Monday, May 4, 2009

Buah Oren Tidak Selalu Manis

Memandangkan masih ada 7 hari sebelum aku bebas terbang ke udara dengan memegang pangkat penganggur terhormat selama beberapa minggu, atau bulan mungkin (tahun harapnya tidak) maka kebosanan adalah di tahap kritikal. Sumpah kritikal sampai tangan menggigil-gigil, hati berdebar-debar macam kali pertama keluar dating kat airport pastu kena tinggal balik naik taxi sorang-sorang (wah, padan muka!!), otak berpusing-pusing, mata melilau-lilau dan peluh berpeluh-peluh sebab tak tahu nak buat apa.

Kalau ada news update kat berita hairan atau hari-hari metro, agaknya akulah orang pertama yang baca berita tu, dan berita yg lepas-lepas secara berulang-ulang tanpa bosan. Sebab berdiam diri sambil memandang sekerin LCD tanpa berbuat apa-apa lebih membosankan dari baca berita. Kuiz-kuiz kat fesbuk pun dah abis aku layan, sampai ada yang aku gigih jawab 2,3 kali.

Dengan rela hati aku mengaplikasikan perkataan 'melayari internet' sebaik mungkin dengan belayar sejauh mungkin. Tiba la aku di satu blog yg cantik berpink merah kuning bunga rama-rma semua ada. Yang lebih mengghairahkan, semut hitam pun ada. Rama-rama pink si cursor juga galak menari-nari dlm blog tersebut, tapi gelagat semut tadi lebih menarik perhatian aku.

Aku pun cubala nak click kat semut besar tu, nak tau jadi apa.. Tapi punya liat semut ni. Licik sungguh beliau melarikan diri dari cursor aku yg mengalami revolusi dari ulat jadi kepompong, ia hidup dalam gelongsor, cukup masa, ok cukup masa dah. Aku pulak with full concentration duk mengejar kelibat encik semut itu. Gigihla aku ngan sang semut main polis entry sekali eh,eh! semut nape kau leh kelaur dari sekerin. Nanti-nanti............. ehh,eh... oh....


Inila akibat apabila membiarkan meja anda bersepah-sepah dgn susunan roti dan mayonis yg enak tapi dah tak enak sebab kena kongsi ngan encik semut.


Aku rindu rumah dan manusia-manusia di dalamnya... counting down to go back home (=

8 comments:

ila ni said...

mano blog tu? nok main polis ngan semut jugok!

myatiqah said...

woh ila..semut itu adelah semut real yg mu xkn jmpe d mne2 blog..sbb ia brkeliaran d ats sekerin sndri..huhuhu

~Pengembara Sepi~ said...

yang sudah tu sudah la...buang yg keruh..ambil yang jenih..wakakakak

myatiqah said...

kurg mnerti dcni,bad..ape yg keruh?semutkah?beliau insan xbesalah & xpnh mngeruhkn suasana..hahaha

NasMen said...

erk..ni agak mlampau punya kebosanan r..hehehe
meh r dtg KL, ilangkn bosan tu..hehe..
moga semut itu xkan muncul lg...

Salwa A. said...

eee..yucks! meja sure semak gile nie. siap ade semut2 berkeliaran..yuCks!

p/s: thanks semlm! amat sygkan anda ok. igt tu selalu~

myatiqah said...

nasuha: nas akak turun kl 30/5 - 2/6.. meh merendek.

salwa: biasee..semut pn nk idup gak.biakn mereka..haha..

welkam2..anytime.. hehehe

NasMen said...

senget r akak ni..dtg tym tu..nas hantar report 30 mei, present 1 jun..suma pun kt perlis r..waaaaaaa...ble nk merendek ni??