Friday, February 27, 2009

Ditag oleh cik Dd

1. Tangkap @ sertakan 3 gambar anda yang anda rasakan paling seksi
2. Tak semestinya tak berpakaian atau mendedahkan.Mungkin anda rasa senyuman anda masa itu seksi. Sertakan!!
3. Nyatakan kenapa gambar itu begitu seksi bagi anda.
4. Tag 5 rakan-rakan anda yang seksi.
5. Selamat berseksi
seksi x mate i? kate kure-kure pd kau..

kenyit mate dlu bru dpt mkn..seksi la tu

gigi kapak sapo yg seksi neh? ade taring siap..!hahaha

Aku mahu tag...........
1- Jessica Alba
2- Angelina Jolie
3- George Clooney
4- mat rempit
5- orang yg baca tag neh..

Sunday, February 22, 2009

Saya marah......!!

Kenapala umat peniaga di perlis ni pakat-pakat menutup kedai di hari ahad... Abes semo kedai komputer, telepon, farmasi, klinik, kedai letrik semo nak tutup. X paham betol aku ngan mentaliti orang meniaga kat sini, orang cuti mereka pun nak cuti jgk. Tamau carik rezeki lebih kot.... Haishh... Ingat komputer aku ni ade hari cuti jugak ke nak rosak? Yg pc aku ni pun satu hal. time aku rajen nila die nak rosak.. nasib baek pakcik pembaiki kasut dan selipar yg kat tepi kwsp tu bukak.. semoga pakcik dimurahkan rezeki sbb rajin bukak kedai hari ini... Yeayyyy, selipar aku da dibaiki..

Saturday, February 21, 2009

Penantian Berakhir

Alhamdulillah.... Akhirnya turun jugak hujan kt bumi Perlis ni.. Mau 2 bulan jugak aku rasa Perlis ni membahang je. Panas xhengat².. Yg beshnye mase ujan nak turun tu, aku dalam perjalanan mengayuh beskal ke kola perlis.. Dah lama x maen ujan. Memang besh gile maen ujan ni.. Tp masalah betol bila ade sorang mamt ni yg asek bising je bile aku maen ujan. Kambing betol, kena ujan sket pun taleh. Ehh,hujan ni..Ehh, hujan tu... Ehhh,demam nanti..pot pet pot pet...

Teringat masa aku kecik² dulu masa kat Pasir Mas.. Time hujan camni kami adik beradik (aku ngn abg aku je kot time tu..yg laen x terjadi lg..kalo ade pun kecit lg bersama² ngn jiran tetangga akan main lopak ujan kat depan umah aku.. laman umah aku ade rumput² tebal yg menghijau ala-ala rumput karpet tu.. so bila air bertakung, beshla kami pijak² guling².. siap buat aksi somersault lg atas lopak air tu.. meluncur air pun boleh.

Aku suka bau lepas ujan. mmg nostalgia gila bau die. AKu juga suka cium bau asap yg keluar dr freezer, peti ais yg tempat beku tuu. Tapi mak aku marah, dia kate bahaya, nanti paru-paru aku keras x pat pam darah, so skg aku hanya suka cium bau ujan jela. (n bau tiak sndri, wangi.. bukan busuk pun..) Mcm² kenangan aku masa hujan ni.. (ceewahh, mcm dlm drama korea pulak)..

Tapi tadi walopun syok² kayuh beskal dlm suasana ujan, aku skali lagi ditimpa naseb x baek. Slipar aku utk kali yg ke-3 dalam mase seminggu telah putus lagi. Hangin jugak aku. Ape lagi yg xkena ngn kaki aku neh.. Bukannye aku berlari pun. Peot sket-sket je.. Tapi bukan aku pakai hi-heel pon. aisshhhh.... Yg murah pun putus, yg mahal pun putus, yg tebal pun putus, petah lagi yg nipis seriat tu. Mase aku L.I ritu aku xtaula berapa keping selipar dah aku beli. Aku gi keje je pun, sumpah aku xberlari. Pasni aku kena blajar kucing berjalan (catwalk) la pulak.

