Thursday, December 30, 2010

Door Gift

Dapat idea dari hosmet yg tibe-tibe tergilekan keychain comey made with kain felt. Sangat comey hokeh. So aku pun decide nak buat 500 keping utk majlis belah aku. Sapa yg lucky dapat la, itu je yg aku mampu nak buat, 500 kepin.

Eh bukan aku yg buat, tapi opismate, Cikatun. Ini adelah percubaan kali pertama dia, so kalau jadik chantek & chomey spt keinginan hati, bolehla mngembangkan lagi perniagaan, aku tukang promote nanti. Tapi harga xleh reveal la, sbb aku customer first. Kehkeh.. Lagipun bahan-bahan aku beli sendiri dulu, Cikatun tolong jahit. Nak harapkan aku jahit? Sekepin mau makan mase seminggu. Camno tuh. So better amek upah orang yg berbakat. Heeeee

Ok ini adalah sample-sample utk door gift aku. Comey x?hehehehhe

Tuesday, December 28, 2010

Yay decided ady~

Boleh tak rasa macam x percaya? Rasa macam aku mimpi je lagi ni.. Rasa macam ahh lambat lagi rilek dulu. Sekali kawan aku kate die dah book tiket flite, baru le aku sentap jap. Eh betol ke nih. Nak nebes boleh? Ok boleh. Sila salahkan orang yg pilih tarikh sentap tu. Xbernapas aku hokeh. Oksigen cukup, tapi ongkosnya cam mane? Boleh aku jual oksigen secara online x? Ada orang beli x? Kahkahkah..

I dont think money is the big problem (yes it is) tapi yg lebih menakutkan adalah masa yg bergerak pantas. & i dont even decide the theme yet. Ok Poklan, boleh marah skg. Heh! Not only that, we havent survey any butik yg avail lagi kat kelantan nun. Kad? Jauh sekali. Tempah baju? Jauh jugak. Goodies? Nochyet.

Ekceli aku dah nak tempah baju akad tu, tapi makhencik penjahit tu kate xyah lagi. Sebulan before tarikh boleh buat. Watte.. Aku nebes hokeh. Skali sebulan before xdapat buat, mcm mane gaya tuh, xkan aku nak jait sendiri. Dem

Nway minggu ni aku akan ke Tepeng utk wedding member U, so boleh teros lajak ke Kola Kangso, settle mane yg patut dlu. Walopn gap majlis kami berdua agak jauh. kofkof....

Ok-ok, mari pilih theme dulu, kate Poklan.

After a few lil fights and bertegang urat saraf, Poklan has decided to choose these theme for solemnization; nice but hardly to find. Jarang nampak kt kenduri. So ape-apehal kena survey jgk dlu, tapi my mum said boleh mix and match. SO would be ok la kot. Hopefully...heeeeee















And utk reception aku plak yg decide (aik terbalik) hehehe; this theme =)

Thursday, December 23, 2010

Aku beli rokok tak bermakna aku perokok

Pagi-pagi datang kerje aku dikejutkan ngan panggilan mak aku yg bertanya pasal rokok letrik adik jantan aku yg dia pi tinggal dalam kete haku.

Rokok tu dah selamat masuk longkang hokey. AKu ingatkan rege rokok tu dlm soploh hengget ke, doploh hengget ke, & boleh refill2.. Kena tuka bila sampai masanya. Rupanya aku silap besar di situ. Makaa pagi-pagi mak aku dahbebel² aku psal aku pi buang rokok tu yg mak aku beli ngan rege RM 150 kunun-kununnya mmg kunun la sgt nak bagi dia kurangkan isap rokok. Kununnya rokok tu lebih slamat dari tabacco cigerette tu. ah dah smoker smoker jgk. Demit

Jadahnya dapat kat aku la, pagi-pagi da kena register lelong.com sebab nak bid rokok tu. Manala aku tahu rokok tu mahal, aku semak tgk sampah dalam kete aku, so aku pi buangla rokok tu. Wakakaka Poklan ko diam. wakakakaka

So mari sini aku kenalkan e-cigerette tu kot-kot hang ingat macam iphone ke, mcm torch ke bluberi ke hape plak kan.
Yang batang putih tula aku buang. Yang kaler cakelat tu adik aku kate murah je, mcm refill perasa la.

So aku pun gigihla email sorang brader ni tanya pasal rokok tu. Rege kena rahsiakan sebab xnak bagi adik aku pilih yg mahal. Skg aku tggu dia pilih yg mane yg dia nak. Haaaa hantu² yg merokok yg luar sana, ko pun dialu-alukan utk pilih jgk. Pastu gtau aku nak yg mane, biar aku markup tinggi sikit. Meh-meh.


