Tuesday, November 20, 2012

Saya pilih utk memboikot. eh?

Sejak Gaza diserang latanat Yizrael awal Muharam lalu , kempen boikot memboikot kat FB, twitter etc2 tu makin hebat. Bagusla begitu. Aku pun dah lama tak makan mekDer sejak beriltizam mahu diet. Air coke mmg tak penah minum pun, neither Pepsi. Tak layan air gas ni semua, tak bagus utk kesihatan katanye.. Haa bagus x aku? Awal2 dh boikot. Keh3.. Anyway mmg susah nak boikot barang2 Yizrael ni sbb most of them adalah barang keperluan kita. Mcm aku sendiri sebelum azam diet tu datang, rilek je menghambakan diri ngan McChicken Beger yg sedap tu. Oh no...........

Tapi aku perati tema boikot kali ni berserta ngan kondem-mengondem ya bukan kondom-mengondom. Tak kira la dr pihak mana, pihak yg nak memboikot, pihak yangg tak nak boikot dan pihak yg tak kisah nak boikot ke tak nak ke, even ade yg tak tau pun ape jadi kat dunia skg, sibuk nak Brazilian wax jee kejenya. Mujur tak di post hasil waxing kau tu. Pffff

Semua ni berbalik pada diri sendiri, macam kisah NIP yg kecoh di suatu ketika itu. Sebagai seorang balaci yg kerja di salah sebuah company penyumbang besar ekonomi Yizrael, aku pilih utk berdiam diri. Hipokrit gitu?Kahhh.. Yes, rezeki tu ada di mana-mana, tapi kita tengok prioriti. Kalau berhenti, mcm mana nak cari makan dgn segera if they don't have any saving, boleh jejas kehidupan sesorang tu tak, nak bagi anak bini makan guane gitu. Kalau sampai memberhentikan rezeki sendiri, rasanya tak perlu. Bukan senang nak cari kerja yang oi, apply SPA dah bertahun pun tak dapat juge. Takde rezeki kan.. Janganla mudah2 suruh orang berhenti kerja sbb anda begitu komited nak memboikot. (Tapi yang obvious semua nak boikot McD ngan Starbucks je. Napa tidak besar-besarkan produck Yizroil yg laen? Nestle? Tesco? Coke? Arsenal? Nokia ?Intel?Ops..)

Boikot sekadar mampu. Ok, if that is the point, then jangan la kondem orang yang tak mampu nak memboikot. Orang yg taknak memboikot pun, jgnla berdegang sgt ngn point anda kt fb, kang kena fire, anda juge hangin. Kekeke...

Boleh baca di link Ust. Zaharuddin pasal boikot memboikot ni. Katanya, tak jatuh hukum haram pun utk berurusan dgn kampeni Yizrael kalo sumbangan dr certain share holder, bukan polisi kampeni. wallahualam. 



Anyway, even kita berbeza pandangan pasal nak boikot ke tidak, just tolak tepi itu semua dulu, yang penting, let pray for them and any other mangsa perang in the name of Islam and humanity. 

I rest my case. 

Thursday, November 1, 2012

Dulu jauh, sekarang dah dekat yaw

Subuh tadi Lobster selamat sampai Kulim ngan semua barang-barang dia dr Sh Alam. Plan asal aku nak tolong dia pindah, tapi sebab cuti pon dah tak berapa nak ade, redha jela laki ngemas barang sorang-sorang.

Bangun pagi tgk ade laki kat sebelah, macam tak pecaya mata sendiri. We've gone thru this one year and half hidup berasingan, and now here he is. Tak sangka dah berakhir PJJ ni. :')

Perasaan macam newly wedd plak. Kahhhhhhhhh gediks.


Wednesday, October 24, 2012

Tokwan

Few years ago, seorang cucu macam biasa pegi umah tokwan beliau setiap kali balik kampung. Bukan jauh pun 10 minit berjalan je. Tak balik memang ketegeri cucu derhaka level 1 la tu.

Cucu ternampak payung kaler itam jalur putih tersadai kat tepi dinding umah tokwan.

Cucu: Tokwe, cantiknya payung. Nak?

Selamber je kau mintak payung ngan tokwan. Ekceli cucu yg satu ni jarang mintak barang ngan tokwan dia. Tapi payung tu comey sangat. Hehe

Tokwan: Tokleh payung tu tokwan wat gi surau gi kedai.
Cucu: Mana beli? Comeylah.
Tokwan: Beli kat Kedai A, kalo nak gi lah beli. 10 hengget je.
Cucu: Alo....malas nk gi......

End of conversation dan kehidupan kembali as usual.

Next few weeks cucu balik kampung lagi dan seperti biasanya gi umah tokwan nya yang jauh 10 minit berjalan kaki tu.