Maka sekarang aku ngn seriusnye xde selipar. Sape-sape yg ade selipar fx terpakai, terpakai, silala jual kt aku ni. Aku da fed-up nak beli selipar baru. Nanti mak aku marah lagi. Ritu die bagi aku crocodile ngn polo, 2-2 da putus. Slipar 10hengget aku pun da berapu ratus keping yg dah putus da.. Kalo aku kumpul smo slipar² aku, leh isi satu guni besar kot. Tolonglaa aku, aku ketidakseliparan utk berjalan nanti... Selipur jepun ke korea ke, aku xkisah.. Janji kuat, Stabil, berdaya saing, gagah perkasa dan mampu menampung aku berjalan.


Tuesday, February 17, 2009

My Precious.. My Love

There's no best words to describe she. She is the very best buddy of mine. She is a good adviser, a good counselor, a finest companion, a severest critic, a great image consultant (unfortunately i am not an up-to-date type of person. Then, there goes, my sisters take the advantages to buy lots of new dress and clothes every shopping time.. Well i dont really care... bla,bla,bla and all good things bout her. She is my mother, yeayyhh (big applause for Marsita Omar Fauzee..) There, it should be me who should appreciate, feel grateful that I am her daughter.. Yes, i am.. Very proud of it.

Just now she gave me a call. Its a routine for her to always counsel me about everythings. I can talk to her about everythings, seriuosly everythings. Why seriously? bcoz i can't put myself together for just a second to let her know if i get high marks in my test(seldomly), someone is bullying me(Azlan is the main play), my FYP progress run well today, berat saya dah turun, saya baek² hari ini, i miss u, selipar saya putus LAGI or ...(emm,ok..Its only a good-things-to-hear-and-aahhh-ohhh-im-proud-of-u-kakak-or-its-not-that-bad things..)

Plus,.. Mak.................nak wit.......... (muka bersinar² + suara kesian nak mampos)

Its a bad feeling to ask her money at this age. 23years old niiee (belom lg,22++ br,ok?).. Orang lain dah bagi duit kt mak bapak, aku still lg menagih kt mereka. But what can i do.. PTPTN ckup² bayar yuran yg maha mahal tu je.

Yet all that, im still a 'doog' (instead of good) daughter. huhu.. Sometimes when she ask for help or tolong lipat baju jap, tolong ajar adik buat math, TOLONG ttup tv n G MANDI (jam mnunjukkn pkul 12tghri-biasenye trtangkap pada weekend sbb mak aku keje.haha), tolong jgn kaco adik n buat die nangis, im sure sometimes i do make a face (muncung pjg sedepa).. Kadang² tu boleh kuar 'aaaa', jap, 'kejap je lg', 'ok2,siket lg nie'.. thats aaa-uuu-ooo are sort of 'anak derhaka' aite?Even when she awoke me to solat subuh, punyala liat nak bangun. Haihh........... Oh, i really didnt mean that. Im so sorry, mak. huhu

My mom sangat pentabah orangnye, yes dia mmg garang n quite sencitip(hehehe.....) tp garang dia brtempat. sape suh malas², sepah² mmgla kena marah. She know how to advise me on love, study, friendships, life, dunia dan akhirat, attitude, hate, future, past, finance, berjoli so on... She's the best at everythings. Haa, she's a best cooker ever. Yeah of coz, she'a a mum, n she's my mum.

I hope someday I'll be able to pay her jasa by being a good daughter, have a good life, be happy all the time, be a solehah (insyaallah), n of coz, i'm so intend to make her happy, to make her proud of me, so delightful to have me as a daughter. My ayoh, too. N ayah saya sgt penyabar orangnye..hihi..

My always song for them
"saya lah permata, anak kesayangan,
kebanggaan ayah dan ibu,

Saya dibesarkan dgn kasih sayang,

hanya yg terbaik untukku..

Menjadi harapan

di masa hadapan,

sayalah anak yg cemerlang"

[clap..clap..]


I'm pray longevity & happiness for both of them. May Allah bless our life here and after.Love u lots..

'asam garam gula cengkih halia kehidupan'..my mother lesson

Pemandu berhemah.

Sunday, February 15, 2009

Pengotor dan Pemalas

Akhirnya sekali lagi aku yg 'pengotor' dan 'pemalas' ini jugakla dengan malas dan kotornya merajinkan diri menyental jamban. Hampeh.

Macam tiap² bulan aku je yg duk sental jamban tuh (berkira lah 'aku' nih...)