Kelik utk tumbesaran sihat

Pagi yg indah. Register lelong.com semate-semate nak beli rokok. Tercemar imej aku. Demit pokmang.

Wednesday, December 22, 2010

Menambah dosa mencarut aik bukan kate taknak jaat lagi ke?

Takyah nak bet ngan aku claim ko ni baik 100% dijamin halal. Kompem la ade jugak kan sipat-sifat berlipat dalam hati ko tu. Sipat-sipat mengdengkikan orang, mengelisahkan diri tengok orang lain senang, mengekek dalam hati bila orang lain susah. Dah-dah jangan cakap ko x mcm tu. Sure ada walopun sikit.
(ceh sukati aku je nak menjaatkan orang lain bila aku yg ade feeling mcm tu..kofkofkof batuk)

Tapi aku nak cakap ni dalam jaat ada baik. Bukan dalam baik ade jaat. Dalam baik tu toksah sembang la, kompem ade jaat. Gunala kau nak guna febreeze ke, sental guna clorox ke, guna sabun pink ade oksigen sgb ejen bertindak tu kehapeHJadah namanye tu, jaat tu tetap ade, kan?kan? (ya,hati kecil aku jawab)

Kalau ada motor yg mnyelit depan aku tanpa sebarang petunjuk awal memang sah-sah la dapat sumpahan jahan dari aku. Yela aku punya berhemah xnak gesel-gesel ngan ko, ko tanpa rasa gentar sikitpn bagi isyarat muntot je nak potong line. Lagi kalau yg aku tengok wat mcm tu bdak² muda. Memang lama jugakla aku maki hamun, silap-silap sampai tujuh keturunan kena. TApi bila aku kalih tengok pacik ke yg bawak, macik ke, teros hati aku bertukar jadi sayu. Teros rase bersyukor aku xlanggor muntot die. Tros aku doakan die slamat sampi umah jumpa anak-anak die. Haa tula dlm jaat ade baek. Kofkofkof

Penah jgk aku tgk lori terbabas tau. Memang siyes lori tu bawak macam hell laju. Sekali silap percaturan, terbabas masuk longkang tepi kelapa sawit. Aku nasib baekla berada beberapa buah kereta jaraknya dari lori tu. & nasibla lori tu terbabas seko² die je. Dalam hati aku, heh, padanla bawakla mcm setan lagi. Serve u right babeh! Walaupun dalam hati dubdabdubdab terkezut jgk.

Tapi bila aku lalu tepi lori tu, aku nampak pakcik keluar ngn sorang bdak muda, kelindan die la kot.. xcedera ape pn. Dem, hati aku sayu lagi. Tros aku rasa nak benti gi kat pacik tu pegang tangan die lalu bertnye, 'r u ok unkel..' teros terbayang bapak aku kat umah, bapak kau kt umah, bapak sape-sape kt umah. Teros aku menyesal mencarut bukan-bukan tadi. Terus aku doakan die slamat so that boleh balik jumpa anak bini dia kt umah. Siyes sayu beb.

Haa tula mulut ko, jaat lagi. Tapi dugaan atas jalan raya ni memang mcm tu. Kadang-kadang bukan saje nak mencarut kat orang tu, tapi dah die beli motor tu lupa nak pasang signal mmg la blh membawak kpd kemencarutan aku sbb terkejut potong line tibe-tibe je kan. Kete pon same jgk jadahnya. Beli je kete mahal2, lampu signal xmampu beli pulak. Yg xmampu beli lampu berek tu lagila, nak sangat orang cium muntot kete die kot.

AKu doakan keluarga aku jauh dr malapetaka kat jalanraya ni. Mintak jauhla. Keluarga kau pon. Aku bawak kete laju jgk, ni tgh cube-cube bwak selow la ni. Hehehehe .. tapi aku mampu beli lampu signal tu, haa jgn maen². Korang pun buat² la mampu hokeh. Bukan susah pon. HEH

Semoga selamat dlm perjalanan everyones~

Sunday, December 19, 2010

Jangan Marah



Kalau hidup dalam kebencian, selamanya takkan bahgia.. Kemudian jangan salahkan orang lain kalau hati sentiasa begitu.

Aku pernah membenci orang. Serius tak bahagia hidup. Ada je yang tak kena. Oh marah dan benci itu dua perkara berbeza. Eceeh statement nak menghalalkan marah tapi bias terhadap benci. Heh

Sukar kan untuk memaafkan, ya aku tahu. Tapi benarkanlah hati untuk bahagia, jangan dengki dgn hati sendiri kalau kita xbahagia, hati turut kena menderita. Apa ni hati ngan diri tu dua benda yg berbeza jgk ke?

