Wednesday, October 24, 2012

Tokwan

Few years ago, seorang cucu macam biasa pegi umah tokwan beliau setiap kali balik kampung. Bukan jauh pun 10 minit berjalan je. Tak balik memang ketegeri cucu derhaka level 1 la tu.

Cucu ternampak payung kaler itam jalur putih tersadai kat tepi dinding umah tokwan.

Cucu: Tokwe, cantiknya payung. Nak?

Selamber je kau mintak payung ngan tokwan. Ekceli cucu yg satu ni jarang mintak barang ngan tokwan dia. Tapi payung tu comey sangat. Hehe

Tokwan: Tokleh payung tu tokwan wat gi surau gi kedai.
Cucu: Mana beli? Comeylah.
Tokwan: Beli kat Kedai A, kalo nak gi lah beli. 10 hengget je.
Cucu: Alo....malas nk gi......

End of conversation dan kehidupan kembali as usual.

Next few weeks cucu balik kampung lagi dan seperti biasanya gi umah tokwan nya yang jauh 10 minit berjalan kaki tu.

Sampai umah si cucu nampak 3 keping payung tersadai tepi dinding. Payung  hitam jalur putih, maroon jalur kuning ngn cakelat jalur kuning...

Tokwa: Tie, amekla payung tu so, tokwan beli utk tie.
Cucu: erk....?mekasehhhh..nak itam putih ni bleh???
Tokwan: Tokwan beli cakelat tu utk tie, itam tu tokwan suka.
Cucu: hehehe okok mekasehhh tokwannn..

Dan aku tak tergamak nak tanye tokwan pegi beli ngan sapa sbb aku tau tokwan biasanya kalo nak gi kedai beliau jalan kaki je. huhuhu.. Sori tokwan..

Dan hari ni payung tu dah rosak, tak leh nak bukak dan tercabut sana sini. Salah aku jugak tak jaga, bagi sesape pinjam. So skg aku dah bawak balik payung tu simpan lelok kat umah. And that was the last thing i ever had from her.

Lately selalu teringatkan arwah. Tak banyak yang aku buat utk beliau. Kecik2 dulu aku salu lawan cakap tokwan, ngelat time ngaji, ngelat kalo tokwan ajak gi beli barang. Tokwan bekeng, tapi x kedekut ngan cucu2 dia. Tokwan tanya aku nak jadi ape tie dah abes belajar. Tokwan bangga cakap cucu dia belaja nk jadi Enginiyar. Tapi tokwan tak sempat tengok aku betol2 dah keje. Tokwan sempat kenal Lobster, masa tu tokwan dah terlantar sakit. Tokwan cakap;

"Tie, bakpo gelap tie." Selow je sora tokwan. Aku gelak je. Hahaha..
"Napok baek, budok juruh.. kawan seriyus ke tie?" Aku senyum je.

Tapi tokwan tak sempat tengok aku kawen.

Tokwan..Rindula.. Semoga roh tokwan tenang di sana. Al fatihah.

1 comment:

PurPLe LaDy AiFA said...

trus teringat nenek aku bila baca entry ni. sobs sobs