Mane x berkira... Aku kan pengotor, sbb korek idung time wat esement(kantoi).. Aku kan suke campak² buku atas meja. Aku kan suka recycle baju aku sampai seminggu, bukan aku g main lumpur pn. Aku juge malas nak menyapu sbb aku ni alah gile ngn habuk(bkn alasan ok?).. Aku juga x suka pakai deodorant kalau takat nak kuar gi makan je pun... (ade orang leh detect x kalo aku xpakai deodorant.. aku xde masalah bau badan,ok??haha) Lgpun, pmakaian deodorant yang kerap buleh mnyebabkan kanser ok? Petah lagi nak iron baju, tudung smpai berjam². Tudung aku mmg jarang bertemu ngn iron,, sebulan sekali pun belum tentu. (nasibla kau mr.laki-aku to-be).

Mana dia manusia² yg selalu declare 'akulah yg paling pembersih'? Yang salu mengeji perbuatan normal aku. Sampai buleh pejam mata tgk jamban da bertukar warna. eiii..................... Siyes! X selera aku. Mandi mau sejam dua.. xkan nak sental 5 minit pun taleh. aiiiii.... Nak gi kelas pun buleh bermekap stengah jam. AIshh..........

Aku berkira sbb aku saje je biarkan lame sket jamban x bersental. Nak tgk sape yg akan tersedar, eh,jamban dah kuning... Akhirnye aku jugak yg kena sental. AKu berkire sbb aku sakit pinggang hari ini! Jemm!! Jembannn betol.

Memang aku malas (siket je,ok?), tapi kalo bab² hygiene ni tulunlaa ade kesedaran sivik sket wahai manusia² di luar sana. xkan nak nampak cantek di luar aje,kn?


toilet idamanku... Leh baring²..Tapi toilet idamanku akan ada paip ok?bukan cam kat atas ni,main sapu ngn tisu je..yakkkkk!!!

Wednesday, February 11, 2009

Berlakon

Berkat kesabaran, ketenangan, kejujuran dan kasih sayang yang ada dalam diri aku ini, aku dengan penuh bergaya dan berjayanya dapat melepaskan diri dari sehelai kertas (atau dua mungkin) bewarna putih kekuningan a.k.a kertas saman, semalam.

Memang benar. Semua ini adalah kerana aku dianugerahkan sedikit bakat lakonan ditambah pula kejujuran yg lahir dari sudut hari (jujur utk menipu?).

Ketukan pintu oleh 2 orang cik KKB kusambut dgn salam. Pabila mereka menyatakan ingin membuat spot check, maka aku dgn 'jujurnya' buat muka sedikit terkejut..(sedikit shj,ok?nti obvious lak).

Oh ya, sebelum itu sbg persediaan, aku telah membuat beberapa perkara. Aku membiarkan buku dan note² di atas mejaku dan paparan di skrin lcd ku adalah student portal (Lecturer Notes dsb...). Maka aku pun menanti kedatangan spot checker td sambil mengadap komputer (dgn berdebarnya....). Utk menampakkn lagi ke'real'an lakonan, kuselitkan pen di celah telinga.

Umah aku tinggal aku sorang shj, malah umah depan pun sunyi sepi dilanda garuda. Semua lari menyelamatkan diri bersama harta benda haram.

Sambung sesi lakonan aku tadi.. Cik nan sorang pun melilau²la matanye melihat keadaan umah setelah dipelawa masuk oleh aku. Aku kembali di meja ku, meletakkan pen yg terselit di celah telinga ke atas meja dan mengalih pndangan ke arah cik nan berdua. Cik nan sorang memerhati sudut meja ku lalu,"Study ke?" Skrip aku plak,"aah, cik..esok malam ada test, ni pun sambil kena siapkan report fyp, tu yang sepah sikit" kataku ramah....

Cik nan sorang meneruskan soal siasat,"Ni barang² dalam umah ni ade sticker x?" mungkin sbb aku nga duduk kat meja aku, dia pun xjenguh² komputerku. Detik inilah puncak kejayaan lakonan ku...Aku buat melilau ke kiri dan kanan dgn gerak daya yg paling perlahan, seolah² mencari barangan mane yg xde sticker (padahal satu haram pun xde sticker. Komputer aku dah 4 tahun x penah bersticker. apetah lg printer, keetle, dll.... Sticker yg sedia adapun (kat katil, kerusi, meja) aku da kutis² cabut. Geram tgk die tertampal cantik di situ.

