Saturday, June 27, 2009

Entry Tak Tersusun

Wooo woooo windu sama blog sndri..peluk cium die.mmuah, mmuah.. Lamenye xonline. Banyak plak hupdate baru kt seblah ni, xnyempat aku nak baca. Skg kn tgh bz.. Eceh bajet keje. Xpe, yg penting dapat duit, mcm gaji la tuh.. Hahaha

Baru 2 minggu aku duk cni, tapi kdg2 rase mcm duk Indonesia pn ade, kdg2 mcm duk bangladesh, esoknye rase mcm duk Myammar pulak. Untung betol idup, tayah kuar duit gi melancong. Duk je dlm negara, tp mcm luar negara wa ckp sama lu...
Nasib baek ade rakan2 sekitar yg fasih berbahasa Melayu. Bukan mat indon atau mat bangla yg fasih brbahasa Melayu ok.. Ingat ape, dierang lg terror speaking malay than u do u know.. Harap hidung je mancung lebey sket. Hahahaa

Aku dah jd ank perantau skg. Eceh.. Xdapat kshsyg yg mncukupi da wooowoooo T___T
Tp cni rmai member, so senang la jgk aku nk paw ke, nak ajk kuar makan ke then paksa mereka yg belanja sbb mereka duk ngn family kn aku duk sndrian.

Weh weh mikel jeksen da mati ke?wohh aku sgt ktinggalan skg x aci ni nak kna reg broadband nih woh bajek gaji beribu-beri juta ringgit ke huhu hanya tinggal kenangan la weh.... Kat opis xleh nk online salu sbb guna linux Os satgi kang hang design aku mampuih nk kna buat balik..huhuhu..

Aku ni tiap kali datang tmpat baru ade je yg x kena. Dulu mase LI kt penang, aku jadi alergik ngan semo bende. Pantang sentuh sikit jadi merah-merah lalu marah. Skg ni aku xtau la aku buat ape smpai bibirku jadi spt angelina jolie hahahaha ok tipu. Tapi aku jadi mcm mangsa dera aa bibir aku tetibe pecah lalu bengkak mcm cite nustan kat tv salu hero kna belasah luka kt bbir je tapi orang jahat kena tmbuk skit dah mampus haaa macam tula bibir aku skg. sakit wooo

okla nk pi usha-usha entry korang lak.

Tuesday, June 9, 2009

Sirap limau ngn limau tanpa sirap, mane lebih sedap?

Nak ke tanak? Kalau nak, banyak mende yg aku akan hilang. Kalau tanak, banyak mende yang aku xkan dapat. Aik, mcm same je.. Lain lah wey. Tengok ini..
Hilang = ghaib perkara yg kita dah ada. Mcm kehilangan Amran. Hmmmm
Tak akan dapat = perkara yg belum kita ada dan xkn ada.
Ok ada faham murid-murid sekalian? Kalau paham aku tayah pikir pjg, aku apply je KPLI ngn DPLI smpai dapat, jadi cekgu je teros.

Semalam aku pi interview INSEP. Apejadah tah INSEP, kalau nak tahu sila google sndri. Jgn malas sgt. Pendekkan cerite dapat la INSEP tu. Dah dapat tetiba aku pulak rase batu belah batu betangkup, xtau nak pegi ke tak. T*ik die tanak pegi, aku dah confirm kn dah. So tgh menyedapkan hati sndri dgn mewujudkn sebab-sebab yg positif nape aku mesti pegi. Sebelum itu, mari senaraikan keburukan dan kebaikan yg aku akan dapat sekiranya aku pegi.Hoho

Keburukan:
1- Bakal kehilangan kasihsyg dan perhatian depan mata dr ibubapa
2- Bakal merindui belaian seorang ibu memandangkan xsampai sebulan duk umah..huhu ampunkan anakmu.
3- Tidak mampu utk bangun seawal 12 tgh hari lagi.
4- Tiada lagi istilah shopping sakan di hujung minggu. Girls day out no more T___T
5- Tiada lagi tayangan ulangan movie yg membosankan
6- Wang saku mingguan dihapuskn (akan ditimbangkan kemudian..kn kn? hohoho)
7- Kekurangan makanan yg mencukupi dan berkhasiat
8- Cost of living yg amat tinggi walaupun utk org yg rendah
9- Terikat utk 15 bulan. Wohhhh lama gilerr
10-Perlu menjadi lebih dewasa dan matured dan poyo. Oh yekahh??

