Saturday, January 31, 2009

WTF?? what the 'farter'??

Perjalanan pulang ke kota bharu dari perlis biasanya akan mengambil masa lebih kurang 7 jam.. mungkin mncapai 8 jam kerana aku balik siang hari...sepatutnya perjalanan pulang ke kampung halaman adalah yang paling menggembirakan aku dan penumpang² lain yg turut bercuti semester utk seminggu...

ditemani bukit-bukau yg indah di kiri kanan jalan, pokok-pokok yg menghijau, seperti aku dapat mendengar kicau burung yg turut menyanyi gembira..pastinya aku akan dapat menikmati perjalanan pulangku..alangkah indahnyaa,ohhh.......

namun sangkaan aku meleset..belum pun sampai perak, belum pun sempat aku menikmati keindahan alam, belum pn sempat burung berkicau riang,..ketika bas itu berhenti di hentiannya yg ke-3 (sg.petani), di hentian tersebut, naiklah seorang mamat yg bergaya persis seorang pelakon dgn raut wajah yg ala² guava (muke jambu), duduk d sebelah aku.(aku duduk di belakangggg skali.)...tetiba aku terhidu satu aroma yg agak pelik..

apakah ia??aku tertanya² dlm hati smbil menahan nafas dan mengerutkn dahi...

oleh kerana aku tanya lam hati,maka hati aku je yg mampu menjawab.....

mngkin bau getah...takpun bau asap bas....bau itu agak sukar utk dikenalpasti kerana aku mengalami masalah pernafasan tersumbat (selsema) & aku tidak pula cuba utk mnghayati bau itu...maka bau itu berlalu pergi bersama angin bayu.....


oleh kerana aku lebih mngagumi muka the rock brbanding zac efron,maka mamat di sebelah tidak mnjadi halangan kpd concentration aku utk tidur dan bermimpi indah....

bas pun mula meninggalkn hentian sg.petani...dan aku mula bermimpi indah.....................(scene mimpi trpaksa dipotong)

suddenly, mimpi aku diganggu oleh sesuatu..sesuatu yg bercampur dgn atmosfera di dalam bas...mimpi indah aku trgendala,lalu aku pn membuka mata....

tekak ku terasa pedih,payah utk menelan apa yg aku hirup...hidung aku terasa penuh..aku cuba mnghirup udara segar,tetapi seperti udara segar itu tidak wujud dlm ruang udara d dalam bas...hidung aku menghembus²,spt lembu yg kelaparan..sukarnya mnjelaskn keadaan itu....

ya,benar..tepat sekali....itulah aroma yg paling glemer d seluruh dunia...aroma kentut...yes,sumone is farting in the bus! arghhh,sape pulak yg mlepas nih!! haram jadah,mmg masam!! bau yg sangat tebal..memang menusuk hingga ke pangkal jantung..ARGHHHHH!!!!

aku hanya mampu mnyumpah² dlm hati..mmg *%^*^#$^%()&^%$!! aku tgk 2 orang akak depan aku mula mengibas²..mamat seblah aku neh leh bantai tidur lak.idung kambing kot.mata aku melilau², cuba mengenalpasti suspek penjenayah antarabangsa itu,namun hampa..
oleh sbb aku duk blakang skali aku leh nmpak semo orang...hampir separuh insan kt depan aku ni duk mngibas²..mungkin udara haram itu x sampai ke depan,thats why orang depan² sana macam rilek saje...

hampir 10minit berlalu barulah aroma itu hilang...........

aku baru berkira² utk mnyambung mimpi yg trgendela, skali lagi sistem pernafasan aku diganggu oleh flatus yg sama!! wtf?!!! (sila rujuk tajuk di atas,ia tidak bermaksud utk mencarut mahupun mengguris mane² pihak)

bau die memang *&*&^_#*&!^_#.............!!! naik hijau muka aku..the farter must be sumone who ate too much eggs...%^&@#$%*&^..siyesss,aku mmg nak muntah ngn bau yang &%^*&+&%^$^@ itu.....dahla dalam keadaan yg berhawa dingin,tertutup dan agak sempit...$%*^*$*^*$*$^$%#!!!!!