Aku pun xpaham mengapa cik nan sorang tidak menanti jwpan aku sebaliknye tros bertanyakn soalan laen.. Adakah muka aku terlalu jujur? terlalu tidak bersalah (innocent: foolishly simple) maka, sudah selamatlah aku dari disaman..
Mungkinkah aku patut apply jadi pelakon? ade casting utk mane² filem x sekarang?

Nasihat aku, bermuka jujurlah walaupun ketika menipu (anda pasti berjaya tapi jangan amalkn selalu). Yang penting, hormatilah oinsan yg lebih tua dari anda.

Monday, February 9, 2009

Dengki, Marah, Benci, Iri Hati, Jealous, Busuk Hati, Dsb.............

Pilih salah satu di atas yg tidak ada pada diri anda...............

Aku cuba untuk tidak emo dan pilih kasih.

Tapi aku tahu kau ada salah satu perangai buruk di atas. (mungkin semua)

Ya, aku juga.

Tapi perangai kau buruk. Suka dengki ngan orang. Kau suka mengaibkan orang tahap aku-nak-kau-mati-kerana-malu-sebab-aku-benci-kau-padahal-aku-nak-amek-jantan-itu-ha-ha-ha.. (aku sedang mengaibkan kau. tapi aku x dedahkan nama kau. Sialan)

Dan aku sedang dapat saham dosa mengutuk orang. Mohd Azlan sedang buat muka, mencebik aku yang 2 kali 5 dengan mereka.

Aku x dengki kau, tapi aku menyampah, nak termuntah, nak gelak macam Dato' K (VC kita) buat terapi gelak bila tengok perangai kau.

Kalau nak buat hal sendiri, sila pergi jauh².. Jangan hidup dalam masyarakat. Balik indon pun xpe. Aku boleh belikan tiket.

----------------------------------
Aku kembali normal. Dah tidak emo..
Tapi kenapa yaa... Ada orang perangai cam syial je, annoying giler.. 4 tahun aku hidup kat sini dah macam-macam kerenah aku jumpe.. Pelik tapi benar. Sanggup berkomplot utk menjatuhkan seseorang. Kalau setakat jatuh tangga, aku pun boleh tolong tolakkan.. Ini sehingga jatuh tersungkur mencium bumi dan rasa malu utk menghadapi dunia (emmm?). Tuhankah kamu nak menghukum orang?


Tapi aku cukup dengki bila Mohd Azlan bermuka manis ngan awek cun. Adakah aku cemburu buta? Tidak, dia memang gatal. Ni salah dia. Tapi aku sayang dia. hahahaha (smirking)

Riadah

Mengisi saat² terakhir di cni ngan berfaedah.
There will be more to come..TQ all.

1- Menjogging
Tadah mentari petang

Dengan jari ini, saya dapat menahannya dari terbenam (tipu giler!!)

2- Melongkang
Membowling

Sesuaikan bola ngn baju

Balingan hampa

Paling bergaya melongkang

3- Menyenam?Menyerobik...?
Merenung masa depan

Hidup umpama bayang-bayang... (maksudnye....)

Cik Cupin dan Cik Cipin


untuk gambar yg lebih menarik, leh lawati blog cik cupin a.k.a yanie.
Aku xsempat nak amek gambar dari die.huhu

Tuesday, February 3, 2009

Yess, I did it Again! and again...............

its a oh-no-no-no actually..........
aku dah hilangkan file aku. aku xkisahkan file berharga RM1.50 dan boleh didapati di Aneka, Kangar dgn pelbagai pilihan warna itu.

It's my belongings in it!

Pencil case aku with my favourite shaker (Lan bagi nie...huhu), my saintific calculator! my antique ruler (my best buddy,nadiya mmanggilnye pembaris 70an), my ballpens, my 'roba'(eraser)...
My book (the Talian Nur 15999, Lan bagi juga ini)!! The one and only...
dalam tula note JDM, MEMs, even B.I plus mende² merepek time lecture yg membosankan..ohhh...(~_~!)
and Lan's handwrinting on it, 'Keep on Believing'..huhuhu

I always misplace things. Always.. and always all ways. Damn.