Wednesday, December 22, 2010

Menambah dosa mencarut aik bukan kate taknak jaat lagi ke?

Takyah nak bet ngan aku claim ko ni baik 100% dijamin halal. Kompem la ade jugak kan sipat-sifat berlipat dalam hati ko tu. Sipat-sipat mengdengkikan orang, mengelisahkan diri tengok orang lain senang, mengekek dalam hati bila orang lain susah. Dah-dah jangan cakap ko x mcm tu. Sure ada walopun sikit.
(ceh sukati aku je nak menjaatkan orang lain bila aku yg ade feeling mcm tu..kofkofkof batuk)

Tapi aku nak cakap ni dalam jaat ada baik. Bukan dalam baik ade jaat. Dalam baik tu toksah sembang la, kompem ade jaat. Gunala kau nak guna febreeze ke, sental guna clorox ke, guna sabun pink ade oksigen sgb ejen bertindak tu kehapeHJadah namanye tu, jaat tu tetap ade, kan?kan? (ya,hati kecil aku jawab)

Kalau ada motor yg mnyelit depan aku tanpa sebarang petunjuk awal memang sah-sah la dapat sumpahan jahan dari aku. Yela aku punya berhemah xnak gesel-gesel ngan ko, ko tanpa rasa gentar sikitpn bagi isyarat muntot je nak potong line. Lagi kalau yg aku tengok wat mcm tu bdak² muda. Memang lama jugakla aku maki hamun, silap-silap sampai tujuh keturunan kena. TApi bila aku kalih tengok pacik ke yg bawak, macik ke, teros hati aku bertukar jadi sayu. Teros rase bersyukor aku xlanggor muntot die. Tros aku doakan die slamat sampi umah jumpa anak-anak die. Haa tula dlm jaat ade baek. Kofkofkof

Penah jgk aku tgk lori terbabas tau. Memang siyes lori tu bawak macam hell laju. Sekali silap percaturan, terbabas masuk longkang tepi kelapa sawit. Aku nasib baekla berada beberapa buah kereta jaraknya dari lori tu. & nasibla lori tu terbabas seko² die je. Dalam hati aku, heh, padanla bawakla mcm setan lagi. Serve u right babeh! Walaupun dalam hati dubdabdubdab terkezut jgk.

Tapi bila aku lalu tepi lori tu, aku nampak pakcik keluar ngn sorang bdak muda, kelindan die la kot.. xcedera ape pn. Dem, hati aku sayu lagi. Tros aku rasa nak benti gi kat pacik tu pegang tangan die lalu bertnye, 'r u ok unkel..' teros terbayang bapak aku kat umah, bapak kau kt umah, bapak sape-sape kt umah. Teros aku menyesal mencarut bukan-bukan tadi. Terus aku doakan die slamat so that boleh balik jumpa anak bini dia kt umah. Siyes sayu beb.

Haa tula mulut ko, jaat lagi. Tapi dugaan atas jalan raya ni memang mcm tu. Kadang-kadang bukan saje nak mencarut kat orang tu, tapi dah die beli motor tu lupa nak pasang signal mmg la blh membawak kpd kemencarutan aku sbb terkejut potong line tibe-tibe je kan. Kete pon same jgk jadahnya. Beli je kete mahal2, lampu signal xmampu beli pulak. Yg xmampu beli lampu berek tu lagila, nak sangat orang cium muntot kete die kot.

AKu doakan keluarga aku jauh dr malapetaka kat jalanraya ni. Mintak jauhla. Keluarga kau pon. Aku bawak kete laju jgk, ni tgh cube-cube bwak selow la ni. Hehehehe .. tapi aku mampu beli lampu signal tu, haa jgn maen². Korang pun buat² la mampu hokeh. Bukan susah pon. HEH

Semoga selamat dlm perjalanan everyones~

3 comments:

Anonymous said...

terlupe nak order lampu signal skali time beli kete dulu..hahaha

cik selamah kundang said...

ko ngarut ape ni weh?panjang mcm bersajak.muahaha.

myatiqah said...

anymos-tula..agaknya beli kete moto skg lampu signal tu kna order asing2...dem betol.


selamah-sajak pjg mcm ni ke?agk2 leh menang sajak trbaek x..