maka, trkeluarla dr mulut aku.."bangangg,sapo kentut!!"...akak depan aku lagila,mula membebel²,memarahi 'the farter'...kalo the farter x pekak, mmg sah die akn dengar bebelan akak tersebut yg agak panjang...

aku mngambil sweater aku lalu menutup idung dan muka sambil mngibas² kasar ruang udara tanda protes..beberapa lagi mangsa keadaan turut melakukan aksi yg sama..aku rasa si pengentut itu pun for sure buat² mngibas jugak,cover line..

bas transnational itu terus meluncur laju,sikitpn tidak terganggu oleh kentutan si pengentut...

aku sangkaan musim ujan di grik,rupanya panas terik.aku sangkaan si pengentut sudah insaf,tp tidak rupanye...

ape lagi yg mampu aku katakn...sungguh xbersopan, tiada tatasusila, tidak berdedikasi, tiada timbangrasa, tak berhati perut, melampaui batas kemanusiaan, melanggar hak asasi manusia, mencabul kehormatan alam, tak berdaya saing, x de sifat kepimpinan, x belajar sejarah, x pandai math, xkenal huruf, xsekolah, xbelajar punyaa budakkk!!

tetiba aku trperasan sesuatu...eh...??

utk beberapa saat,seperti hanya aku yg mnghidu bau itu...beberapa detik selepas itu,barulah trdapat riaksi serentak dari akak 2 orang yg kat depan aku..juga orang yg duk sebelahnya...ini bermakna...............!!!!
aku menjeling tajam mamat kat sebelah aku!! memang sah! die tidor sambil tersenyum!!! mungkin die dapat merasa jelingan maut aku lalu die terjaga lalu buat² mngibas² dan mngerut² dAHI....

plastik! mmg nampk sangat lakonan itu...yaa,muka orang bersalah...aku kenal muka itu...

kuang hasammm!! makin hijau asenye muka aku nih...dahla masam gile.siyes macam taik.nak muntah aku....tp xtergamak lak aku nak sound die...kang die malu lak..xpun die sound aku balik,hushhhh...maka aku hanya mampu menghadiahkn jelingan paling tajam sebelum menarik sweater aku..

hampeh punye manusia..nak je aku hempuk ngn kerusi..xdek kesedaran sivik langsung..kalo ye pun sakit perut, xkn dalam bas kottttt!!!! tahan aaa brader..tak exercise ke ko neh..ye aku tahu kentut bagus utk kesihatan,but not in the buss,ok??!! tolanglahhhh....!!!!!!!!!!!!!!!!
aku lagi rela kena fire..................

Thursday, January 29, 2009

Cuti-cuti Malaysia

yeayy aku sudah kembali ke unimap..(sob,sob..sedeh sebenarnye...)

pada cuti kali ini,ibu bapaku telah membawa aku pergi berkelah di salah sebuah tempat perkelahan trkemuka di malaysia...(ceh,mcm karangan adik aku je..)
oleh kerana mak ayah aku cuti panjang,& aku buat muke bosan kt umah & sering mngganggu ktenteraman adik aku, maka suami isteri trsebut membawa anak²nya berpicnic di negeri penyuu tellorrrr,Lata Tembakah,Jerteh...utk memeriahkn lagi acara,mak aku telah mngajak anak² sedaranya utk turut serta..

watak-watak yg terlibat dlm menjayakn picnic ini:
  1. ayoh
  2. mak
  3. burn ju
  4. aku
  5. mc'da
  6. amang
  7. adek
  8. kiro ( kawan burnju)
  9. cerah ( kawan amang-gelap je aku tgk mamat neh..)
  10. YB che' Dah (mak sedare)
  11. mujay (anak mak sedara,kazen)
  12. ajang (kazen)
  13. ipu (kazen)
  14. aja (kazen)

macam tamau balik.....

mak aku selaku penaja makanan terbanyak..tahniah mak.

yess..dah jumpe port besh..

kiro,burn ju + amang mndirikan khemah...2 lagi figure skadar hiasan mnyerikan gambar..

