Monday, May 16, 2011

Perasaan itu

I wonder perasaan b2b yg punya few days ahead their wedding day.. Mesti macam² kan? Macam sambal belacan ,macam budu, cincalok, tempoyak. Semuanya bercampur², sometimes giving u bad smells, but in the end, rasa die tetap sedap kan? (kecuali cincalok, ku xpenah makan lagi hahaha)

Perasaan pertama yg aku ase, berdebar. Tapi betol ke berdebar, kalau berdebar jantung mesti degup laju. But everytime wedding thingy comes across, jantung aku stop beating, keadaan mcm pausing and everything seem slowing down. I can even see the movement made by my neighbourcube in slow motion. Ok exaggerate.

Tapi to come with word, berdebar suites me the best. Risau pun ade jugak. Risau banyak benda. Kerja, preparation. The day. Day ahead. The people. The guests. The family, family in-law. The doorgift. The fitting. The make-up. The akad. The smiles and smirking I always made haha. The everything.

Risau kalau preparation tak menjadi. Risau kalau bad things happen before or during the event, nauzubillah. Ni yg paling risau sebenarnya. Mintak dijauhkan.

Then perasaan takut dan excited plak yg menjelma. Tak mungkin tak rase excited, kompemla excited tapi in the same time, takut. Hahaha bulis?

Excited nak jadi bini orang, tapi takut. Excited nak tukar status, hidup ngan orang yg kita pilih, tapi takut ngan kehidupan selepas status bertukar. Mampu ke aku menjalankan tanggungjawab ngn baik nanti. Mampuke nak sediakan makan minum laki aku dgn sempurna. Mampu ke nak cakap baik-baik bila tgh gaduh (penting ni penting hehe). Mampu ke nak bangun subuh lebih awal dari biase dan sediakan brekpes utk laki. Takkan da kawen nak subuh gajah dinasor gergasi giant tesco lagi(atau trlepas langsung?). Pastu suh laki pandai² la cari bekpes sndiri. Ohno. Sebulan dua bolehla amal kot, lame² nanti? Ohh risau.

Mampu ke nak masak ikot selera laki? Oh noo lagi. Takat masak pedas ngn blackpeper, pastu goreng² tu pejam mata. Tapi takkan itu je nak hidang kat laki nanti. Hahaha.. Takpe, slow².. Bagi aku peluang belajar skit² ye Poklan. (tangan ke dada, mata ke atas, idung kembang kempis)

Ok, next, perasaan sedih. Yup, mmg sedih. Sedih bilamana pkir lepas ni tanggungjawab jaga aku bukan lagi atas mak ayah, tapi pada suami. Sedih bila pkir lepas ni, my fully attention will goes to husband, not my parents and adik-beradik. Sedih. Sedih bila terlintas lepas ni, takleh tidow bawah tiak mak lagi (boleh kot, pandai²la kawtim ngan laki heheheh). Yet, still sedih. Rase aku belum cukup jalankan tanggungjawab kt mak ayah aku, belum abes ku balas jasa mereka, tetibe da gatal suh orang laen plak jaga. waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. Maafkan kakak mak & ayoh.

Last but not least, emmm ase sangap?Hahaha.. Dont know bout others yg mungkin claim mereka adelah sesuci malaikat (or mmg xde napsu kot...). Whatever. Yet I still rase takut dan risau. Oh sungguh bercampur-gaul kan? Seperti budu belacan dan tempoyak yg sedap itu. Kahkahkahkah.

2 comments:

PurPLe LaDy AiFA said...

gatal! hahaha

tenang je. redha yang penting. kalo pikir sgt sume nak perfect, nnti pengangtin x berseri sbb stress. cool aje.

nnti dah dekat nak majlis org dtg rumah komen macam2 pon, ko kne senyum je layankan mereka.. byk bersabar time neh.. haha

myatiqah said...

nasihat ko paling rare..tp mcm prlu je time2 da dekat ni.hahhaha tengsss..