Tuesday, July 12, 2011

Blessed bufday

Macam biasa rutin sejak sebulan yg lalu. Weekend ritu turn aku turun KL. Jumaat plak bufday aku, bukan maen syok la xsabar nak bejumpe. Keje jangan cakapla, bukak tutup bukak tutup x buat ape pon.

Jumaat itu oleh sebab Sabtu tu operasi Pembersihan Version 2.0 akan berlangsung, aku dengan bijaknya mngambil langkah berjaga-jaga; blah awal dr opis. Dengan jayanya kol 6 dah terpacak kat Shah Alam. Heavenly tanpa sebarang gangguan jem dan road block. Tapi nak exit Sg Buloh ngan Shah Alam tu memang lumrah hari-hari pon jem.

Malam tu non ada aktiviti kecuali aktiviti somi isteri. Hoh pikio hape. Aku punye drive jauh, xde nak larat nak beraktiviti pon. Lepas amek Husband kt Sh Alam, mecut plak ke Mines, anta member aku kat situ. Tros mecut balik homestay, tidur. Blessed x bufday celebration haku? Gitula gamaknya laki aku, dari becinto sampai lani istilah romentik tu mcm virus, susah benar nak adaptnye.

Pagi esoknya aku buat la bekpes tungtang² skit. Husband aku ni kununnya nak berdiet Atkin la bagai. Diet Atkin ni diet yg kurangkan carbs & lebihkan protein. Maknanya di situ, kau nak hamek banyak mana pon protin, nak makan 4 ekor ayam pun dibenarkan asal kau kurangkan carbs (baca: nasik, roti, tepung, oats, roti canai, nasik lemak, sotong goreng tepung, nasik beriani mamak etc,etc) Nak tahu lebih lanjut sperti biase, tanyelah pakcik Gugel masing².

Aku tengok muka tahu dah xkenyang makan itu je. Tapi ade hati lagi nak berdiet tu. Sukati la, senang skit aku xyah bertungkus lumus berpeluh pelan kat dapur kan. Aku memang saja suh Husband carik homestay yg bagi dapur bagai, senang aku nak bersilat masak. Jumpa pon seminggu sekali, aku leh masak time aku ke KL je, masa dia datang Kulim xmenyempat nak masak sbb kami duk hotel murahan, xdek jumpa pun homestay murah kat cni. Lagipun masak kt sini xmencabar. Masak kat sana nun mencabar. Mane tak mencabar kalau sampaikan senduk minyak bawang sup bunjut pun aku kena bawak sendiri dr Kulim, pastu angkat balik Kulim balik kan. Haa gigih tak binik ini.

Pas bekpes boleh bantai tidur jap. Tengahari chow gi jenjalan. Mule² macam tingin nak gi tengok operasi Pembersihan, tapi macam xdek pekdah utk aku buang masa kat situ, bek aku brdating² ngan laki aku. Aku ni ibarat majoriti senyap macam kate PakJib tu, menyokong dari jauh. Keh3. Ah off topic politik, ini entry cintan-cintun geli geleman, bukan entry mengutuk kehaprakan kerajaan & cai² mereka politik.

Semua exit memang jem tahap gigil lutut drebar punya. Lane hiway yg lima tu polis pi bukak 1 je, ko bayangla cemane tak jem kan. Sib baekla Husband aku nih bolehla tahan ilmu pengetahuannye ngan selok belok jalan kt ctu. Asl jumpe jem je, die amek exit, asal jumpe jem je, die exit ikot jalan ke mane². Sampai la jugak kami ke tempat dituju, semate² nak lunch je pon. Pastu Husband aku yg tidak romentik itu belila sepasang baju kurung cotton kt aku. redho jelah. Katanya, tinging sgt nk tengok aku pkai baju kurung bunge kecit². Layan je. Nak harap aku pakai baju kurung g opis, bolehla 2 minggu sekali. Nak wat hape jugak, bukan laki aku ade kat opsi tu.

Balik petang tu, aku masak untuk dinner plak. Pas makan, laki aku insist suh aku masuk rehat dulu, biar die basuh pinggan mangkuk piyok belanga. Bini mane xbersyukur kalo laki offer camtu, xsampai buat sujud syukor je lagi. Hahaha

Ghope²nye ade seprise kat dapor. Patotla beriya nak kemas dapur. Masa aku masak pon menyelinap kuar jap. Okla tu, not bad utk lelaki yg dalam kategori xromentik. Keh3.. Tengok ni, aku appreciate ok. Mulut je cakap laen. Mahaha..

Esoknya bertungtang kat Sg Sendat. nantila aku post dalam entry laen xtivi menyendat kat Sg. Sendat, Ulu Yam, dekat² patong berdiri tu. Ngantok sudaaaa...



Ayam goreng suka hati

Sup xingat masuk kentang+ tertumis rempah smpai hangit
Sayur campak

2 comments:

PurPLe LaDy AiFA said...

ape yg surprise kat dapur tue?

happy belated besday oiii. lupa lak 8hb tu hari jadi ko even ko dh ulang bgtaw banyak kali.. hoho

myatiqah said...

hhaha baru prasan komen ini..

suprise bday party yg disertai oleh pnganjur ngn pserta sorng.hahaha