Rombongan Che Dah yg lambat

Aktiviti mandi-manda

Aku sempat dilemaskn oleh amang yg kononnye nak ajar aku swimming..akhirnye aku hanya blajar berenang dgn mnguis² pasir di dasar...terima kaseh,amannn...

mak aku jaguh renang kampung

ayah aku kesejukan

mak ayah aku bercinto

ikan duyung yg .......................

lama giler nk tunggu mamat-mamat neh terjun..

aktiviti ayam-que..

kami juga sempat belajar menangkap ikan menggunakan baju,tangan,botol air,plastik namun tidak satu pn yg bejaya....baru ingat nak makan ikan bakaq.

carrot bakar...pengaruh AFC

aku lah tukang masak yg handal

Mujay brbaju putih sedang berbohong..akibatnya beliau trhiris tangan ketika sedang memotong buah jambu...

mak aih besar giler ulat neh


time to go home

byknye barang..aku selaku jurukamera hanya mngangkat kamera jela..tahniah utk aku.

Wednesday, January 21, 2009

Tagged by: si terlebih besar(b0bby) & si terlebih kecil(didicoco)

1. Do you think you’re hot?
no way..Perlis is hotter

2. Upload your favorite picture of you

3. Why do you like that picture?
sebab die senget...ade kapal terbang kt blakang...berbaju kurung d kawasan sawah...n ade teddybear begerak kaler biru tepi aku....

4. When was the last time you ate pizza?
long time ago...tahun lepas...

5. The last song you listen to?
Avenged Sevenfold - Seize the Day

6. What are you doing right now besides this?
siapkan lab report MEMs,esok pagi² aku da blah balek umah

7. What name you would prefer besides yours?
my name suits me just fine..kecuali name² pelik yg org pggil aku...keccheq,kecil,kec,punknotdeath(ni aku xtau nape kwn² mse skol mngh pggil aku cmni..)

8.People to tag:
1. alan
2. yati
3. jalak
4. didi(d2z)
5. mfadhlan

9. Who is number one?

jejaka idaman bergigi puteh

10. Number three is having a relationship with?
ntah.nanti aku tanye..tp dgr cite bdakni penah kena reject..

11. Say something about number five?
name hmpir same ngn jejaka ggi puteh

12. how about number four?

kazen aku yg gile computer..da ade awek..tapi tanak ngaku dpn tokwan


~esok aku balek umahhh..!!maka aku xkn online utk mase yg agak lame dsebabkn umah aku xde tenet..jgn kate tenet,talian tepon pn mak aku xpasang..terima kasih,makk...c u tomorrow! love u!


Monday, January 19, 2009

Loqlak..bukan lalok atau lolo'

Loqlak atau cuai (org klate sbut tebolash) adalah satu kelakuan yg xdisengajakn dan tnpa diduga...tiada org di dunia ini mahu dilahirkn loqlak,begitu juge aku....namun...............

masa aku berusia seawal 6 tahun, aku da memecah rekod dgn menhancurkn mineral pot mak aku yg baru dibeli..mineral pot zaman aku kecik² dulukn diperbuat drp kaca, & sgt berat, paling menarik harga die leh mncapai RM1000++...

mase tu mak aku baru lps masak so makanan tu die tinggalkn atas meja,tunggu ayah aku balik kot..mak aku pn beredar utk menonton cite nustan d tv3..aku pn dgn penuh prihatinnye nak la tutup mknn tu ngn saji supaya ia tidak dihinggapi lalat..saji tu plak digantung kt dinding sebelah kabinet dapur..aku yg msih lg berprihatin ni pun memanjatla kabinet dapur tu utk mncapai tudung saji..

tiba-tiba...

dalam sekelip mata,akupn xsedar cmne aku yg baru berusia 6 tahun tu, mampu mnjatuhkn mineral pot tu dr atas kabinet dgn bunyi yg sgt kuat hingga mencium lantai lalu hancur berkecailah ia...seperti kjadian air terjun brsama batu² & kaca² ia memenuhi lantai dapur umahku...hnye beberapa saat slps itu,aku trdengar suara mak aku,"ya Allah,anak akuu..."

selepas mndapatkn aku yg hanya mampu duduk mencangkung di ats kabinet2, barulah mak aku memandang sepi lantai dapur yg basah, penoh ngn batu² dan kaca yg brsepai td...

maka,hingga ini hari kjadian tu dijadikn modal utk membahankn aku......

ketika usia aku meningkat 8 tahun,kami sekeluarga telah prgi berkelah d jeram pasu..time tu jeram pasu ni cantik dan trjaga lg..skgni da jadi mcm lubuk tapah kot..