Sampai umah si cucu nampak 3 keping payung tersadai tepi dinding. Payung  hitam jalur putih, maroon jalur kuning ngn cakelat jalur kuning...

Tokwa: Tie, amekla payung tu so, tokwan beli utk tie.
Cucu: erk....?mekasehhhh..nak itam putih ni bleh???
Tokwan: Tokwan beli cakelat tu utk tie, itam tu tokwan suka.
Cucu: hehehe okok mekasehhh tokwannn..

Dan aku tak tergamak nak tanye tokwan pegi beli ngan sapa sbb aku tau tokwan biasanya kalo nak gi kedai beliau jalan kaki je. huhuhu.. Sori tokwan..

Dan hari ni payung tu dah rosak, tak leh nak bukak dan tercabut sana sini. Salah aku jugak tak jaga, bagi sesape pinjam. So skg aku dah bawak balik payung tu simpan lelok kat umah. And that was the last thing i ever had from her.

Lately selalu teringatkan arwah. Tak banyak yang aku buat utk beliau. Kecik2 dulu aku salu lawan cakap tokwan, ngelat time ngaji, ngelat kalo tokwan ajak gi beli barang. Tokwan bekeng, tapi x kedekut ngan cucu2 dia. Tokwan tanya aku nak jadi ape tie dah abes belajar. Tokwan bangga cakap cucu dia belaja nk jadi Enginiyar. Tapi tokwan tak sempat tengok aku betol2 dah keje. Tokwan sempat kenal Lobster, masa tu tokwan dah terlantar sakit. Tokwan cakap;

"Tie, bakpo gelap tie." Selow je sora tokwan. Aku gelak je. Hahaha..
"Napok baek, budok juruh.. kawan seriyus ke tie?" Aku senyum je.

Tapi tokwan tak sempat tengok aku kawen.

Tokwan..Rindula.. Semoga roh tokwan tenang di sana. Al fatihah.

Monday, October 8, 2012

Happy Bday Love

This is the second time we're celebrating his birthday as hub&wife, and i already forgot to buy him a gift. Kehhh dasar bini. Well ekceli memang saje niat nak buat-buat lupa, sebab dah sengkek Myvitos tuka jantung baru. So let assume that car as a gift shall we? I no longer have to burden him by borrowing his car ke hulu ke hilir tanpa rasa bersalah while he is using motor to go to work. Sorry so much sayang.

The other good news on his blessing birthday is, by end of this month we're no longer a weekend husband and wife. Lobster dah dapat kerja kat Kulim, syukur teramat. Alhamdulillah, TQ Ya Allah. After almost 2 years my prayers have been answered, it's all about the right time. Meanwhile, I've learnt to be a well-behaved wife the hard way. Kahhhhh.

Anddd, Milo the missing cat is back. ALready post the long story on fb, so malas lah nak retype again here. Kehhhhh..

Ahhh, for the birthday, we had our mini earlier celebration lunch on Sunday at Manhattan. Ajak Lobster makan lobster. The irony. And I bought the very last minute carrot cake. as I remembered, his last year punye bday cake is also carrot cake from SR. Haaa! Less pricey and more delicious compared to BR yg mahal,kecil dan sangat tak sedap to the max itu.

 kenyang sampai keesokkan harinya
 still in good shape
may Allah bless u my dear. and please, keep encouraging me to lose some weight...plisss,plisssss..


Monday, June 11, 2012

A year of married love life..

Cis. Tajuk nak sweet-sweet je. Anyway, congrats to both of us. Finally a year had passed with flying colors. Pinggan mangkuk periuk belanga pisau senduk takde lagi yang terkorban dalam melayari bahtera merdeka ni. (Tipu, dah ade 1 cawan pecah kena lempar ngn aku, tapi time laki xdela, ngamok sorang-sorang sbb laki sibuk. Saiko.hahaha.. Kalo lempar depan laki mau dgn aku plak kena lempar kuar umah..hahaha). By the way takleh nak teruja sgt, yela baru setahun. Kita tengok next years to come, harap Lobster masih bersabar ngn kerenah aku dan harap aku masih waras dgn hal-hal remeh. Kahkahkah..

Our small celebration for this very first year anniversary almost cancelled sbb Lobster kena keje Sabtu. Aku punya sumpah seranah kat bos dia jgn cakapla. Adeke patut orang nak balik celebrate ngn bini dia suruh keja. Takde perikemanusiaan langsung. Lobster pon same suruh aku pi Shah Alam je, mestila aku takmau sbb aku da beli kek bagai, tetibe nak ngangkut pegi Sh Alam plak kan. Hahaha.. Selepas berdrama air mata 3,4 episod, Lobster mintak direct ngn HOD dia. Nasib baekla HOD dia tu manusia sikit, so dia lepas Lobster bercuti. Cuti Sabtu pon kena apply. I hate keje swasta sebab inilah, sebab laen i loike je semua. Eh satu lagi tax, hat tu mmg benci level 1.

