Friday, May 22, 2009

Selsema ***i

Ingatkan duduk umah dah selamat dari sebarang penyakit luar dan dalam. Rupanya tidak. Rugi tak bawa balik face mask dari lab cleanroom banyak-banyak. So tayah membazir beli mask baru. Haishh...

Ini semua gara-gara kecuaian manusia sendiri. Terleka dan alpha (alfa?alfard?alpa?alfa romea?aston martin? oh,bahasa melayu ku semakin merudum..) sehingga mengabaikan ciri-ciri keselamatan dan kebersihan yg dapat mengelakkan penyakit seperti ini.

Kejadian berlaku dua (2) hari lepas ketika aku sedang asyik menjadi surirumah di dapur. Sebagai surirumah yg berjaya, mestilah berada di dapur. Untuk menampakkan lagi keserian surirumah, watak sayur,periuk belanga, daging, pisau, rempah-ratus dan cili-cilian menyumbang peranan sampingan yang penting.

Scene kedua mengambil tempat.

Si surirumah memotong cili api, cili padi dan cili-cilian sebagai tugasan terakhir. Selesai. basuh tangan ala kadar sebab dah xsabar nak melepak depan tv.

Korek hidung. Asyik. (Korang xpenah korek idung dpn tv kah? Tipulah..Lagi kalo tgk cite bosan yg dah seminggu berulang-ulang sampai kau dah boleh hafal skrip cite kt channel 411,12,13 watsoeva namanya itu. Maka korek hidung lebih asyik bukan?)

Tiba-tiba rasa panas.. Wah, ini bukan panas main-main. Panas yang merebak sampai ke bibir. Uhh, tidak seksi pun. Panas, panas. Hot, hot. Tak macam panas kat Perlis. Ini panas luar biasa. Pegang pipi sambil jerit, 'panas-panas'...!! Dan pipi juga menjadi panas. Ini penyakit berjangkit. Hidung juga sudah menangis.. ='(

Belek cermin, muka aku dah merah. Specifik, bukan muka. Tapi hidung dan sekitar bibir, dah macam badut kena H1N1, tapi ini version lain. Ini selsema CILI. Woh, korang fikir ape tadi? Cishh..

Pakaian saranan utk mengelakkan serangan H1N1 yg betul. Sila abaikan gaya.

5 comments:

~miE_kEr~ said...

tu la..laen kali basuh tgn tu elok2..
hahahaha...

SyafiQ said...

fuhhh...suspencer jer td...

yati said...

lubang idong x pnas ke tiqah?? sengal arr.. hahaha

myatiqah said...

mie ker??bukan mee kari?mee rebus mee celop?: manusia sering trleka..

sapix: mne 1 nk link belog ekau neh...byk sgt.

yati: opkosla pnas yati..smpai mnangis2 ia..huhu..tekap ngn ais pn rse bahang pnas tu lg ..... T__T

mfadhlan said...

haha...gaya tu penting..mn leh abaikan..