oleh kerana ketika tu ketinggian aku belum mncapai tahap memuaskn,aku dibekalkn oleh ayah sebuah plampung..plampung ni aku pakai tiap mase walopn aku xduk dlm air..mcm tali pinggang yg besar melilit kt badan aku..

pada mulanya aku duk je melihat aksi dan gelagat kanak² yg laen...ade yg terjun dr tangga,ade yg buat aksi gimnastik (kt jeram pasu tu ade disediakn kolam utk kanak² mcm aku...) aku pn berangan nak tiru aksi yg sama lalu aku panjat tangga tu utk terjun ke dlm air..(x tinggi pn tangga tuu..)

dgn bacaan bismillah,dan penuh yakinnya aku pn melompat lebih tinggi dan membengkokkn kaki supaya lompatanku lebih brgaya...

namun...

ketika di udara,tnpa aku duga,tali pinggang yg aku pakai a.k.a pelampung tadi itu turut terbang lebih tinggi dr aku..oleh kerana aku lg berat dr plampung,maka aku mndahului si plampung mnjunam ke dlm air(tnpa si plampung...)

situasi d dlm air xdpt diceritakn...

sedar² aku da diselamtkn oleh abg aku(burn ju) yg ketika itu 2tahun lebih tua dr aku...disisiku spt biase muka pucat mak aku yg mengurut² blakang aku...tima kasih,mak......

beberapa tahun kemudian aku mula belajar bawak moto...mase tu aku form4 kot..aku kt umah tokwan aku nak balik umah(umah kami dekat je..) spt biase aku dgn yakinnye keluar pagar umah tokwan aku mnuju ke jln raya..aku,pmandu yg berhemah (tp xpkai helmet pn ktika itu...) berhnti d dpn umh tokwan aku utk memastikn ia slamat sebelum mneruskn prjalann...

dipendekkn crite(malas nak mnaip dah...) ade sebuah beskal dr mne tah munculnye..time tu aku dah gerak sket moto kapcai ayah aku tu...basikal tu plak dgn klajuan luar biase mlanggar tayar depan motor aku...yg aku heran nape mesti aku yg trbabas,bkn basikat itu....lalu dgn slowmotionnye motor aku membelok kekiri terus mnuju ke dlm longkang besar dpn umh tokwn aku tu....

tapi spt biase aku masih lg brnasib baek..motor tu trsangkut kt pokok² yg tokwan aku tanam (tima kasih,tokwan...sbb begitu minat brcucuk tanam..) tp sangkaanku meleset,aku xwape brnasib baik upenye...ntah cmne,aku boleh celus pokok² tu lalu akula yg mnjunam ke dlm longkang tnpa moto ku...(spt kjadian aku trbang lebih tggi td,kn?)

aku cuma mngalami calar² dan luka² kecil...tokwan aku pulak mnggunakn dialog yg same spt mak aku,berlari² kuar umah mndapatkn aku..oleh kerana seberang jln ade sbuah kdai mkn ngn anak² muda yg ngah mnjamu slera, maka ramaila datang memberi bantuan kpd aku.......ohhh,aku maluuuuuu...

sehingga skg, aku masih dbelengu kejadian spt ini...kalo aku balik je umah, mmg xsah kalo xde pinggan mangkuk,cawan gelas atau botol kicap atau sos yg x pecah....lagi xsah kalo aku jalan xcium lantai tibe²...tp family aku mcm dah buat xtau je tiap kali aku mncium lantai ats dinding umah...kalo jalan lagila,aku boleh tr'pleot' lalu tgnkuu trnaek spt org nak mnari ballet...tp biasenye ia akn disusuli oleh gerak daya yg prlahan (slowmotion...) maka kadar kecederaan aku dapat dikurangkn....

semoga aku lebih berhati² d mase hadapan...paling aku takut,kalaula ketika aku brsanding ats plamin,tetibe aku trsadung.........mintak dijauhkn......