Sabtu tengahri kuar pi dating la kununnya, nak cari Taman Rama-rama kt island, but getting direction from me, what to expect. Memang jalan saja la. Tak jumpa pon mane tamannya. Nak ajak makan deryan, satgi aku teruja sorang Lobster aku ni tekak melayu tapi takleh makan sesiput dan deryan. Aneh. Rugi 2 nikmat dunia. Ingat nak cari pantai kt Balik Pulau, again based on my direction yg kununnya penah pegi Balik Pulau 5,6 tahun lepas, kami hanya jumpa deretan kedai deryan ngn hutan je. 

 terjumpa tasik on da way sesat kat balik pulau. nice jgk

 ni la taman rama2. dlm tersesat upenye beliau ade di jalan Balik Pulau tu je.. tapi xsempat masuk da nak tutup..sobs
port wajib berenti Lobster. Air pasang tinggi. tenggelam abes batu2 tempat aku brcanda ria 2 minggu lepas. Scary. Cepat je ajak Lobster balik takut tsunami datang..


Jam 6 petang kiterg dah menapak kat Feringgi. Jalan la jap bagi lenguh-lenguh sikit kaki-kaki yg ada, laki aku berenti semayang kt mesjid jamek batu feringi. Upenye kat sebelah tu la die nak bawak aku pegi makan. Nama kedai, Ferringhi Garden. Nice view, bersih, taman kiri kanan, takde nyamok, takde orang isap rokok. Kalau ragu-ragu, buleh tanya or mintak jgn buh alcohol dlm makanan. Setelah disurvey terleboh dahulu, kedai ni kinzir-free. Not buy 1 free 1 haaa.

 blakang mesjid ade mutiara kata
depan kedai 
 minah jakun masuk restoren
 ayam
 dlm roti ade nasik.
 skill amek gmbar leh campak masuk laut

 dalam kedai ade taman tapi xde nyamok. rare.

Anyway, Happy anniversary dear. May Allah bless our family and life. You are the right-best-decision I ever made. OK da rindu dan sebak. Plis forgive this long distance wifey... kofkofkof...



Tuesday, May 8, 2012

Krabee Day 2: Islands Hopping

Punya lama nak sambung episod 2 cerita Krabi ni. Padahal bukan ada keje pun sekarang, 24 jam jadi operator fesbuk. Habis satu frenlist dah stalk, blog je yg tak terupdate lagi.

Second day, islands hopping ke 4 pulau sekitar pantai Aonang ni. Luckily, we ended up with 6 pulau. Baik kan tourist guide kami ni. Baraccuda Tour tak silap aku (ni include sekali dlm pakej 4h3m tu, so kira nasib jela dapat Baracuda ni). Pagi tu tuk-tuk amek kirotg pegi persisir pantai utk naek bot. Tuorist guide kami nama die Nam, student wat praktikal. Hamek kau, wat praktikal besh cenggitu, hari-hari pegi pulau, aku pun nak. Tapi die gelap la, die cakap kat aku dulu die putih tapi asek ke pulau jadi hitam plak. Aku ya kan aje...Kehkehkeh..

Bot kami gerak dalam 9.30 pagi camtu, kira lewat jugak la.. Masa naek bot tu takde orang nak duk depan bot yg open-air tu. Aku apelagi, bergegasla. Bila bot dah gerak barula ade few local pelancong yg join kami. Peramah orgnya, 1 family. Duk depan boleh feeling2 titanic gitew except for Lobster tak sejambu Jack. Tapi kena tahan panas sikitla. Eh, banyak kot panas dia. Tapi bak kate pepatah, kalo takut panas, jgn bercuti di tepian pantai...

First pulau Tup Island, pastu aku x ingat dah. Hahaha.. Dimulakan dengan pulau yg less cantik. Tapi dia punya less cantik tu Subhanallah, i'm speechless. Next-next pulau lagila, dari speechless jadi speech-full. Hahaha.. Siyesly cantik, indah, bersih, menawan. Kalau ada orang Siam nak amek aku jadi anak angkat ke tang tu jgk aku setuju. Love at first, second, third and every sight. 
da macam pesawah turun ke laut plak..

 mandi celah bot pun sanggup. ramai sgt
mere nam he, Nam 
mcm pasar malam 
 Lobster dlm misi memberi ikan makan roti
Chicken Island. dari tepi mmg nampak ayam, lalu depan je aku da nampak bende laen. Macam..........ok.nvrmind.....haahaha
Cari aku kalau jumpa hebat