Tidak. Tapi biarkan akal yg mengawal hati. Bukan benci mengawal hati. Jangan perasaan benci itu yg menjadi seperti perdana menteri yg mampu buat keputusan apa saja walaupun rakyat tak suka seperti menaikkan harga minyak tanpa rasa ragu-ragu. Aku cakap pasal perdana menteri zimbabwe, jangan kata aku mengutuk PM kita plak. Ok boleh jugak nak beranggapan begitu. oK tak ada kaitan.

Ceh senang je kau berkata-kata. Kata pun tak, setakat menulis dan menaip shj. Ceh-ceh-ceh. Cuba kau yg kena tengok apa jadi.

Aku dalam proses peng-improve-an diri sendiri menjadi lebih baik. Terlalu banyak jahat dalam diri ni. Shuh-shuh nyah kau jaat *sembur guna febrezee kalau tak, dah jemur pun masih jaat lagi*

Thanks pada yg membantu.




Saturday, December 18, 2010

Layout Baru Yeyeh

Walaupun default setting je, tapi x kisahla.. Sebabnya aku da bosan ngan layout lama tu. Dari hari pertama aku buat blog ni kot.. Bila ye, 3 tahun lepas kot.. hohoho Aku buat ni mase tengah buat layout jugak. Layout kat opis leee.. Bosan meh keje weekend, xde sekor umat pun kat opis. Ah bosan tunggu simulation, kite godek dlu ape yg patot.. keh3....

Thursday, December 16, 2010

I cant believe it either

Ok tarik nafassss...Hehehe sekarang dah boleh listkan checklist utk our love reunion plisss save the date sorry no actual date to give yet.. Wah wah sungguh maju kechek skg. Never cross my mind akan ohh-xleh-sebut-rase-nebes secepat ini. Dulu bukan main kunun nak tunggu 28, 29 tahun baru fikir pasal ohh-xleh-sebut-rase-nebes. Tapi xpelah, dah gatal sampai seru, kena prepare jelah. Tapi dalam hati ada Taman Awam KLCC. Kofkofkof batuk.

Ok cepat tu bukan bermaksud bulan depan,atau 2 bulan lagi. Wahh itu boleh membawa sakit jantung dan sakit poket jugak. Insyaallah tahun depan, bulan berapa, bilalah rahsia dulu. Aku boleh cakap yang memang dah harus sipi-sipi nak wajib dah untuk aku cari caterer ngan outfits utk hari itu nanti. Puh berpeluh.

Maka gigihla aku ngan Poklan buat planning. Confirm, memang kami punya plan nak wat seabis simple tapi comey mata memandang. Bukan shj sebab bertemakan SEHABIS JIMAT, tapi aku memang x suke kerawang-kerawang padat likat penuh sirat mampat semua ni. Poklan lagila, harusla dia mmg paling tak suka menda yang menyerabutkan kepala hotak dia.

Tapi kena la consider ohh-xleh-sebut-rase-nebes planner tak rasmi aku jgk a.k.a ibunda & ayahanda. Aku punya engagement pn hampir buat Poklan pengsan. Kehkeh.. Tapi itu bukan aku yg plan la..hehehe nway tQ so much momi & ayoh. So nice walopun kelam-kelibut punya preparation. also utk burnju areda aman & adik & macik-macik sekalian...hehehe cayalah i love u so guys so much *love-icon-3-bijik--malas-nak-copy-dr-gogel*

Ok first thing of all, tema. Ok xkan la melampau sgt aku nak pulun ikut tema SEHABIS JIMAT tu. T___T
Waaaahhh ape??? Tema??? Ok xpikir lagi. Baiklah-baiklah. mahu hubungi Poklan skg. tata~

kalau ada cadangan tema yg menarik tertarik kecheq memang kebomm, lehla share ngn haku takkan nak simpan sorang-sorang plak. Heh

I like this color, tapi Poklan menentang abis-abisan..Sungguh tak patut. T_T
merah pinky (ahh sejak bila??) plus orange n white. Wohhhooo~




Ok joking. Gile ke hape ni boleh berpinau-pinau mata ku.. Walaupun agak fall in love jgk tapi macam berat sgt. No thanks. =D

Thursday, December 9, 2010

You know what is pathetic?

Sakit gigi.

Kau tak boleh makan, tak leh menelan even nak meneguk plain water pun boleh meleleh² air mata. Walhal perut kau lapar gila macam *mencarut**mencarut*.