Saturday, January 17, 2009

My Worst.........

its a bored day today..have nothing much to do,so i woke up this morning at ten,took PS I Love You novel,read a chapter then i felt asleep till now,its 2.45 p.m already n yet i'm not taking my bath..hahaha...budak busyuk,taleh bt bini betol..

emm, i'm taking english subject this final sem and i realized that i wud have problem with that..my english is getting worst since i came to unimap..i remembered that i never speak and rarely write in english eva since i'm in this university..plus,my english was neva so good till then..

writing report in english?its not that difficult as i'm only citing from others,cut and paste thing..i'm so envy with my mother,she even can speak in mandarin.yes of cos,her great grandpa is a chineseman from yunan..me?i also can speak in different language too..i can speak klate,utagha,srawak( a lil bit..hehe)..but it doesnt count,aite?huhu

eventhou she always speak in english with her kids,its doesnt make me any better too...why aa?practice make perfect?i admit that i rarely practice to speak or write properly in english (read: broken & rojak english)..

i can seee the real problem is..or maybe others also had the same problem as mine...i always use direct translating when its come to english..i had the idea captured in my mind,but of cos its in malay then i'll translate each word into english..sometimes the sentences doesnt make sense.

so i do hope i can improve my english from now on..to my frens who read this entry,i'm sorry if u cant understand my words..hahaha..

Thursday, January 15, 2009

Boycott Israeli Products

Sudden cross to my mind,people around the world keep remember September eleven,they even still sad about the lost……………

BUT the numbers wasn't greater compared to what lost in Palestine …………………










Hingga hari ni macam² cerita dr Palestine yg kite dengar...Macam² statement mengutuk kekejaman Israel dr pelbagai lapisan pemimpin da kluar...
Kite sbg rakyat marhaen,ape sumbangan yg mampu kte bagi slain doa utk kesejahteraan rakyat palestin...

Lets boycott israeli products...emm,jangan minum coke,jangan makan maggi,jangan mnum kt starfucks(ops..)...neva take a break wit kitkat, jgn pkai kotex(laurier kn ade..intimate pon boleh..dont give an excuse!)..

sepertinye menulis lebih senang dr mlaksanakn, bukan?sbbnye aku sndri hari da terbeli sekotak air mineral Aquarius..x prasan lak kt bwah die trtera ngn jelasnye,"product: the Cocacola company''...hampeh..

so bagi aku semonye datang dari hati...kalau kite rase kite idup rini sbb leh mkn maggie, minum nescafe, lepak kt starbuck no reason this boycotting wont success any further...

selagi kite mampu memboikot kite boikot..jgn biarkn duit kite mngalir utk membeli sebiji peluru yg membunuh orang yg xberdosa...rezeki itu datangnya dr Yang Maha Esa, bukan dari Israel or US.

Allah memewahkan rezeki bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya di antara hamba-hamba-Nya dan menyempitkan (rezeki itu) baginya; sesungguhnya Allah Maha Mengetahui akan tetap tiap-tiap sesuatu. -Al-Ankabut [62]-

Tuesday, January 13, 2009

'meki de tour...??

apo nih..kato nak poe hari jmaat..alih² esok lak nak betolaknye...xsempat aku nak buat list nak kirim ape..

nak pi mane neh..bukan aku yg nak pi,tp mereka² seangkatan ngn jejaka pojaan hati..kununnye nak g besuke ria di 3 buah negeri iaitu penang,perak dan kedah...percutian yg dinamakn 'meki de tour' ni (aku je yg namekn..huhu) akan diketuai oleh..emm ntah...& dianggotai oleh seramai...(emm xtau..)..

so buat ape aku nak post entry ni kat cni?senanye just nak buat pesanan penaja siket...oleh kerana jejaka pojaan hati turut mngambil bahagian lam acara,aku pon kenala buat² prihatin sket..walopn pesanan ini mungkin hanye dbace oleh 2org je dak meki..haha

pertama, kepada driber² xbergaji, sila pastikn anda ckup bertenaga,sehat tubuh badan dan bebas alkohol sebelom memulakn perjalanan...kepada penumpang²(trutamanye LAN,dengar ni pesanan aku nii....tau,tau...) jgn lupa memakai seatbelt walopn anda duk kt back seat..slain mematuhi peraturan jalanraya,anda juga dpt mningkatkn tahap keselamatn sesame anda...(Lan,nanti aku msg eddi,make sure ko pkai seatbelt 2...;p)

kedua,jaga kelakuan,mata, dan hati anda...ujan emas di negeri perak,ujan batu bserta angin brtiup kencang d negeri perlis,pastikn anda balik perlis lam kdaan sehat walafiat..