Next pulau, Chicken Island kot, tak berhenti pun, just lalu je. Next, Nam ngan driver bot tu bawak kami pi snokerling plak. Tak ingat name pulau tu, tapi dekat ngan Pulau Ayam tu la...This is my very first snorkeling ever. Mula-mula Lobster ajak terjun aku takmau. Risau tengok dalam kot. Even boleh nampak sampai ke dasar, & we were provided ngan life jacket, still ase cuak. Tapi aku mmg camtula, gedik je mula-mula. Once da jejak kaki dalam air, si Nam tu senyum-senyum panggil naik pun bulih wat x heran je. Haha

Dalam air tu bagi ikan makan mcm bagi kucing makan, die buat lalu depan muka kaki tangan. Boleh main sep-sep-sep, min-min-min lagi ngan ikan. Mabeles gilerr. 

Next island aku lupa nama die. Kami berhenti utk lunch kat sini. Makanan dia insyaallah halal, Nam yg cakap dgn yakinnya, kami pun yakinla.. Hahaha.. Org Siam masak mmg besh even masakan simple pun. Or maybe kami lapar sgt baru lepas snokerling kan. Hehehe..

 sibuk je matsaleh ni tnjuk 6packs die
 kebuluran
 indah kan?heheh
 boipren Siam ku
 feeling Hawai bebeh

Lepas lunch kami pi Poda Island, in between tu, Nam bawak kami pi snorkel kat satu lagi tempat. Kali ni dasar die plak cantik, ikan x banyak. Memang rasa tak mau naek dah bila masuk dalam air tu. Gambar dalam air aku x cuci lagi, cari kedai x jumpa teros ase malas nak cuci. So layan jela gambar2 atas darat dulu hehehehe...
 Poda Island la pulok

Last destination kami dibawa ke Phranang Nai Cave ni. Ada gua la ape lagi. Gua ni ada tempat pemujaan org sana. Banyak plak tu. Dewa dick pon ade kau. Hahaha

 Phranang Island kut..
 tinggi gile mamat ni panjat..aku tengok pun gayat


 in your dream pakcik. btw, ni kira mcm Dewa org sana kot. utk ape purpose dewa ni ku xtahu, boleh gugel sndiri. kekekeke
 seriously injured in 3.....2......1.
black pearl


Ape yg bagus pasal bot yg kami naek ni, drebar die sporting giler. Trip yg patut habis pukul 2 petang, pukul 4 lebih baru kami landed kat Pantai Aonang. Pastu masa bawak bot macam tgh racing. Die bleh buat kona lap cecah telinga. Kalau aku hulur tangan mmg bulih capai laut tu cenggitu je. Sikit lagi nak tebalik bot. Hahaha.. Pastu si Nam ajar ramai-ramai nyanyi if u happy clap your hand tu dalam bhasa Siam. Bergema bot pakat2 nyanyi. Ntah ape yg sebut pun xtau. Aku tepuk jela lebih, suara xkuar pun, maluuu...kahkahkah....


Balik dari trip ni Lobster ajak sambung plak kat kolam hotel. Siap ajar aku berenang lagi utk persiapan esok plak. Hahahah.. Malam tu kami ada dinner. Penat punya pasal Lobster ajak pi restaurant tu naek tuk-tuk. Kena caj 40THB. Dinner pun include dalam pakej sekali. Makanan thai, totally different dengan makanan thai yg aku makan kat Malaysia nih. Tomyam kong tu bulih buat aku kong pedas nak mampus. Aku mmg x makan pedas cmtu, tapi Lobster bodek waiter tu cakap, 'my wife really enjoy spicy foods, its very delicious.' Aku x sure dia perli ke hape. Hahaha.

Balik dari dinner kitorang jalan kaki je pegi hotel, tak jauh dalam 5-10 minit je. Tupun kalau x banyak melencong. Kami sempat pi Walking Street, mmg jalan balik ke hotel je pun. Menarik jgkla. Sempat la rempat souvenir sikit. Nasib baek beli jgk, kalau tak, mmg x sempatla sebab next nite tu dah kena quarantine due to tsunami warning. huhu
 sawadikap
 sempat lagi rembat baquette ni sekeping. rasa macam subway kau... rege 50 THB je
 Naek tuk-tuk ade lampu liplapliplap
 Appetizer. Sedap tapi xingat mende ape. Kentang kot...
 Dari atas, tomyam kingkong, Ayam masak kicap kot
sayur campur. sebelah tu ayam masak lemak. sedap
 xingat nama. ada udang sotong. byk rempah. Lobster xsuke. aku suke








masa utk pulang ke bilik..hehehe