Friday, January 28, 2011

Politikus

Im not into politic sgt, tapi tengok keadaan la.. Aku suka jugak baca updates pasal politic ni, baek yg membangkang atau yg menyokong. Dulu aku penah fikir, kalau aku boleh mengundi one day, aku akan pilih calon, bukan parti. That was long ago (eh aku belum tua,mengundi pon belum).

Tapi sekarang, between two not-so-good parti, aku akan pilih yg kurang jahatnya. Haha. Jahat bkn mcm jaat ko pun, jaat org politik banyak jenis dan maksud. Sukar nak elaborate, harap paham sendiri smua dah tua kannn....

Once upon a time aku leh categorized as atas pagar.. sorry to say, sapa suruh bodoh sangat buat aku marah kan. Minyak naek la, barang asas naek la. Dah naek pandai plak bagi alasan nak selaraskan ngan rega minyak dunia. Pas2 minyak dunia turun rege xreti² plak nak turun skali. Kan aku plak yg naek hangin nih.

Aku cukup heran actually ngan org yg teruja ngan politik ni. Maksud aku yg rakyat marhaen & xde kena mengena directly ngan potilit or wateva tu. To be specific, yg begitu kagum/teruja/menyanjung/menggigil² ngan apa yg kerajaan dah buat- paling obvious pembangunan. I have once met few person, punya kutuk pembangkang yg kononnya xbagi apa² pembangunan kt negeri bawah pemerintahan mereka. Ok fine, kalau ko nak cakap negeri under PR xmembangun mcm KL ke, johor ke, tapi xyahla berdegar-degar okeh. Semangat nak mampos ke hape. Rilek-rilek sudahla.. Macam masuk antu kot. Haiyo.... Xmati pon kalo xde pembangunan mcm menara 100 tingkat ke ape. Itu bkn pembangunan, itu pembaziran la mangkuk. Ape ko ingat setiap rakyat macik-pacik mak bapak ko kat kampong dapat benefits ke dr menara tu. Baekla bagi subsidi minyak ke, ade bagusnya jugak. Jauh lagi bagus dr subsidi baju dalam.

Kononnya demokrasi. Hehehe kononn jela. Aku ada pengalaman yg membuktikan kerajaan bkn stakat x demokrasi, tapi stalker jgkla kot. Masa tu program anak angkat kt area luar bandar, so anak-anak angkat ni disuruh stalk skit family angkat tu, whether putih ke hitam. hahaha korang paham-pahamla sendiri. Im not stupid, so do my friends. Tapi ada jugakla yg bodoh ada degree tapi otak tadak tu, pi report siap semangat berdegang-degang lagi kata family angkat dia tu category hitam. Ape dia dapat? Non. Ape family tu dapat? Xdapat sumbangan dr kerajaan pusat. Nice....

Ceh semangat politik ni pehal pulak aku nih. Kehkeh.. Sebabnya banyak update politik kat wall pesbuk tu, ngan aku-aku plak ase semangat nak mengundi nih.

2 comments:

ila ni said...

yo ko hok pasal program anok akak tu? gilok ahh. sangat 'demokrasi'.

myatiqah said...

yup..yg mnyuruh tu pgawai hep sndri..tp time tu student lgi,mne brani nak bangkang,jus pndai2 la cover sndri sbb ktrg mmg da tau niat dierg nk bt mcmtu..