hg ngelat time keja ka?