jgn nakal² ok?take care....(ni utk Lan je...hehehe...)

akhir kate,aku doakn korang enjoy n slamat pjalanan pegi n pulang...

p/s: Lann,jgn lupe beli ape² utk aku...tp kalo tanak beli pn xpeee....tp beli jelaa yg murah² pon xpeee....hahaha

kuceng ni xde ketan ngn yg nak pegi besukerie atau aku yg kena tinggal....huhu

Monday, January 12, 2009

Say No to R0k0k

Perokok (bukan perogol..walaupn bunyi agak same..) ialah orang yg menghisap rokok...tp perokok leh jgk dianggap perogol kerana telah mencabuli kebersihan alam sekitar tnpa alam sekitar td merelakannye...so konsep die same je kn?lebih malang lg,perokok ni tnpa sedar atau tidak turut 'mencabul' kesihatan bukan shj diri sndri tp org² sekitarnye ngn asap rokok tu...
http://bahayarokok.blogspot.com/

nape aku bercerite sal perokok d cni...?sebabnye hari ni aku trima emel tang bahayanya merokok..beserta ngn gambar jantung yg berkarat..rasanye ramai yg tahu bahaya merokok ni, tp masih rmai yg memilih utk menjadi perokok...sebabnye?macho?ketagih?stylo?
sayangilah paru-paru anda...dan orang² berhampiran anda...

dalam family aku sndri ayah ngn abg aku adelah perokok tegar..tp ayah aku xpnh la plak aku tgk smoking dlm umah..kalo die nak smoke, die kuar pi maen jauh²...walopn aku kurang brsetuju ngn sifat perokoknya itu,tp sbg anak aku harus mnghormati jiwa ayah aku itu d samping menasihatinye scara trbuka atau halus(smbunyikn lighter or amek sbatang rokok die buang tnpa disedari....)


di zaman malaysia serba boleh ni, jgn ingat lelaki shj yg ketagih merokok..kaum hawa turut sama terjebak dlm aktiviti pncabulan hak asasi alam sekitar ni....x pecaye???

................
...........
......
....
..
.
.
.
.
.
.
identiti dirahsiakn...hehehehe
AKSI INI DIBWH PENGENDALIAN PAKAR.
JANGAN TIRU AKSI INI DI RUMAH MAHUpn DI PUBLIC AREA..

Friday, January 9, 2009

My First Tag....

oh...cmni ke tag...aku mati² ingat ade icon khas utk tag orang nie...then akan kua kt page orang tu, 'u have been tagged'....salah rupanye tekaanku...biasela,aku kn new blogger...peace utk aku...


1. copy badge '2008 Cute's Blogger Award' utk d ltkkn d blog anda...

nk copy ape nih...kopi o ke kopiko...xphm..nk copy kt ne...


2.Ceritakan siapa yang memberi Tag ini ..
  • dielah lelaki pojaan hatiku yg bergigi putih tapi dot...dot..dot... tu..
  • pendengar yg baek...sbbnye kalo aku crite ape² pn smpai 1 jam tnpa henti pn,die ttp akn mndengar smbil trsenyum...tp xtaula kot die senyum² sbb xphm crite aku,yg pntg die dgr..phm ke x blkg kire...
  • suke pukul aku..ingat xsaket ke...pastu leh pulak bagi aku buku bercetak Talian Nur 15999 kt dpn tu...nak suh aku repot kot klakuan penderaan die tuh...
  • penah menjalani pembedahan jantung kt IJN (sbb injap jantung die brsmbung...) faktor ni la yg mnyebabkn aku xbalas pukulan² die..lgpun aku mmg syg kt die nihh... hee (blush)
  • suke makan...gemok jgkla...salu dengki ngn aku sbb tu tamau bagi aku diet...

3. setiap blogger mest mnyatakan 10 fakta / hobi diri sdr sblm mmilih penerima award seterusnya (anda tlh d tag!!!!)


ni mcm nk promote dri sndri jek...boleh mndatangkn riak nanti nih...xpela,aku crite jgk siket²...