Ini semua gara-gara wisdom teeth atau nama melayu-sebelum-murtad-nya adalah geraham bongsu. Luckily right side aku punya wisdom teeth telah tumbuh tanpa aku sedar pun. Tapi yang belah kiri ni memang saja nak cari pasal ngan aku. Kalau both side buat hal, boleh kurus aku macam ni.

The dentist said I have to wait until my swollen gum is relief, baru boleh further treatment. Dah lebih seminggu ok gusi tu bengkak. Seminggu jugakla tidur malam aku terganggu. Kalau sakit tu datang tgh² malam, memang azab. Mudahnya Tuhan nak tarik nikmat tidur ngan makan,kn? Bersyukurla kamu yg tidur lena semalam, pastu leh makan nasik tengahari ni. heh~

Aku pun rasa berat badan aku dah turun. A few weeks before my engagement ceremony, I do plan for diet. Makan Herbalife yg supersedap itu, memang berat aku turun about 3 kilo. Nice,kn?In just a month tu..wow..

Lepas majlis, aku ingat nak maintain je, sbb aku memang nak kekal chubby² skit,barula comey.kahkahkah... Tapi malangnya, aku diserang demam plak. Seminggu demam, selera pun kurang. Abis je demam, gigi ni plak sakit. Haa tak ke dah 2 minggu aku kehilangan sumber kekenyangan perut. Mudah-mudah je dapat diet. Kehkehkeh

Anyway, proses menjadi dewasa ni memang menyakitkan. jadi budak lebih best. Stay kid, stay safe. Sigh.

Monday, December 6, 2010

Perjalanan 3 unta

Bangun seawal 4.30 pagi semata-mata nak bergerak gi Kolumpo adalah macam mustahil. Lagi-lagi kalau unta yg berjanji. Walaupun masa berlepas delay sejam, tapi unta-unta sekalian berjaya sampai shah alam tepat pada masanya. Well done, untas.

Tujuan perjalanan adalah menghadirkan diri ke majlis kawen Azri,seorang unta yg dah berjaya membuktikan kejantanannya. Tapi alang-alang dah turun ke Shah Alam ni,ape barang kalo x mendatingkan diri.Kohkohkoh

Ini adalah kali pertama date lepas bergelar fiance & fiancee wiwittt. Ini adalah kali pertama post pasal dating. Ini adalah kali pertama dapat bunga rose mase date Wiwittwiwittt. Kali pertama masa konvo dah xleh kira. Kehkehkeh... Ini adalah kali pertama sakit gigi macam gampang memang sakit hokeh macam nak lempang diri sendiri laju-laju. Ape barang nanges sebab sakit gigi, baek aku nanges sebab kena lempang.Heh~

Walaupon sakit gigi & gusi yg xde batas-batas mercy, kugagah jugak berdating dengan fiance tergemok di perot, the Poklan. Paling gagah bila aku iyakan aja bila Poklan ajak cycling kat Bukit Cerakah. Die cakap xde alasan hokeh,yg sakit adelah gigi bukan kaki. Baeklah² T.T

Skali beskal plak abes, jadilah aku ngan Poklan ironman berjalan kaki panjat Bukit Cerakah tu. Not bad, xdelah penat sangat pon. Lagi-lagi ditemani oleh unggas-unggas dan kera-kera serta pokok-pokok yg menghijau. Begitu semulajadi dating ini.

Kembali kpd misi sebanar, gi kenduri kawen si Azri ni. Aku bajet xdelah jauh sangat, sekali die punye journey tu macam nak balik Kulim pn ade. 2 jam hokeh. Poklan dah meronta-ronta mengantuk sedangkan aku boleh lena diulit mimpi kt sebelah setelah penat membebel-bebel tapi xdilayan.. 2 lagi unta naek kereta berasingan. Sesampainya kat sana, berjejak kasih plak ngan budak-budak ex-Insep yg laen. Abes pelok cium laga-laga pipi, barulah makan diselangselikan ngan aktiviti bergambar. Wajib. Thanks to unta utk camera yg canggih itu. Gambar nanti ku upload kat pesbuk.Hehehe

Perjalanan balik aku dihiasi oleh unta-unta yg merapu-meraban mcm kuda. Tapi aku mengambil langkah bijak dgn berdiam diri sbb gigi & gusi yg xde belas kasihan kt tuan dia. Singgah jap kat Manjung umah unta untuk mengisi perot. Terima kasih macik. Xsemacam anak die yg macam-macam.

Ok hari ni ade misi laen plak. Misi berjumpe dokter gigi. Dem!

Pagi-pagi lagi dah teguk air susu dengan harapan gigi-gigi lain nampak gagah depan doktor. Dont let me down, gigis. Jangan kalah ngan graham bongsu yg baru nak tumboh tu. Buat malu aku jek nanti.okeh!okeh!