Tuesday, April 17, 2012

Krabee Day 1

At first aku ngan Lobster ingat nak gamble je pegi Krabi, cari hotel & pakej once we were there. Baca blog ramai yg buat camtu & cost die lagi murah instead of amek pakej. Dah boleh cut cost di situ. Less than 2 weeks before depart, Mr. Lobster boleh tukar fikiran plak. Kalau tukar fikiran die yg handle okla dimaafkan, tapi die punye tukar fikiran aku yg nak kena cari pakej, survey hotel, tanya situ sini semua. Bertuah. Haha

So dalam seminggu lebih tu gigihla aku usha sana-sini tanya pakej. Mula-mula ingat nak amek pakej biase je, but Lobster suggest to alang-alang menyeluk pekasam biar sampai tenggelam semuanya. So aku amek pakej honeymoon utk 4h 3m. (ada hati nak honeymoon padahal nak setahun dah kawen mahaha). Better late than never, as kami pun mane ade penah honeymoon² ni semua. =P

Weekend before kami dijadualkan terbang tu boleh plak belaku letupan bom kat hatyai. Aduh dugaan perasaan betol. We were almost cancelled the trip & started to survey other plan. Aku boleh siap call ejen kat Redang lagi as a backup plan. Mahaha. Tapi sebab dah bayar deposit pakej 50%, rasa sayang jugakla. So Lobster call Embassy kat Songkhla depa cakap no hal as long kalau gi direct ke Krabi, insyaAllah tak ada ape nak risau. Tapi time tu mana nak tau nak kena amaran tsunami pulak kan. Huhu

Pakej aku amek ni included all, transfer back & forth dari Krabi Airport, 3 nites stay at Aonang Cliff Beach including daily breakfast, one dinner at White Orchid Restaurand (own by the Gabenor of Krabee, muslim), and 2 days islands trip with lunch. All for 12,000 THB. So bajetla sendiri nilai matawang kita berapa. Quite reasonable bagi aku sebab sampai sana dah takyah pikir ape. Sediakan duit makan utk the other days yg dierg x support tu ngan duit souvenir. Sikit. Sikit dahla haha. Tapi biasanya depa mintak kita bayar deposit. Caj nak transfer duit tula yg mahal sikit. Aku transfer 6000 THB, kna caj sampai RM134. Sobssss =(

Ok on that day kami sampai Krabi Airport at 1.20 pm waktu Thai. Sampai je dah ade private driver tunggu ngan signboard name aku penuh-penuh siap eja nama aku AtiqahX, nape tah mahahaha, bawak pi Aonang ngan Vios lagi. Tenang jiwa aku takyah gaduh ngan laki nak cari taxi murah. haha

View kat lobby

Air serai. sedap la pulak.

Sampai hotel service tiptop, depa bagi refreshment towels ngan welcoming drinks. Masuk bilik je Lobster aku dah teruja lebih, Over our expectations. View die pun cantik, ngadap laut ngan bukit. Duk seminit dalam bilik, hotel anta buah ngn cake. Disbabkan lapar kitorng pelahap gile makan kek. Haha.. Our hotel located 5 to 10 minutes walking from Aonang beach. Sepanjang walking paths tu ade banyak kedai-kedai souvenir boleh rambang mata dan tergugat iman tapi nasib baek sedar diri duit takde hahah.

Beautifully decarated

cake yg biase je tapi lapar punye pasal, macam piranha makan

Petang tu me and Lobster just jalan-jalan sampai ke pantai. Rembat fridge magnets sedikit sebanyak, ingat nak beli lagi nanti on the 3rd day, tapi tak sempat pun disebabkan amaran tsunami tu =(

The beach are so beautiful and clean. Tapi air die xdela clear sgt pun. Bersih je. bagus depa jaga pantai. Malu nak compare ngan pantai-pantai kat negara sendiri=(

banana pancake. just nice, xdela sedap super duper pon

senja

Nasik goreng udang ngan nasik with ayam masak cashew nuts ke ape tah. Makan sambil menanges. Sedap giler

Monday, April 16, 2012

tsunami warning; i was there

Minggu lepas aku ngan Lobster berjimba-jimba di Ao nang beach, Krabi, Thailand. Tapi aku bukan nak story pasal kejimbaan kitorg kt sana. I was lucky/fortunate/unfortunate (semua pun boleh) to go thru this experience while we were there.

