Monday, April 16, 2012

tsunami warning; i was there

Minggu lepas aku ngan Lobster berjimba-jimba di Ao nang beach, Krabi, Thailand. Tapi aku bukan nak story pasal kejimbaan kitorg kt sana. I was lucky/fortunate/unfortunate (semua pun boleh) to go thru this experience while we were there.

Hari ketiga kitorg kat sana, rite after balik dari islands trip by speed boat, kitorg balik hotel mandi² dan jamak takhir. Waktu tu baru kol 4 p.m (asar kt Thailand 3.30 pm, awal sejam dari Malaysia). Sempat berjimba-jimba ngan Lobster jap, dalam kol 5.30 pm lebih camtu baru turun bilik dgn niat nak sewa motor amek angin jalan-jalan sekitar Ao Nang beach tu. At first aku suruh Lobster sewa motor kat tepi-tepi jalan je instead of sewa kat lobby hotel, might be lagi murah. Tapi Lobster cakap sewa hotel jela senang.

At that time baru kitorg tahu ade tsunami warning sebab orang hotel tu tak bagi kami keluar, duk suruh stay kt hotel. Aku boleh ingat mamat tu bergurau lagi. So dgn kecewa duk lepak kat lobby tu nak pi update facebook siap. Then baru aku realize my friends yg duk kat Kulim boleh rase the quake, so I googled that day punya earth quake and any tsunami warning. Barula kirorg sedar yg this is serious things, Sumatera got hit with earth quake by 8.7 mg. and aku mula la nak gabra. Hotel kami just 5 to 10 minutes walk to the beach.

Lobster suggest kitorg balik bilik, pack every important things mcm passport, ic, flite tickets, duit ngan camera. yang laen kami just pack letak dlm luggage & tinggal je dlm bilik hotel tu. Patah balik gi lobby, tanya mamat kaunter tu how bad the warning was, how was the condition during the last tsunami 8 years ago. Mamat tu cakap Ao nang quite save sbb banyak pulau kat depan pantai. But yet, tentulah kami risau jgk.

Kejap naek kt tingkat 3 hotel tu, kejap duk kat lobby. Lobby hotel tu anyways mmg dah atas bukit, so kitorg boleh consider mmg duk kat tempat yg tinggi dahla. Sebab tu kot mamat Siam tu macam rilek je. Tapi others tourist yg nginap kat hotel tu pun cuak abes jgk. Da siap berkemah kat level 3 tu. Ada yg menanges, ade yg berdoa, ade yg amek video siap2, ade yg diam je. Yang pi panjat bukit belakang hotel tu pun ade.

Dalam 6.30 pm cam tu, hujan turun lebat giler. Langit pun gelap je. Laut mmg tak nampak ape dah. Guruh plak tak berhenti², memang time tu aku rase tsunami tu mmg nak datang, time tula teringat mak mak ayah, kt family. Rasa menyesal sbb banyak sgt yg aku belum sempat buat, banyak sgt dosa yg masih belum bertaubat, banyak lg kebaikan yg aku xdapat nak balas. Rasa x sempat nak mtk maaf ngn parents. Tapi mmg pasrah je kalau tsunami tu datang. Lobster la banyak suh aku berzikir ngn brdoa. Aku asek nak nanges jela tengok laut jadi hitam gitu. Siap kena marah lagi sbb kelam kabut sgt. Haha

Dalam kol 7 tengok laut still gelap xde ape2 tanda movement ke ape ke, Lobster ajak balik bilik, maghrib dulu. Aku dah cuak tapi ikut jela. As soon kitrg siap jamak takdim tu, bunyi siren kuat giler. Panjang plak tu. MMg terkocoh² kuar bilik and naek level 3. But nothing had happen. Lame jugak kitrng kejap lepak kat level 3 kejap turun lobi.


View from level3. Krabi went dark and silent. Yang cerah hanyalah lampu dr lobi hotel kitorg.

Dalam kol 10 pm camtu, hotel management cakap tsunami warning dah lifted, so kitrg balik hotel. Even dah lifted sekalipun, perasaan cuak tu tetap ade. So kami tidur pakaian lengkap aku siap ngan tudung lagi xleh blah betol. Tidur plak mmg x sedar ape tengok-tengok alarm dah bunyi pukul 5.30 pagi.

Alhamdulillah kitrg masih lagi bernafas hari tu and cuaca sgt² cerah.

This experience Lobster cakap lets take it as wake up call. maybe Dia nak bagi petunjuk & bersyukurlah pada orang² masih sedar dan boleh melihat to its consequences sedangkan masih ade lagi orang yg tutup mata dan menganggap it just a bencana alam.

2 comments:

PurPLe LaDy AiFA said...

ko tidur dengan tudung??? aiyok.. rugi samalam..

myatiqah said...

hahahaha tulaa tapi nak buat cmne satgi tsunami dtg xsempat capai baju...haha