Kebaikan:
1- Dapat elaun RM kurang seribu sbb kena tolak duit umah sewa. (kebaikan ke?)
2- Dapat menimba ilmu sebelum bergelar jurutera
3- Menjamin kerjaya, menjawin kewangan, menjamin perkahwinan lebih awal. Apakahh??
4- Leh mngurat engineer dari industry yg dtg mengajar
5- Berdekatan dgn Encik Mohd Azlan. Uii sapo tu mak aih.. Kahkahkah
6- X dapat fikir.
7- X dapat fikir.
8- X dapat fikir.
9- X dapat fikir.
10-X dapat fikir.

Maka kesimpulannya? Xyah nak simpul-simpul, nak tanak aku kena pegi jugak HUHUHU T___T.

Thursday, June 4, 2009

Amran....................='(

Bace je sini ----> sedih...

Semalaman aku duk ingat die. Sampai termimpi-mimpi. Macam xnak pecaye, tapi aku sendiri yg tengok die.

Aku baru je sampai dari kolumpo pagi semalam,sampai-sampai je aku tros cari die, main ngn die kat luar umah. Die suke main kat timbunan batu-batu yg ayah aku guna wat renovate umah tu. Die suke main dlm lubang simen yg pecah tu. Die sembunyi dlm lubang tu then goyang-goyang bontot die, nak terkam aku atau Oyeng, seekor kuceng.

Lepas adik aku bagi makan kt mereka smlm, aku masuk umah, ngantuk. Dia makan makanan die sndri, mak aku beli khas utk die sbb die kecit lg xleh makan bijian biase tu. Tapi pagi-pagi bagi die makan nasik. Die suke conquer tmpat makanan kalo pagi-pagi sebab makan nasik kena same-same. Just time lunch dinner ngn supper je asingkan dierang sbb makanan die lagi sedap, takot yg lain jeles. So time makan yg lain die dah tau da, mesti nk datang lilit-lilit kaki aku kalo time aku ade.

Tghari semalam aku ngantuk sbb baru balik. Biasanye kalo die kluar main aku temankan, tgk die main sbb die suke nak tangkap belalang kt depan umah. depan umah tu ade tanah kosong, ade semak2 skit. Xpun aku amek die kurung dlm umah, xbagi die kuar. Dlm umah die suke main kt ruang tamu, gigit bulu alas meja tu. Sampai da rabak alas meja tu die kejekan.

Die ni special. yang lain xde pun yang dapat masuk blik tidur mak aku, die ni selamba je mak aku biarkn die baring-baring ats katil lagi. Die manja,kn? Mak aku siap xbagi orang guna dah bilik air dlm bilik die sbb nak bagi amran tdo dlm tu mlm2. Malam2 mmg kiteorg akan letak die tdo dlm bekas dlm blik air tu, sbb die kn baby lg,n msih baru kt cni. Xleh bagi die tdo luar. Kena bagi die biase dulu dan besar dulu.

kalo tghari biasenya die suke tido. Kalo aku baring2 kt luar tu, die suke dtg tdow ats badan aku. Before die dtg, msti nk mnggeliat dlu, eksyen betol. Pastu baru panjat badan aku, tdow ngn aku. kalo time aku balik mne2, ade je die mncul mnggeliat dpn pintu, pastu gesel2 kat kaki, mtk dukung la tuh.. Da puas kena dukung, baru la die terjun p main ngn Oyeng atau gigit bulu alas meja kgemran die.

Aku dlm perancangan nk buat blog utk die, tp sygnye xsempat. Makanan die pun banyak lgi, tempat tdow die pn baru aku basuh mase die berak ritu. Lusa kiterang nk pg camping kt air terjun, mak aku nk bawak die skali sbb sewa chalet, so leh tinggal die dlm chalet tu. Lagipn die suke hutan2 ni, nak tgkap blalang ke, agas ke, ape2 yg terbang la..

Aku ingt mase mule2 jumpe die kt kusi batu tu, die jakun giler, nmpak burung mcm nmpk ape, tgk je xkelip2. siap melompat2 lg nk kejar burung. Dulu die takut ngn aku, aku suke usik ekor die, msti die marah.. Tapi skg die msti nk aku main ngn ekor die, suke nk dtg kt aku hulur ekor,nak suh aku usik la tuh..Kalo aku pegang ekor, msti die suke smpi trguling-guling,pastu die suke nk tdo ats badan aku smbil kenan gosok2 leher die..AAAAaaa.. amraannn.....