  1. orang panggil aku kecheq..tp aku rase aku xdela kecil sgt, xckup tinggi je..
  2. aku anak ke-2 dr 5 bradik..dlm family aku paling kecil a.k.a kiyut..
  3. aku minat gile ngn komik dragon ball...aku paling suke watak gohan ngn majin-boo..
  4. aku penah ponteng klas mase f3 smate² nk gi mekdi ngn member aku..(walhal time2 xde duit,so minum air pn jadila...gilaa apo jiwe remajee ni..)
  5. aku gile admire ngn kuceng especially kuceng aku yg nme oyen..oyen salu kena pulas ngn aku sbb aku geram ngn die
  6. kat lengan kanan aku ade urat love shaped..xpecaye?pecayela...
  7. aku salu tersasul..sbut prkataan ntah pape..name orang pn aku salu spoilkn..
  8. orang kate aku ank manja mak,tp aku kental dan tabah orangnye..xcaye tanye mak aku...
  9. kat dahi aku ade satu lekuk..parut sbb jatuh longkang..abg aku yg buat...tp aku xnanges pn time2,die yg nanges tgk aku darah²..lihat,kentalkn aku...
  10. aku amek mase yg lame hampir 45min utk siapkn tag ni ats sbb² yg xdapat dijelaskn...

4. anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya & mnyatakan nama mereka d blog anda..

haha...yg ni samela ngn lan..manetah aku nak kutip smpai 10 orang...so aku letak je smo yg aku tawuu lam blog ni,ok?
  1. yati
  2. apek
  3. didi
  4. atan
ni jee.....

Link menarik~

Aku ade beberapa link website yg menarik² yg nak aku share kat cni...


1) http://www.drawminos.com/


ni kalo sape² yang tgh bosan mmg xde keje nak buat bolehla layan web ni...korang boleh just main dominos yg da sedia ade atau create korang nye dominos sndrik...buat yg simple² je...tp agak mencabar bagi aku sbb aku xreti nak susun² die...tapi jgn risau,die akn ajar korang cara² nk create domino tu nanti...enjoy~


2) http://mathway.com/

ni plak website utk korang² yang xde calculator saintifik atopn xreti nak guna calc. tu....da nmepn mathway, mstila utk solve math problems.mcm² jenis problem leh dislesaikn dlm ni... trigo,algebra,calculus smo ade...die jugak ade provide toolbar kat icon tu...nanti korang leh masukkn symbol yg korang nak...selamat mncuba..


3) http://www.quranflash.com/en/index.html

website ni pulak provide digital al-quran..memang sangat memudahkn...so,xde alasan lagi utk malas² baca quran ye adik²..just klik kat 'Enter' tu then die akn loading al-quran tu...slamat mengaji..


nanti kalo aku jumpe pape yg besh nanti aku upload lagi...biasela awal² sem xde wat pe ngat...hehehe

Thursday, January 8, 2009

Al-Fatihah buat arwah adik Zulaiqha

Terkelu lidah tatkala aku baca entry² kat blog mamazulaiqha, kisah mnyayat hati seorang ibu yg kehilangan puteri sulung.. http://memorizulaikha.blogspot.com

di mana nyawa seorang anak kecil yg belum mngenal dunia melayang d tangan pengasuhnye ats nama kecuaian atau mmg pengasuh 2 xde perikemanusiaan, xde hati perut..

kisah sedih keluarga deeja ni belom berakhir kerana kes ini masih dlm siasatan..semoga kematian ank kecil ini memdapat pembelaan..Allah itu maha adil, setiap perbuatan kita yg menganiaya org pasti akn mndapat balasan, x di dunia, d akhirat yg pasti...

Monday, January 5, 2009

Shopping

Shopping atau membeli belah juga dapat dikenali sbg membeli barang dan membelah poket...
ia juga sinonim dgn pengeluaran wang ringgit yg mlampau² tnpa disedari dan mngakibatkn poket menjadi kering sekering²nya walopn skg ngah musim tengkujuh...

Aku rasa shopping ni berhantu sebenarnye...walopn dah bertekad nak berjimat siap sedia ngn list lagi nak beli ape n ape,tapi still jugak trlajak barang selai dua terbeli barangan di luar senarai dalam keadaan separa sedar..persoalannya,hantu jenis apekah yg bersalah lam hal ini....