Hari ketiga kitorg kat sana, rite after balik dari islands trip by speed boat, kitorg balik hotel mandi² dan jamak takhir. Waktu tu baru kol 4 p.m (asar kt Thailand 3.30 pm, awal sejam dari Malaysia). Sempat berjimba-jimba ngan Lobster jap, dalam kol 5.30 pm lebih camtu baru turun bilik dgn niat nak sewa motor amek angin jalan-jalan sekitar Ao Nang beach tu. At first aku suruh Lobster sewa motor kat tepi-tepi jalan je instead of sewa kat lobby hotel, might be lagi murah. Tapi Lobster cakap sewa hotel jela senang.

At that time baru kitorg tahu ade tsunami warning sebab orang hotel tu tak bagi kami keluar, duk suruh stay kt hotel. Aku boleh ingat mamat tu bergurau lagi. So dgn kecewa duk lepak kat lobby tu nak pi update facebook siap. Then baru aku realize my friends yg duk kat Kulim boleh rase the quake, so I googled that day punya earth quake and any tsunami warning. Barula kirorg sedar yg this is serious things, Sumatera got hit with earth quake by 8.7 mg. and aku mula la nak gabra. Hotel kami just 5 to 10 minutes walk to the beach.

Lobster suggest kitorg balik bilik, pack every important things mcm passport, ic, flite tickets, duit ngan camera. yang laen kami just pack letak dlm luggage & tinggal je dlm bilik hotel tu. Patah balik gi lobby, tanya mamat kaunter tu how bad the warning was, how was the condition during the last tsunami 8 years ago. Mamat tu cakap Ao nang quite save sbb banyak pulau kat depan pantai. But yet, tentulah kami risau jgk.

Kejap naek kt tingkat 3 hotel tu, kejap duk kat lobby. Lobby hotel tu anyways mmg dah atas bukit, so kitorg boleh consider mmg duk kat tempat yg tinggi dahla. Sebab tu kot mamat Siam tu macam rilek je. Tapi others tourist yg nginap kat hotel tu pun cuak abes jgk. Da siap berkemah kat level 3 tu. Ada yg menanges, ade yg berdoa, ade yg amek video siap2, ade yg diam je. Yang pi panjat bukit belakang hotel tu pun ade.

Dalam 6.30 pm cam tu, hujan turun lebat giler. Langit pun gelap je. Laut mmg tak nampak ape dah. Guruh plak tak berhenti², memang time tu aku rase tsunami tu mmg nak datang, time tula teringat mak mak ayah, kt family. Rasa menyesal sbb banyak sgt yg aku belum sempat buat, banyak sgt dosa yg masih belum bertaubat, banyak lg kebaikan yg aku xdapat nak balas. Rasa x sempat nak mtk maaf ngn parents. Tapi mmg pasrah je kalau tsunami tu datang. Lobster la banyak suh aku berzikir ngn brdoa. Aku asek nak nanges jela tengok laut jadi hitam gitu. Siap kena marah lagi sbb kelam kabut sgt. Haha

Dalam kol 7 tengok laut still gelap xde ape2 tanda movement ke ape ke, Lobster ajak balik bilik, maghrib dulu. Aku dah cuak tapi ikut jela. As soon kitrg siap jamak takdim tu, bunyi siren kuat giler. Panjang plak tu. MMg terkocoh² kuar bilik and naek level 3. But nothing had happen. Lame jugak kitrng kejap lepak kat level 3 kejap turun lobi.


View from level3. Krabi went dark and silent. Yang cerah hanyalah lampu dr lobi hotel kitorg.

Dalam kol 10 pm camtu, hotel management cakap tsunami warning dah lifted, so kitrg balik hotel. Even dah lifted sekalipun, perasaan cuak tu tetap ade. So kami tidur pakaian lengkap aku siap ngan tudung lagi xleh blah betol. Tidur plak mmg x sedar ape tengok-tengok alarm dah bunyi pukul 5.30 pagi.

Alhamdulillah kitrg masih lagi bernafas hari tu and cuaca sgt² cerah.

This experience Lobster cakap lets take it as wake up call. maybe Dia nak bagi petunjuk & bersyukurlah pada orang² masih sedar dan boleh melihat to its consequences sedangkan masih ade lagi orang yg tutup mata dan menganggap it just a bencana alam.