Semalam mase aku ngn adik aku carik die, aku dlm hati dh brharap die akn muncul, aku brharap sgt die just tdow kt mne2. Time2 aku da nyesal sbb biar je die main kt luar umah. Tp aku brhrp sgt die akn mncul kt kaki aku mcm biase. Malam2 tu aku ngn adik aku suluh smpai kt belakang umah kt tepi kubur, kt umah trbiar kami cari die. Xtrlintas lgsung die ade kt laur pagar umah je, kt tepi padang yg ade semak2 tu. Mase adik aku suluh ctu, aku dah nmpak die trbaring. Nmpk je die trbaring cm2 trus aku patah balik umah, mase tu aku harapkn aku cuma brmimpi, tu bkn die, aku mimpi je ni. tapi bile aku duduk kt anjung, semua family aku dh kuar dah tgk die. Sedih gile time tu, aku tamau tgk die cmtu, so aku duduk nangis je kt anjung tu. Adik aku yg tanam die. Sapela yg trgamak nk langgar die, die da mcm nk lari dah, nyorok dlm semak tu. Cian gile die, kalo xsengaja xpela aku maafkn, tapi kalo yg jenis xkisah yg langgar die tu mmg b*t*h la..

Aku rase mcm nk putar balik mase je. Tapi mnde dh jadi, aku xleh watpe.. Aku nangis pn xguna, tapi die ni aku syg sgt. Baru aku phm prasaan org nangis kalo kucing dierg kena langgar. Dulu aku rilek je kalo kucing aku mati, sbb aku xjaga mcm aku jaga amran. Aku basuh berak die, bersihkan bontot die, bagi die makan makanan aku, tdow ngn die, main ngn die. Walopn aku kejap je ngn die, tp aku da syg die sgt. apetah lg tuan-tuan die yg trdahulu, yg dah jg die lame.

Aku xleh dgr kucing ngeow nti msti aku ingt die goyang2 bdan die pastu dtg terkam aku. Die la teman aku sejak cuti ni. Maafkn aku sbb xsempat nk jaga kau lame lagi..

Wednesday, June 3, 2009

Entry terpantas

Wah siot je rase seminggu ini, dan minggu depan. Untuk minggu lepas, tima kaseh buat montoq dan montel diana. Tanpa mereka sapelah aku di bumi shah alam dan kajang.

Sepatutnya minggu lepas, 3ohb may aku pegi Casfumal 'o9 kt Hotel Idiot?Marriot? apejadahtah. Tapi atas kesilapan teknikal yg kritikal, nama aku dan rakan-rakan tiada disenaraikan. Oleh kerana aku dah beli tiket pegi balik yg bernilai lebih dari keperluan makan aku utk seminggu ketika di Perlis, aku rase ia satu pembaziran utk dilupakan begitu shj. Maka aku dgn tekad dan nekad menghupdate Jobstreet yg dah bersarang burung tu.

Tiba hari Rabu aku dapat call. Wohwoh, unbelievable. Aku dapat interview hari Jummat. Wtf aku punye tiket pun hari jummat. So menggelabah la gi tukar tiket Kamis malam pulak. Atleast pemergian ku ke kolumpo bersebab walopun interview utk post diploma, Production Technician. Layankan aje.

Pas sehari lepak umah diana, balik ampang umah pacik aku, gi jumpe dak matrik. Siot je aku rase macam aku sorang je yg x cukup umor lagi. Sorang dah tunang, 2 orang lagi dah keje siap dah leh buat pinjaman ASB lg.. Tetibe aku rase nak jadi matured dan dewasa dgn segera. Cewahhh,ceewahhh.

Lepak-lepak umah pacik dapat msg dari jobstreet. Cek emel, eh2 dpt intrview lagi..kat shah alam jgk. 8 Jun. Hadoii termansuhla program nak pi gather kt genting ngn sepupu-sepapak ku.huhuu.. xpe-xpe, nanti kite tunda ye adik-adik..hehehhee

Tetengok result, fuh alhamdulillah. Berbaloi aku duk pulun FYP. huhu terharu plak rase. Time kaseh semua.

Yg penting, dpt jumpe budak debbok ter-rindu. Wehehehehe eh dari mne mamat ni muncul. wohohoho =p