Pada suatu hari iaitu hari ini aku dan sorang jejaka yg agak susah di lihat d waktu malam kerna faktor warna kulit(tp giginye sgt putih..walo kulitmu gelap,tp ggmu tetap mnjadi pojaan hatiku....) ngn 2 orang lagi manusia telah mmbuat keputusan utk membeli belah di TESCO MERGONG, alor setar,kedah..kununnye hanya nk mmbeli barang keperluan tapi akhirnye terbeli barang keinginan di luar batasan...

namun ats faktor aku berpuase rini maka mase yg diabeskn utk bershopping dpt dikurangkan..tambah pula,jejaka pojaan hatiku atau dikenali sbg LAN (skg krajaan da tukar jadi MQA- Malaysian Qualifications Agency- http://www.lan.gov.my/) mahu singgah seketika di umah kakaknye utk ambek gitar kapok yg da putus urat perot tu..(sebenarnye Lan xde kena mngena ngn MQA...harap maklum..)

Bercakap psal LAN atau MQA ni,teringat lak aku kat UniMAP ni hanya 2 kos je yg dpt MQA ni..iaitu Kejurt. Microe ngn Kejurt. Computer...maka,harapan aku smoga uniMAP ni bolehla apply lagi utk dapatkn pengiktirafan utk kawan² aku yg laen...aminn...
dengar crite ritu da ade apply utk cos ape tah aku da lupe..rmai aku tgk dak² junior kna gi interview time2..siap ngn banner besar² lg kt dpn kwsp itu...tp smpai skg diam seribu bahase je,ntah dpt je x ni..hurmmm.....(tido jap..............)

Antara barangan yg sempat aku capai rini adelah earphone yg ngah aku guna ni la...da siap testing² da..da call kawan aku umah depan via skype..berjaya nmpaknye...heran jgk aku..sblum ni aku ade jgk pkai mende alah earphone ni tapi mic die xpnah dapat function ngn baek hinggalah hari ini...adakah aku yg bersalah dgn mncucuk kabel earphone ini d port yg x sepatutnye...ntahla,barang da lepas,biakan ia berlalu...skg ni aku da boleh menikmati kemajuan teknologi brkomunikasi tnpa perlu bayar bill or topup(walopn aku jauh ketinggalan dr member² aku yg da lame pkai mnde ini...oh,student engineering kah aku.....)

Apepun yg pasti pengalaman shopping di luar batasan ini pasti akn berulang lagi utk kali ke banyak kali ke ape ke...aku yakin ramai lagi insan² di luar sana yg mngalami nasib spt aku ini...harapan aku,smoga aku dan mereka² ini akn dikurniakn satu azam dan tekad yg lebih kuat utk mnyahut cabaran insflasi sifar...malaysia boleh! (emmm....................eh,trtido lagi)


Sunday, January 4, 2009

~my first p0st~




Assalamualaikum w.b.t....
pada satu hari, iaitu hari ini,
Alhamdulillah, akhirnya setelah sekian lame tercapai jugak
impian kecilku ini nak buat blog..

actually da lame simpan niat nak buat blog ni,
n sebenarnye blog ni da seminggu dibuat,
cuma hari ni terbukak pintu hati nak menulis serba sket dalam blog ni buat pertama kalinya.

Dah lame aku diperkenalkn ngn donia per'blog'kan ni...
dah banyak jugakla blog² yg aku layan..
kagum jgkle tgk hasil nukilan & tulisan sesetengah blogger...
tu yang terdetik di hati nak jadi spt blogger² laein..
tapi bukanlah utk mencelup identiti mereka 100%..
cukuplah skadar jadi aku ngan caraku yg tersendiri..
secara bersederhana atau berlebihan, imej 'aku' tu tetap ade..hehe...
segala tunjuk ajar & komen² sedara sedari amatla aku alukan..

maka sempena maal hijrah yg kukira belom trlambat utk aku ucapkn
selamat berhijrah utk smo blogger² dan rakan² serta diri aku sendiri...


Hijrah itu pengorbanan
Hijrah itu perjuangan
Hijrah itu persaudaraan
Hijrah membentuk perpaduan

also selamat tahun baru kepada smo rakyat malaysia...
semoga aku sndiri lebih berkerajinan dalam menghadapi semester terakhir pengajian aku ini...
dan semoga segala anasir² luar spt kemalasan & keinginan utk enjoy dapat aku kurangkan..